SAVJETNIK AUTO KLUBA

Opet stižu ekstremne vrućine: Evo kako utječu na ‘zdravlje auta‘ i kako ga najbolje zaštititi

Postoje koraci koje možete poduzeti za rješavanje problema uzrokovanih vrućinama. Stoga nastavite čitati kako biste saznali više

Koliko vrućina šteti automobilu?

 Ed Rooney/Alamy/Alamy/Profimedia

Stiže nam još jedan toplinski val koji bi trebao potrajati najmanje tjedan dana i u većinu Hrvatske donijeti temperature blizu 35 °C, negdje i više. Osim naše osobne udobnosti i zdravlja ekstremne ljetne vrućine mogu ugroziti i naše automobile. Moderni automobili dizajnirani su da izdrže vrućine, ali pretjerano zagrijavanje ipak može biti štetno za mnoge komponente automobila.

Stoga se postavlja pitanje: mogu li ekstremne vrućine uzrokovati probleme s automobilom? Da, mogu. Međutim, nemojte očajavati. Postoje koraci koje možete poduzeti za rješavanje problema uzrokovanih vrućinama. Stoga nastavite čitati kako biste saznali više.

Kakve probleme ekstremna vrućina može uzrokovati s automobilom?

Jaka vrućina i temperature više od uobičajenih mogu izazvati probleme u mnogim komponentama vašeg automobilskog motora, uključujući kvarove akumulatora, napuknuta crijeva i remene, neispravne svjećice i probleme s nekim tekućinama.

image

ulje motor auto

Ulje: Ekstremna vrućina može uzrokovati starenje ulja brže nego inače. Motorna ulja su razvijena da bi podnosila visoke temperature tijekom rada automobila, no uz ekstremne vrućine ona mogu biti izložena relativno visokim temperaturama i kad auto ne radi.

Problemi s gumama: Ljeti se tlak zraka u gumama povećava pa ga je važno češće nadzirati kako ne bi bio previsok. Također izravno sunčevo svjetlo u kombinaciji s viskom temperaturama pridonosi bržem starenju guma.

image

Koliko vrućina šteti automobilu?

Ed Rooney/Alamy/Alamy/Profimedia

Rashladni sustav motora: Sustav hlađenja vozila je pri prevelikim vrućinama pod vrlo velikim opterećenjem, posebno u gradskim gužvama. Stoga nije čudo što ljeti viđamo mnogo više starijih automobila koji su "zakuhali" nasred ceste.

Metlice brisača: Ono što željno očekujete tijekom toplinskog vala su dobrodošle kišne kapi. Međutim, ako je vaše vozilo neko vrijeme stajalo na vrelom suncu, možda nećete imati ispravne metlice brisača kada su vam najpotrebnije. Toplina može prouzročiti degradaciju gume. Stoga je dobra ideja prekriti metlice kada je auto duže parkiran na suncu.

image

Koliko vrućina šteti automobilu?

Ed Rooney/Alamy/Alamy/Profimedia

Akumulator: Najviše stradavaju akumulatori. Oni su posebno izloženi riziku ljeti jer nemaju hlađenje, a uz visoke vanjske temperature dodatno se zagrijavaju punjenjem i pražnjenjem, tada elektrolit u akumulatoru može ispariti što će ostaviti elektrode izloženima i ubrzati proces stvaranja naslaga. Pritom se ljeti koristi puno električnih trošila, ali i drugih uređaja poput klime zbog čega alternator može biti opterećen do razine da prestane puniti akumulator.

Kada je vaš automobil posebno osjetljiv na vrućine?

Vrućine negativno djeluju na sve automobile u skoro svim prometnim situacijama, no postoji nekoliko primjera kada su automobili posebno ugroženi od toplinskog vala.

Stari ili loše održavani automobili: Stariji automobili i oni koji nisu redovito održavani imaju mnogo veći rizik za "stradavanje" na vrućini. Stvari o kojima treba voditi najviše računa su tekućine, remenje i crijeva.

image

Zagreb, 200724. Naplatna postaja Lucko. Guzva na NP Lucko u smjeru juga. Foto: Josip Bandic/CROPIX

CROPIX

Velike gužve: Gužve u gradu ili stani-kreni promet na autocestama mnogo su opasniji za automobil po vrućini. Stoga ih valja izbjegavati što je više moguće.

Parkiranje na suncu: Na visokim temperaturama najbolje je pokušati parkirati u hladu ako je dostupan. U suprotnom vam može pomoći pokrivač za automobil ili vjetrobransko staklo. Ostavljanje prozora malo otvorenim kako bi se omogućila izmjena zraka također je dobar savjet.

Može li vrućina oštetiti vanjske dijelove automobila?

Pretjerana toplina i sunčevo zračenje mogu oštetiti vanjski dio vašeg automobila na mnogo različitih načina. Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ga zaštitili.

Koristite pokrivalo za automobil: Pronađite pokrivalo za automobil koje je posebno dizajnirano za zaštitu od UV zraka ako parkirate na dulje vrijeme.

image

Koliko vrućina šteti automobilu?

Ed Rooney/Alamy/Alamy/Profimedia

Vosak: Vosak za automobile i druga sredstva za zaštitu boje mogu pomoći pri sprečavanju blijeđenja boje i drugih problema s njom.

Održavajte auto čistim: Redovito perite svoje vozilo kako biste uklonili prljavštinu koja može utjecati na završni sloj laka poput izmeta ptica i insekata.

Može li vrućina oštetiti unutrašnjost automobila?

Intenzivna toplina i sunčevo zračenje također mogu oštetiti unutrašnjost vašeg automobila. Osim toga, nakupljanje topline unutar vozila također uzrokuje degradaciju sjedala, presvlaka i plastičnih dijelova.

Parkirajte u hladu: Parkirajte u hladu kada je to moguće. Koristite pokrivač za automobil ako parkirate na dulje vrijeme.

image

Koliko vrućina šteti automobilu?

Ed Rooney/Alamy/Alamy/Profimedia

Koristite štitnik za vjetrobran: štitnik za vjetrobran može smanjiti degradaciju unutrašnjosti u vašem vozilu i pomoći u održavanju niže razine topline u vozilu.

Prekrijte sjedala i armature: Pokrivanje sjedala i plastičnih elemenata tkaninom smanjit će njihovo zagrijavanje i degradaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 07:16