AUSTRALSKI RELI

VIDEO Loeb završio na krovu, Ogier u drvu, a Räikkönen - izbačen!

Najveći favoriti za osvajanje prvog mjesta, Citroënovi vozači Sebastien Loeb i Sebastien Ogier, izletjeli su sa staze i to u najgorem mogućem trenutku.

Naime, Loeb je u trenutku prevrtanja bio vodeći sa dvije sekunde prednosti nad ostalima, a njegovu "lijepu" priču nastavio je momčadski kolega. Ogier je Loebovim izlijetanjem preuzeo vodstvo u utrci, a s pobjedom u Australskom reliju mogao se izjednačiti s Loebom na čelu ukupnog poretka. No, Ogier je također izletio sa staze, udarivši svojim automobilom u drvo.

O razočarenju u Citroënovoj momčadi ne treba trošiti previše riječi, a njihov komentar je da se nadaju osposobljavanju Loebova modela DS3 za sutrašnji brzinac, dok je na Ogierovom autu napravljena ipak malo veća šteta. Sebastien Loeb izjavio je da samo on snosi krivicu za današnju katastrofu na stazi:

- Nisam bio dovoljno koncentriran, ušao sam prebrzo u desni zavoj s premalo kočenja. Ne znam kamo sam gledao, i uvjeravam vas da nisam pretjerivao s brzinom, jednostavno se dogodilo - zaključio je tragičar Loeb.

Citroënovu nesreću iskoristili su vozači Forda koji se trenutno nalaze na vodećim pozicijama. Mikko Hirvonen ima 5.4 sekundi prednosti ispred Jari-Mattija Latvale.

Australski reli: Vodstvo za Latvalu, Loeb tek 16.



Prije posljednjeg dana Australskog relija i šest brzinskih ispita koji su ostali ispred natjecatelja, u vodstvu je finski vozač Jari Matti Latvala u svojoj Ford Fiesti. Prednost Latvale ispred sunarodnjaka Mikke Hirvonena, koji također vozi Ford Fiestu, iznosi 22 sekunde. Na trećem se mjestu nalazi Norvežanin Petter Solberg.

Najzanimljivija je iznimno loša situacija u kojoj se našao francuski vozač Sebastien Loeb, inače vodeći u ukupnom redoslijedu i sedmerostruki svjetski prvak. Naime, njegov zaostatak za vodećim je skoro pola sata, te se nalazi tek na 16. mjestu. U ukupnom redoslijedu je njegova najveća konkurencija sunarodnjak Sebastien Ogier koji također vozi slabo na Australskom reliju. Prije nedjelje je Ogier na 11. mjestu.

Australski reli, rezultati:

1. Jari-Matti Latvala (Fin / Ford Fiesta) 2h43:47.4

2. Mikko Hirvonen (Fin / Ford Fiesta) +22.7

3. Petter Solberg (Nor / Citröen) +59.5

4. Matthew Wilson (VB / Ford Fiesta) +5:53.7

5. Khalid Al-Qassimi (UAE / Ford Fiesta) +9:24.4

6. Sebastien Loeb (Fra / Citröen) +29:21.3...

Räikkönen izbačen iz Svjetskog prvenstva u reliju



Finski vozač Kimi Räikkönen, svjetski prvak u Formuli 1 iz 2007. godine, skupa je sa svojom momčadi (ICE 1 Racing) izbačen iz ovosezonskog natjecanja za Svjetskog prvaka u reliju...

Skupo je Finca i njegove kolege iz ICE 1 Racinga koštala odluka da se ne prijave za Australski reli, desetu od 13 utrka sezone koja se upravo održava u Coffs Harbouru. Razlog za takvu odluku bila je štednja i logistički problemi. Ispada da su Francuzi uštedjeli malo ili ništa, s obzirom na to da će morati platiti kotizaciju organizatorima Australskog relija, kao i kaznu Međuanrodnoj federaciji autosportova (FIA) u iznosu od 16.000 eura.

Od deset ovosezonskih utrka ICE 1 Racing nije nastupio već na tri, čime je momčad prekršila uvjete iz ugovora. Teoretski Finac može nastupiti na nekome od preostala tri relija, ali mu se bodovi neće bilježiti. Trenutačno drži osmo mjesto ukupnog poretka Svjetskog prvenstva. Osvajao je bodove u svih šest utrka na kojima je nastupio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:26