učinite to sigurno

Ako kupujete rabljeni auto u Njemačkoj, ove stavke provjerite kako biste izbjegli prevaru

Već puno godina Hrvati po polovnjake odlaze u Njemačku i znatan su dio novih godišnjih registracija, no neki se i ‘opeku‘

Rabljeni iz Njemačke

 Željko Puhovski/CROPIX

Kupnja automobila u Njemačkoj ne jenjava već godinama, a posljednjih godina uvozi se između 60 i 70 tisuća primjeraka, i to direktno ili preko auto kuća za rabljene. No, za neiskusnog korisnika zainteresiranog za kupnju uvezenog automobila, ova odluka uključuje visok rizik od prevare, bilo gubitkom novca, ili kupnjom vozila koje ima ozbiljne skrivene probleme.

Kako biste izbjegli upadanje u bilo kakvu zamku ili prevaru, ovo su glavni savjeti ako želite kupiti automobil doveden iz Njemačke.

Ovo biste trebali provjeriti prilikom uvoza vozila ili kupnje vozila koje je već uvezeno, a treba posvetiti pažnju detaljima.

image

Rabljeni automobili

Profimedia

Imate dvije mogućnosti za kupnju automobila iz druge zemlje u Europskoj uniji: samostalan uvoz ili kupujete već uvezeni. Pritom ako uvozite sami važno je napomenuti da ste suočeni s kompliciranijim procesom ako nemate prethodnog iskustva.

Imajte na umu da ćete morati putovati u Njemačku, voziti se autobusom pa vraćati s kupljenim, unajmiti automobil ako ne putujete svojim, ili će vas voziti prijatelj ili poznanik. Slijedi kupnja, nabava registarskih pločica, osiguranje, a svemu tome dodajte troškove smještaja i gorivo.

image

Rabljeni automobili

Profimedia

Nakon što ste platili željeno vozilo i sve obavili, morat ćete putovati nazad u Hrvatsku. Ako više volite uštedjeti na putovanjima, možete unajmiti usluge kamiona za prijevoz automobila, ali ćete ga i morati platiti. A kad ste tamo, morate provesti cijeli postupak registracije.

Prije nego li odaberete automobil imajte na umu da ćete u Hrvatskoj morati platiti trošarine od kojih najveći dio odlazi na poseban porez na motorna vozila (PPMV).

Posebni porez utvrđuje se na temelju prodajne, odnosno tržišne cijene motornog vozila, emisije ugljičnog dioksida (CO2) izražene u gramima po kilometru, obujma motora u kubičnim centimetrima i razini emisije ispušnih plinova. Ukratko, što manji CO2, to ćete manje platiti PPMV.

image

Rabljeni automobili

Profimedia

Dovoljno je samo da koristite “informativni kalkulator za izračun PPMV-a” koji se nalazi na stranicama Carine.

Uglavnom kupnja u vlastitoj režiji jest nešto povoljnija, ali tek neznatno ako se ne vraćate "na vlastitim kotačima", a pritom je cijeli postupak zapravo zahtjevniji od ovih nekoliko rečenica.

Osim toga, uzmite u obzir da ćete auto koji kupujete morati sami provjeriti, potražiti radionicu u kojoj to rade, ili ga samo bez provjere njegovog stanja, što vam ne preporučujemo.

Uglavnim, nakon kontaktiranja prodavača tražite ga broj šasije i servisnu knjižicu, ako postoji. Naime, svi noviji automobili nemaju fizičku servisnu knjižicu u vidu papira na kojem su udareni pečati. Većina ih sada koristi digitalne servisne knjižice, pohranjene kod ovlaštenih servisera, upravo kako bi se smanjili pokušaju manipulacije i varanja.

image

Rabljeni automobili, ilustracija

Profimedia

Nakon što ste od prodavača dobili broj šasije, postoje brojne stranice koje se oglašavaju putem interneta i koje tvrde da mogu provjeriti cijelu povijest vozila. Naravno, uz naknadu.

Druga opcija je preporučljivija: kupnja automobila koji je iz Njemačke dovezla auto kuća od povjerenja.

No i ovdje vrijedi sljedeće: najvažnije je da je automobil redovito održavan, servisiran, da nije imao ozbiljnije oštećenje i da su na njemu stvarni kilometri. Cijeli postupak uvoza već je pritom proveden i auto je za registraciju u Hrvatskoj.

Osim toga, postoje tvrtke posvećene ovom unosnom poslu uvoza vozila koja prihvaćaju narudžbe. Vi samo morate odabrati automobil s oglasa. Možete zatražiti i specifičan model, sa specifičnim karakteristikama, a trgovac će ga locirati u Njemačkoj, provjeriti i napraviti ponudu.

Minus auto kuća jest cijena automobila iz vrlo jednostavnog razloga – one rade zbog zarade. Tako da često znaju otkupiti povoljan automobil te ga prodati po nešto većoj cijeni.

Kod traženja vašeg idealnog auta iz Njemačke, sasvim očekivano, prvi korak su internet oglas, ali već tu možete upasti u pokušaj prijevare, stoga je važno vrlo dobro provjeriti što se oglašava i tko to pokušava prodati. Ne ustručavajte se biti sumnjičavi ako vam nešto ne odgovara u oglasima za prodaju i pokušajte izbjeći one u kojima je vozilo znatno ispod tržišne cijene.

Nakon što pronađete automobil koji želite kupiti, vrijeme je da detaljno pregledate oglas. Provjerite koliko je dugo prodavač aktivan na web stranici s popisom rabljenih automobila. Ako je profil nov, nedostajat će vam recenzije koje potvrđuju postojanje tvrtke i usluge. Osim toga, katalog automobila koji se oglašava po cijenama nižim od tržišnih cijena je možda prevara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 13:00