Bizarna priča

Radnici kleptomani: Iz njemačke tvornice Tesle je ukradeno 65.000 šalica za kavu

Čak i prije desetaka tisuća ukradenih šalica, Teslin Gigafactory u blizini Berlina bio je središte kontroverzi

Tesla šalica za kavu, ilustracija

 Tesla North

Kad je upravitelj tvornice Tesle u Njmeačkoj Andre Thierig izašao za govornicu pred kraj burnog sastanka s osobljem nije spomenuo ogorčeni sukob između radničkog vijeća i moćnog sindikata IG Metall koji je do tada dominirao raspravom, izvijestio je njemački Handelsblatt.

"Samo ću vam dati jednu brojku", rekao je Thierig na govornici u tvornici u blizini Berlina koja zapošljava oko 12.000 ljudi. “Kupili smo 65.000 šalica za kavu otkako smo ovdje počeli proizvoditi. 65.000! Statistički gledano, svatko od vas već ima set od pet naših Ikea šalica za kavu kod kuće.

"Stvarno sam umoran od odobravanja narudžbi za kupnju još šalica za kavu", rekao je uz smijeh i pljesak, zaprijetivši da u sobama za odmor neće biti pribora za jelo ako krađe ne prestanu.

image

Teslina tvornica u Njemačkoj

AFP

Čak i prije desetaka tisuća ukradenih šalica i posljednjih izbora za radnička vijeća, Teslin Gigafactory u Grünheideu, u pokrajini Brandenburg, bio je središte kontroverzi. Gotovo odmah nakon što je Njemačka pobijedila u konkurenciji osam drugih država EU-a koje su također željele ugostiti prvu Teslinu europsku tvornice, počele su se gomilati kritike o štetama za okoliš zbog izgradnje tvornice. To je uključivalo krčenje stotina hektara šuma i zabrinutost zbog kontaminacije podzemnih voda.

image

Teslina tvornica u Njemačkoj

dpa Picture-Alliance via AFP

Ubrzo nakon početka proizvodnje 2022. godine, njemački časopis Stern objavio je članak u kojem navodi ozbiljna kršenja propisa o sigurnosti i zdravlju radnika, kao i zakona o zaštiti okoliša. Izvješće je pokazalo da je Teslina tvornica zabilježila tri puta više hitnih slučajeva od podjednako Audijeve tvornice u gradu Ingolstadtu.

Godine 2024. tvornica je bila mjesto ekoloških prosvjeda protiv planiranog proširenja tvornice, koje je konačno dobio zeleno svjetlo nakon dugotrajne političke borbe. U novije vrijeme, odluka izvršnog direktora Tesle Elona Muska da tvornice diljem svijeta smanje svoju radnu snagu za 10 posto rezultirala je otpuštanjem mnogih privremenih i honorarnih zaposlenika i dovela u pitanje koliko će tvornica zaista dugoročno potaknuti njemačko gospodarstvo.

image

Tesla Gigafactory u Gruenheideu

Political-Moments/imago stock&people/Profimedia

Iako je tvornica u Grünheideu smanjila broj zaposlenih samo za oko 2%, član radničkog vijeća Uwe Fischer rekao je za Handelsblatt da je postojao "očit pritisak" na zaposlenike da prihvate "atraktivnu" ponudu za dobrovoljni otkaz.

Prema tajniku sindikata IG Metall Jannesu Bojertu, radnici Tesle suočeni su s ekstremnim pritiskom, maltretiranjem i frustracijom zbog velikog broja sigurnosnih nesreća u tvornici. Tome se na sastanku osoblja suprotstavila Michaela Schmitz, nedavno ponovno izabrana čelnica Radničkog vijeća, koja vjeruje da sindikat vrši nedopušteni utjecaj na svoje članove kako bi agitirali među radnicima.

image

Teslina tvornica u Njemačkoj

dpa Picture-Alliance via AFP

“Nitko nikoga ne kontrolira”, odgovorili su iz sindikata. Bojert je pak optužio Muska, upravu i ostale zaposlenike za raspirivanje antisindikalnog raspoloženja koje je opisao kao "neustavno". Opisao je štrajk kao "posljednju mjeru", koja nije isključena s obzirom na trenutno stanje u tvornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 21:42