prijepor oko parkinga

Smije li osoba fizički ‘čuvati‘ parking za nekoga? Odgovor je jasan, a pogledajte što je napravio ovaj vozač

Viralni video pokazuje nasilništvo vozača, premda je u pravu, no to nije način, treba pozvati policiju

Parkiranje auta

 X screenshot

"Požuri, čuvam ti parking mjesto!" - sigurno ste i vi nekada dobili takav poziv člana obitelji ili prijatelja dok ste vozili prema području gdje ste planirali parkirati, posebice tamo gdje slobodnih parkinga i nema previše.

Netko bi tada fizički stao na parking mjesto i čekao dok ne stignete. Ili ste pak bili vozač i napokon ugledali slobodno parking mjesto te poželjeli parkirati, međutim tamo je stajala osoba i rekla vam "zauzeto!".

U svakom slučaju, nastao bi prijepor često uz psovanje i nasilne radnje i postavlja se pitanje može li pješak fizički rezervirati nekome parkirno mjesto i braniti drugima da parkiraju? Premda konkretno o tome ne stoji ništa u zakonu, neposredno, Zakon o sigurnosti prometa na cestama to ne dopušta, jer pojednostavljeno, sve dok za pješake postoji prikladan prostor ne bi trebali biti na mjestima gdje se odvija promet. Iz toga slijedi da nijedan pješak ne smije nekome "rezervirati" parking mjesto jer ometa promet.

Stoga je automobil koji želi koristiti parkirno mjesto u potpunosti u okviru svojih prava. Ovaj video pokazuje takav slučaj gdje je vozač izgurao osobu automobilom s parkirnog mjesta, no to nije način, Ako dođe do sukoba, najbolje je pozvati policiju jer osoba na parkingu krši zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:20