Marketinška kuhinja

Capri, Renault 4 i 5, Prelude, Frontera... Igra na emocije, povratak kultnih naziva kod novih modela je ‘in‘

Neki su proizvođači odlučili svojim novim modelima podariti neka od dobro znanih imena iz prošlosti

Renault 4ever Trophy Concept

 Renault

Osmišljavanje novih imena za modele vozila nije nimalo lagan zadatak za velike proizvođače. Puno se tu čimbenika mora poklopiti kako bi sve sjelo na svoje mjesto. Prije svega, ime mora biti privlačno, i to na svim jezicima.

Mora biti lako pamtljivo i nikako uvredljivo, kao što imamo primjer, barem za naše tržište, pomalo nespretno imenovanog Fordovog SUV-a Kuga. Tu je i Arkana, Renaultov SUV koji se na našem tržištu zove Megane Conquest. Jasno je i zašto. Kao što vidite, pred timom zaduženim za dodjelu imena nije laka zadaća. I upravo zato, prekopavanjem starih arhiva može se lako nabasati na legendarne nazive koje smo svi obožavali.

image

Ford Capri

Ford Media

A evo i popisa marki koji su se odlučili upravo za tu taktiku. Prvo idemo do Forda, koji nam je predstavio model Capri. No nije sve sjelo potpuno na svoje mjesto. To je potez koji je prošlog tjedna izazvao bijesan odgovor javnosti - i brojnih automobilskih stručnjaka.

Ono što je razljutilo Fordove fanatike je vozilo koje će sada krasiti značka s nazivom Capri - električni SUV od 2,1 tone koji vrlo malo sliči izvornom sportskom kupe automobilu, koji se pojavio 1969. i prodao se do 1986. u 1,9 milijuna primjerak diljem Europe.

image

Ford Mustang Mach-E

Ford

Ovo nije prvi put da Ford svira po živcima starijih kupaca, sjetite se samo Mustanga. Obožavatelji Mustanga i Caprija jednako su reagirali s negodovanjem s obje strane Atlantika na korištenje ovih naziva za sportska terenska vozila na baterije.

Nadalje imamo Renault 5 E-tech Electric. I ovdje se radi o novom e-modelu, ali je ovdje priča puno optimističnija. Naime, postavljalo se veliko pitanje hoće li proizvodna izvedba marke zadržati tako izrazito retro dizajn koji nas vraća u sredinu 70-ih godina prošlog stoljeća.

image

Renault 5 E-tech Electric

Renault

Renault je početkom ove godine odgovorio na nagađanja zadivljujućom verzijom koja zadržava mnoge dizajnerske naznake koncepta - i prava je posveta originalu s kojim dijeli svoje ime. Iako će dolaziti samo s električnim pogonom, njegova slava koju je stekao kao pristupačan gradski automobil, kada je prvi put predstavljen, znači da mu entuzijasti mogu oprostiti prelazak na zeleni pogonski sklop. Slično je i s povratkom Renaulta 4...

image

Renault 4ever Trophy Concept

Renault

Idući primjer imamo u nedavno i kod nas predstavljenoj Fronteri. Opelova SUV ikona poznata još iz 1991. godine prodavala se sve do 2004., sada je pogađate električni automobil, ali moći će se naručiti i s benzinskim motorom.

Dva desetljeća nakon gašenja proizvodnje, Opelovi su šefovi odlučili vratiti ime modelu koji bi trebao predvoditi EV napad. Kompaktni SUV zamijenit će zastarjeli Crossland i uhvatit će se u koštac s tržišnim rivalima poput popularnih Ford Pume i Nissan Jukea.

image

Opel Frontera

Zvonimir Jurčić

Peti povratak poznatog imena bilježimo preko Jadrana, iz italije stiže novi Topolino. U slobodnom prijevodu možemo ga zvati ‘beba miš‘, izvorni je model bio maleni auto koji je prethodio izvornom modelu 500 i proizvodio se u Italiji 19 godina između 1936. i 1955. godine. Ipak, automobil koji se vraća nekih 70 godina kasnije sasvim je drugačije vozilo. Električni ‘četverocikl‘ s dvoja vrata sestrinsko je vozilo Citroena Ami.

image

Fiat Topolino

Fiat Media

Talijanska marka kaže da će njegov neobičan dizajn sadržati šarm klasičnog modela 500 kako bi pokrenuo potražnju za zelenijom urbanom mobilnošću. Priča se o dvije verzije, standardnom Topolinu i onoj bez krova, koja bi se trebala zvati Dolce Vita i gdje vam vrata neće smetati pri ulasku, naime nema ih.

Posljednji primjer oživljavanja klasičnog imena imamo u Hondinom modelu Prelude. Honda će ponovno predstaviti jedan od svojih najpoznatijih sportskih automobila u sljedeće dvije godine, nakon što ga nije proizvodila gotovo četvrt desetljeća. Japanska tvrtka potvrdila je povratak Preludea, koji će se vjerujemo pojaviti 2025. kao hibridni kupe sportskih performansi.

image

Honda Prelude Concept

Honda

Original je u Europi lansiran 1979. godine, a posljednji primjerak koji je nosio ime Prelude u svojoj petoj generaciji pojavio se 2001. godine. Kupe s troja vrata vjerojatno će koristiti isti hibridni pogon koji trenutno pokreće Civic hatchback.

Je li oživljavanje starijih imena modela dobar način privlačenja kupaca upitali smo nekoliko automobilskih stručnjaka, i možemo donijeti čvrst zaključak kako su svi pokazali ‘palac gore‘ za revitaliziranje nekih od klasičnih imena.

Ipak, jedna stvar oko koje su se svi složili jest da bi poput Topolina ili Preludea novi modeli sa starim imenom trebali evocirati davne lijepe uspomene, a ne drastično mijenjati koncept, gdje kabrio ikona s V8 motorom (čitaj Mustang) postaje električni SUV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 22:49