‘polagano kotrljanje‘

Ovaj se prekršaj plaća i do 1000 eura jer je opasan, no i dalje je vrlo čest: Radije stanite i brojite do tri...

Da bi se uvjerili da ne dolazi drugo vozilo, vi jednostavno morate u potpunosti zaustaviti vozilo. Na ovom se pada u auto-školi

Znak stop, ilustracija

 Profimedia

Načelno se vjeruje da bolji odnosno iskusniji vozač postajete s prijeđenim kilometrima. To je često i istina, ali s godinama svi mi postajemo robovi loših navika, odnosno kršimo pravila kako bi si ‘olakšali‘ svakodnevnu vožnju.

Kada ste zadnji put upalili sva četiri žmigavca prilikom vožnje unatrag? Ne sjećate se? Da, rijetko tko to čini, a oni koji ipak upale sva četiri pokazivača smjera pri kretanju unatrag jesu obično početnici, kojima je ta rutina ostala iz tek položenog vozačkog ispita.

image

Autoškola, ilustracija

Profimedia

No ona bitnija, možemo slobodno reći i puno opasnija radnja koju svi činimo jest nezaustavljanje kod znaka ‘STOP‘, gdje bi obavezno svaki put trebali potpuno zaustaviti vozilo. U SAD se recimo, nezaustavljanje u potpunosti na križanju na znak STOP masno plaća. Pritom često nema ulice s prednošću prolaska pa svi smjerovi imaju taj znak, a nakon zaustavljanja kreću redom kako su došli. I to se u velikoj mjeri poštuje. Očigledno su bili ranije svjesniji problema nezaustavljanja na taj znak pa su i tako radikalno riješili taj problem.

U Europi, velika većina nas baci pogled i uvjeri se da nećemo nikome oduzeti prednost te niti ne stane kod znaka ‘STOP‘, već provjeru odradi ‘u hodu‘, puštajući vozilo da polako klizi prema prometnici s pravom prolaska. To je zapravo opasna radnja, jer da bi se potpuno uvjerili da ne dolazi drugo vozilo, vi jednostavno morate u potpunosti zaustaviti vozilo.

A niti znak ‘STOP‘ nije na tom mjestu postavljen tek tako. Prekršaj koji činimo jest radnja zbog koje se automatski pada pri polaganju završnog testa na vozačkom ispitu. Ali ona je i kažnjiva što sve lijepo piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Propuštanje vozila i prednost prolaska propisane su člankom 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem odredbi tog članka propisana je novčana kazna u rasponu od 300 do 1000 eura, dok će se vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Stoga razmislite dobro sljedeći put kada naiđete na znak ‘STOP‘ te brojite do tri prilikom provjere nadolazećeg prometa, kako savjetuje spomenuti vozački instruktor. Ne zanemarujte tu obavezu, jer vas to može skupo koštati, a i pri tom možete ozbiljno ugroziti vlastiti i tuđe živote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 13:10