dva su razloga

Jeste li znali: Zašto većina tipova automobila ima stražnji brisač, a limuzine nemaju?

Oblik odnosno vrsta vozila definitivno odlučuju hoće li se ugrađivati brisač stražnjeg stakla

Stražnji brisač, ilustracija

 Profimedia

Brisač vjetrobranskog stakla ključni je element u automobilu, jer je odgovoran za čišćenje prednjeg stakla od vode i prljavštine, tako da vozač može vidjeti što je ispred njega na cesti. On je dakako od velike sigurnosne važnosti i element koji imaju svi automobili, ali sa stražnjim brisačem situacija nije takva.

image

Limuzina, ilustracija

Audi

Oblik odnosno vrsta vozila definitivno odlučuju hoće li se ugrađivati brisač stražnjeg stakla. Kompakti, svepopularni SUV-i i gradski automobili uglavnom imaju taj pomoćnik u vožnji, no četverovratne limuzine uglavnom nemaju stražnji brisač iz dva glavna razloga. Iako se mogu pronaći iznimke, brisače na limuzinama nećete naći zbog aerodinamike.

Zbog specifičnog oblika s vrlo nakošenim stražnjim dijelom, strujanje zraka oko većina limuzina je takvo da će zrak koji prelazi preko krova silaziti uz stražnji prozor i samim time micati kapljice vode sa stražnjeg stakla. Tako da je stražnje staklo, poglavito pri većim brzinama na autocesti, i kada pada kiša uglavnom više-manje suho.

image

Stražnji brisač, ilustracija

Profimedia

Osim toga, strujanje zraka iza limuzine je takvo da ne diže vodu s kolnika ili kotača i baca je na stražnji dio vozila, kao što je slučaj kod vozila s pet vrata, pa tako i svih SUV-a.

Tamo se zbog specifičnog strujanja zraka i vrtloženja događa da se iza vozila stvara vodena zavjesa, što ste i sami primijetili kada se vozite iza takvog tipa vozila. Problem kod limuzina nastaje kada ulazite u parkirano vozilo po kojem je kišilo i krenete isparkiravati i voziti. Tada će na stražnjem staklu dakako biti vode i kapljica što će vam, barem neko vrijeme dok ne prijeđete određen dio puta, smetati u čistom pogledu na to što se događa iza vas.

image

Limuzina, ilustracija

Alfa Romeo

Drugi razlog zašto ga ne montiraju je ušteda na troškovima. Kod limuzina staklo je odvojeno od vrata prtljažnika, nije u jednom komadu kao kod petorih vrata, što otežava montažu sustava i njegovih električnih komponenti koje se ne mogu postaviti na vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:51