Priča iz SAD

Neobičan potez: Kupac kasnio s plaćanjem rate pa mu ljutiti trgovac oteo auto pištoljem. Intervenirala policija

Kako stvari stoje, trgovac će biti osuđen 9. siječnja 2025. i suočava se s mogućnošću da sljedećih 15 godina provede iza rešetaka

Čovjek s pištoljem, ilustracija

 Atlas Studio/Alamy/Alamy/Profimedia

U svijetu automobilskih trgovaca sporovi oko plaćanja obično se rješavaju s nekoliko telefonskih poziva banci ili hrpom papirologije iza zatvorenih vrata, a ne na ulici uz prijetnje i oružje. Ali kada se situacija "užari", stvari mogu krenuti opasnim putem.

Ono što je trebao biti rutinski problem oko propuštenog plaćanja rate za Hondu Accord iz 2020. godine, pretvorilo se u otmicu automobila, zbog kojeg sada jednom zaposleniku auto salona prijeti zatvorska kazna.

Erik Hadad je 58-godišnji zaposlenik u prodajnom salonu svoje obitelji, Guru Auto Sales u Aventuri, u američkoj saveznoj državi Floridi. Dana 19. prosinca 2023. oteo je auto od kupca i sada se suočava s mogućom kaznom do 15 godina zatvora nakon što ga porota suda u Miamiju proglasila krivim.

Njegova 24-godišnja žrtva imigrant je s Haitija koji je u listopadu 2023. kupio rabljenu Hondu Accord iz 2020. godine. Ministarstvo pravosuđa pružilo je daljnji kontekst žrtvinog teškog položaja u službenoj izjavi.

image

Honda Accord iz 2020.

Honda Media

"Prilikom kupnje žrtva je shvatila da plaća financijskoj tvrtki...", objasnilo je američko ministarstvo pravosuđa. “Ono čega žrtva nije bila svjesna je da je postojao dogovor između financijske tvrtke i prodavatelja, i ako je žrtva kasnila s plaćanjem unutar prva dva mjeseca, tada je financijska tvrtka mogla tražiti povrat iznosa od otprilike 13.800 od auto salona."

Ovaj je detalj ključan jer prva uplata kupca za auto nije prošla. Zatim je platio zakasninu zajedno s prvom ratu u studenom. No budući da je uplata kasnila, trgovac je 14. prosinca primio dopis u kojem je obaviješten da mora otkupiti zajam za otprilike 13.000 dolara. Otmica automobila se dogodila pet dana kasnije, unatoč jasnim uputama trgovcu iz financijske tvrtke da ne smije vratiti automobil u svoje vlasništvo. U trenutku otmice automobila kupcu zapravo još nije pristigla druga rata te tada nije bio ništa dužan.

image

Honda Accord iz 2020.

Honda Media

Unatoč tim činjenicama, Hadad je pratio žrtvu neodređeno vrijeme. Kad se žrtva zaustavila u svojem autu, Hadad je izašao iz svog BMW-a, prišao Hondi i “počeo agresivno vrištati žrtvi da izađe iz auta". Hadad je podigao svoju majicu i otkrio da je imao pištolj u futroli za pojasom, što je navelo žrtvu da preda svoje ključeve,” stoji u izvješću Ministarstva pravosuđa.

Na kraju je žrtva uspjela nazvati policiju i iznenađujuće, Hadad je još uvijek bio na mjestu događaja kada su policajci stigli. U tom su trenutku policija je privela Hadada. Kako stvari stoje, Hadad će biti osuđen 9. siječnja 2025. i suočava se s mogućnošću da sljedećih 15 godina provede iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 19:32