Mercedes amg one

Najbrži cestovni auto: Srušen je rekord Nürburgringa, no rekorder je ostao isti

Drugi najbrži cestovni auto na Ringu je trenutno Porsche 911 GT2 RS s Manthey Performance Kitom i vremenom koje je 10 sekundi sporije

Mercedes-AMG One

 Mercedes- Benz

Mercedes-AMG One je bio najbrži serijski cestovni auto Nürburgring-Nordschleifeu od listopada 2022. s vremenom kruga od 6:35.183. Sada ej taj rekord srušen, no rekorder je ostao isti. Naime, Mercedes-Benz se dvije godine nakon postavljanja prvog rekorda vratio se u "Zeleni pakao" i oborio vlastiti rekord s još (mnogo) boljim s vremenom kruga od 6:29.090.

Električnim hiperautomobilom s tehnologijom izvedenom iz Formule 1 upravljao je DTM vozač Maro Engel, koji je uspio poboljšati svoje vrijeme kruga za više od pet sekundi. Ovo čini AMG One prvim serijskim vozilom koje je probilo barijeru od 6:30 minuta na poznatoj stazi, ušavši tako duboko u teritorij trkaćih automobila. Za usporedbu, drugi najbrži cestovni auto na Ringu je trenutno Porsche 911 GT2 RS s Manthey Performance Kitom i vremenom koje je gotovo 10 sekundi sporije od Mercedesovog. Apsolutni rekord staze drži modificirani trkaći Porsche 919 Hybrid EVO s vremenom 5:19.546.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes- Benz

Novu rekordnu vožnju Mercedes-AMG One je obavio 23. rujna 2024. u 18.56 sati. Staza je bila potpuno suha, s temperaturom zraka od 15 °C i temperaturom asfalta od 20 °C . Maro Engel otkrio je da uvjeti u njegovom prvotnom pokušaju rekorda 2022. godine nisu bili idealni, jer su neki dijelovi staze bili "još uvijek malo vlažni". Vozač utrka koji je također ambasador marke rekao je da je novi rekord demonstrirao "maksimalni potencijal" AMG One i zahvalio cijelom timu na njihovoj suradnji.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes- Benz

Rekordni automobil Mercedes-AMG One bio je u načinu vožnje "Race Plus" koji je prikladniji za stazu. Ovaj način rada spušta prednju osovinu za 37 mm i stražnju osovinu za 30 mm, istovremeno iskorištavajući aktivnu aerodinamiku i oslobađajući punih 1063 KS snage iz 1.6-litrenog turbo V6 motora i četiri elektromotora. Vozač je također imao koristi od Sustava smanjenja otpora zraka (DRS) i iskoristio bateriju hibridnog sustava na najučinkovitiji mogući način, nakon vježbanja na simulatorima. Hiperauto se vozio na standardnim Michelin Pilot Sport Cup 2 R MO gumama posebno razvijenim za AMG One.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes- Benz

Vrijeme će pokazati hoće li neki drugi proizvođači hiperautomobila uskoro pokušati napasti rekord Mercedes-AMG-a u "Zelenom paklu". Kandidata ima dovoljno. Aston Martin Valkyrie podjednako je impresivan auto i također koristi F1 tehniku kao i nadolazeći Red Bull RB17. Mnogo sporiji nisu ni Koenigsegg Jesko Attack, Czinger 21C i nadolazeći McLaren W1 te Bugatti Tourbillon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:22