OPREZ

Putujete u Njemačku? Obratite pažnju na gume jer od listopada stižu nova pravila. Moglo bi vas skupo koštati

Svatko tko u zimskim uvjetima vozi s ovim gumama riskira kaznu od 60 do 120 eura, a također može imati problema s osiguranjem

Gume, ilustracija

 Mihai Barbu/Panthermedia/Profimedia

Od 1. listopada u Njemačkoj će vrijediti nova prometna pravila. To također ima posljedice na vrstu zimskih guma koje možete koristiti. Svatko tko je u prošlosti kupio gume s ovim logom morat će duboko zavući ruku u džep.

image

Gume, ilustracija

Olaf Doering/Alamy/Alamy/Profimedia

Sada kada su zime manje ekstremne, sve se više vozača oslanja na gume za sva godišnja doba. Ako ste i vi među njima i namjeravate putovati u Njemačku možda ćete ih morati promijeniti. Od listopada se u Njemačkoj u zimskim uvjetima više neće smjeti voziti gume koje imaju samo simbol M+S.

image

Gume, ilustracija

Johann Hinrichs/Alamy/Alamy/Profimedia

Ova oznaka dugo je označavala gume primjerene zimskim uvjetima. Skraćenica je označavala "mud+snow" (blato i snijeg). Iako to jasno daje do znanja da su ove gume pogodne i za zimske uvjete, to više neće biti dozvoljeno. Naime, ovaj simbol nikada nije bio zakonski zaštićen i zato nikada nisu provedena posebna ispitivanja kako bi se utvrdila stvarna prikladnost ovih vrsta guma za zimu te karakteristike koje moraju imati.

image

Gume, ilustracija

© Guido Schiefer/imago stock&people/Profimedia

Od 2018. za označavanje zimskih i cjelogodišnjih guma službeno se koristi samo simbol planine s pahuljom. Iako se gume s oznakom M+S već neko vrijeme ne prodaju, vjerojatno se i dalje koriste na velikom broju automobila. Ako guma ima i oznaku M+S i simbol planine s pahuljom može se koristiti. Svi koji imaju gume samo s oznakom M+S moraju na vrijeme nabaviti novi set guma, poručuju iz Automobil Club Europe.

image

M+S guma

Profimedia

Svatko tko u zimskim uvjetima vozi s gumama koje imaju samo oznaku M+S u njemačkoj riskira kaznu od 60 eura i jedan kazneni bod. Ako se drugi sudionici u prometu ometaju, kazna se povećava na 80 eura, ako postoji opasnost, kazna se povećava na 100 eura, a u slučaju nesreće vozač će biti kažnjen do 120 eura. Također možete imati problema s osiguranjem u slučaju sudara. U susjednoj Austriji se gume s logotipom M+S još uvijek smatraju prikladnim zimskim gumama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:44