obične naljepnice?

Mnogi sve više tome pribjegavaju: Ovo je trik kojim prevare kameru za mjerenje brzine

Od SAD do Europe, jednostavnim postavljanjem naljepnice možete ‘prevariti‘ radar, ali i zaraditi ozbiljnu kaznu

Kamere za brzinu, ilustracija

 Profimedia

Ovih dana mogli smo čitati o postavljanju novih, modernih radara, odnosno kamera za mjerenja brzine na našim prometnicama. Snimaju vaše vozilo na daljini od 100 metara i navodno im ne smeta čak niti jaki pljusak.

Trend koji se proširio od SAD-a do Europe jest nešto čime možete izbjeći plaćanje kazne ako ste vozili brzinom većom od dopuštene, no tim činom radite prekršajno djelo za koje su određene dosta visoke zapriječene kazne.

Radari i kamere imaju jednostavnu zadaću: pratiti da vozači poštuju ograničenja brzine i kažnjavati one koji to ne poštuju. Međutim, u Europi i Sjedinjenim Državama zabilježeni su pokušaji ‘varanja‘ radara, kojim se manje-više uspješno izbjegava sama naplata kazne ako ste vozili preko ograničenja.

Radi se o jednostavnom triku kojem neki dovitljivci pribjegavaju. Naime, postoje posebne naljepnice koje se lijepe preko postojećih slova i brojki na vašoj registraciji. Time ‘zbunjujete‘ radar i kameru, jer kada ona pokuša snimiti vas, odnosno vaše vozilo i registraciju, odbljesak naljepnice sprječava da kamera snimi potpunu registracijsku pločicu i samim time nadležni ne znaju kome slati kaznu.

Takvo ponašanje, jasno, spada u prekršajno djelo jer zakon kaže, doslovno, da se brojke i slova na registracijskoj pločici moraju ‘dobro vidjeti‘. Policija će teško zamijetiti da s vašom registracijom nešto nije u redu, jer su naljepnice izrađene na taj način da kada se jednom zalijepe, registracijska pločica izgleda kao i svaka druga, odnosno čini se da je zakonski ispravna.

Ključ leži u materijalu od kojeg je naljepnica izrađena. Slova i brojevi nestaju samo kada ih osvijetli radarski ‘bljesak‘, budući da su naljepnice reflektirajuće i djeluju kada se zabljesne svjetlosni snop, skrivajući znakove.

No, danas postoje suvremeni radari i kamere koji koriste infracrveno svjetlo pa bi kod modernih tehnologija trik s bljeskalicom mogao pasti u vodu.

Neki prigbjegavaju i ljepljenjem magnetom lažnog lista na registracijsku pločicu koji se daljinski može skinuti, uglavnom vozači su sve maštovitija kako bi izbjekli kazne za prekoračenje brzine.

A tu su i kazne u visini od čak 2000 eura, ako vas uhvate u prekršaju. Stoga je najmudrije da se ipak pridržavate pravila i sačuvate dio ili cijelu plaću za sebe, umjesto da je predate poštanskom službeniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 06:03