teška ‘kemija‘

Zašto treba biti jako oprezan s kupnjom rabljenog auta: Ovaj nevjerojatan primjer to jasno pokazuje

Jednostavna provjera broja šasije otkrilo je mračnu tajnu ovog Audija koji se prodavao za 13.000 eura skuplje od iznosa za koji je kupljen

Audi A3, ilustracija

 Profimedia

Kako se kupnja prestižnog rabljenog automobila može pretvoriti u kupnju "mačka u vreći" i što su sve prodavatelji spremni učinit kako bi zaradili na naivnim kupcima jasno pokazuje primjer ovog automobila.

Crni Audi A3 Quattro 2.0T Premium Plus iz 2016. sa 170.000 kilometara našao se u ponudi na jednoj bugarskoj web stranici za prodaju rabljenih automobila po cijeni od povoljnih 29.900 leva, preračunato oko 15.200 eura. Prodavač je u oglas stavio i broj šasije kompaktnog Audija, dajući potencijalnim kupcima priliku da kopaju dublje po povijesti ovog automobila.

Jednostavna provjera broja šasije otkrilo je mračnu tajnu ovog Audija. Ispostavilo se da je to model s američkim specifikacijama, uvezen iz SAD-a kojeg je osiguravajuća kuća u američkoj saveznoj državi New York prodala na aukciji "za sitniš" nakon što je razbijen u sudaru.

Prema Bid.Cars, vozilo je prodano na aukciji u studenom 2023. za samo 3150 dolara (pogledajte u kakvom stanju). Niska cijena bila je posljednica velikog oštećenja na prednjem dijelu, odnosno razbijenog odbojnika, svjetla, blatobrana i poklopca motora. Ipak, čini se da je Audi sudjelovao u sudaru pri relativno maloj brzini jer nisu aktivirani zračni jastuci.

Nakon aukcije čini se da je netko odvezao automobil iz SAD-a u Europu, zamijenio oštećene dijelove i zatim ga stavio na prodaju. Razlika u cijeni koja je veća od 13.000 eura jasno pokazuje da je taj netko očito namjeravao vrlo mnogo zaraditi na ovom autu čak i nakon što se uračunaju troškovi transporta, dijelova i rada.

Popravak i preprodaja oštećenih vozila u redu je ako cijeli proces uključuje transparentnost. Međutim, u mnogim slučajevima prodavači zanemaruju spomenuti ključne pojedinosti o prošlosti vozila, kako bi ih učinili privlačnijim nesuđenim kupcima i prodali ih po višoj cijeni.

Čini se da s ovim Audijem A3 problemi nisu katastrofalni, ali postoji mnogo slučajeva u kojima se teško oštećeni automobili prodaju "kao novi". Još jedan uobičajeni problem je vraćanje brojača kilometara unatrag kako bi se povećala vrijednost automobila. Srećom, internet nudi alate za provjeru ovih tvrdnji i pomaže kupcima da ne postanu žrtve prijevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:45