SaVjETNIK AUTO KLUBA

Ultimativni savjetnik: Psi u automobilima na ljetnim vrućinama - ovo je sve što trebate znati

Ekstremne temperature mogu utjecati na zdravlje životinje, osobito na dugim putovanjima automobilom

Pas u autu (ilustracija)

 Profimedia

Ljeto se ne predaje i dok traje još jedan toplinski val mnogi vlasnici pasa "muku muče" sa svojim ljubimcima u automobilu. Ekstremne temperature mogu utjecati na zdravlje životinje, osobito na dugim putovanjima automobilom.

image

Pas u autu (ilustracija)

Profimedia

Ako ne možete izbjeći dugo putovanje sa svojim psom po vrućem vremenu, obavezno slijedite savjete u nastavku:

1. Najkasnije svaka dva do tri sata napravite pauzu kako bi se pas mogao malo razgibati i obaviti nuždu. Naravno ovaj savjet vrijedi i kada su temperature niže.

2. Temperatura u automobilu treba biti ugodna, ali ne više od 10 °C niža od vanjske temperature . To znači da klima treba biti postavljena na najmanje 25 °C kada je vanjska temperatura 35 °C. Nemojte usmjeravati ventilacijski otvor izravno prema životinji.

3. Često ponudite svom četveronožnom prijatelju vodu.

4. Izbjegavajte držati potpuno otvorene prozore ili putovati u kabrioletu sa spuštenim krovom. Vjetar može uzrokovati infekcije oka kod pasa.

image

Pas u autu (ilustracija)

Profimedia

Psi ne podnose dobro vrućinu

Ljudi imaju znojne žlijezde po cijelom tijelu. Kada tjelesna temperatura poraste, oslobađa se više znoja koji isparava i time se tijelo hladi. Pseće žlijezde znojnice uglavnom imaju drugačiju funkciju. Vodenasti znoj se oslobađa samo na jastučićima šapa. Psi temperaturu ne snižavaju žlijezdama znojnicama, već prvenstveno dahtanjem i dopuštanjem da im voda isparava na jeziku. Međutim, ograničena površina za isparavanje jezika i jastučića šapa ograničava sposobnost hlađenja, zbog čega su psi podložniji toplinskom udaru .

image

Pas u autu (ilustracija)

Profimedia

Kada je psima prevruće?

Temperatura u automobilu za toplih dana naglo raste, što može biti opasno po život psa. Čak i ako je vanjska temperatura samo 20 °C, zatvoreno vozilo zagrije se do skoro 50 °C unutar sat vremena. Temperature iznad 40 °C mogu izazvati trajne posljedice na pse, a iznad 45 °C postoji neposredna opasnost za život zbog toplinskog udara. Pri vanjskoj temperaturi od 30 °C, temperatura koja može ugroziti život psa se u parkiranom autu postiže nakon samo pola sata. Neke pasmine s kratkim nosom (npr. mops ili buldog) ili gustim krznom i obilnom poddlakom, kao i životinje s prekomjernom tjelesnom težinom, posebno su osjetljive na toplinu.

Stoga se psi i mačke između proljeća i jeseni nikada ne smiju ostavljati sami u vozilu, čak ni na nekoliko minuta. I u hladu se auto brzo zagrijava, a otvoreni prozori ne štite od porasta temperature opasnog po život.

image

Pas u autu (ilustracija)

Profimedia

Prepoznajte da je vašem psu previše vruće

Dahtanje (isplažen jezik, vrlo brzo disanje), moguće s pojačanim lučenjem sline, nos pritisnut na dio gdje je prozor malo otvoren, izduženi vrat, nemir i vidljivo crvena unutrašnjost ušiju su jasni znakovi da je psu previše vruće.

Ako pas ne može dovoljno sniziti svoju tjelesnu temperaturu, doći će do toplotnog udara u kratkom vremenu. Životinja tada postaje bezvoljna i može pokazivati ​​dezorijentiranost i teturanje, au nekim slučajevima može doći i do povraćanja ili proljeva. Toplinski udar može dovesti do problema s zgrušavanjem krvi, otkazivanja organa i smrti u roku od nekoliko minuta .

image

Pas u autu (ilustracija)

Profimedia

Što učiniti ako je psu prevruće?

Ako primijetite jedan ili više gore navedenih simptoma kod vlastitog psa tijekom vožnje (jednostavno dahtanje može biti posljedica stresa vožnje čak i pri niskim temperaturama), zaustavite se što je prije moguće. Odvedite psa na sjenovito, hladno mjesto. Dajte mu vode (ne smije biti previše hladna) i ohladite ga polijevajući ga vodom. Prvo navlažite jastučiće šapa, noge i vrhove ušiju i polako se probijajte prema sredini tijela. Ali oprezno, ledeno hladna voda ili prenaglo hlađenje može dovesti do problema s cirkulacijom i treba ih izbjegavati.

Ako se jave ozbiljniji simptomi, poput teturanja ili povraćanja, važno je odmah otići u veterinarsku ordinaciju. To vrijedi čak i ako se stanje životinje brzo popravlja. Ondje se obično daju infuzije ili lijekovi. Budući da zbog pregrijavanja mogu nastupiti dugotrajne posljedice, važan je veterinarski nadzor psa. To je jedini način da se te posljedice na vrijeme otkriju i liječe.

image

Pas u autu (ilustracija)

Profimedia

Što ako je pas izgubio svijest?

Ako je pas izgubio svijest zbog vrućine, položite ga na bok. Pokušajte ga ohladiti i odmah ga odnesite u veterinarsku ordinaciju ili kliniku. Najbolje ih je prethodno nazvati. To će osigurati sa su u ambulanti pripreme za hitno zbrinjavanje psa.

Što ako pronađete psa u vrućem automobilu?

Ako je pas ostavljen u autu na vrućini, trebate djelovati što je brže moguće. Ako je životinja još pokretljiva i pri svijesti, prvo pokušajte locirati vlasnika i upoznati ga sa situacijom. Obavijestite policiju kako bi mogli osloboditi životinju. Sami biste trebali nešto poduzeti samo u krajnjoj nuždi jer riskirate pravne posljedice. Vlasnik automobila može vas tužiti za nastalu štetu, a vlasti mogu podići optužnicu za djelo oštećenja tuđe imovine.

Ostavljanje psa u autu kada je vruće je kazneno djelo. Ako pas ugine u autu od vrućine ili njezinih posljedica, odgovorna osoba može biti kažnjena s čak dvije godine zatvora.

image

Pas u autu (ilustracija)

Profimedia

Električni auti su posebno praktični za pse na vrućini

Dok kod automobila s unutarnjim izgaranjem motor mora nastaviti raditi kako bi radio klima uređaj, električni se automobili mogu oslanjati na energiju iz baterije čak i kada miruju. Uz dovoljno energije u bateriji, vlasnici mogu rashladiti svog psa u automobilu i dok nisu u njemu, primjerice prilikom kratke kupovine. Proizvođači kao što je Tesla, nude posebne načine rada za psa ili drugog kućnog ljubimca. Klima uređaj tada unutrašnjost čini ugodno hladnom, a na zaslonu infotainmenta stoji poruka da je uključen način rada za kućne ljubimce i da će se vlasnik brzo vratiti. Ta poruka je tu kako se prolaznici, koji su uočili životinju u autu, ne bi zabrinuli za njeno zdravlje.

image

Pas u autu (ilustracija)

Profimedia

Međutim, postojanje takvog režima psa ne bi trebalo dovesti do nemara. Uvijek su moguće tehničke greške koje mogu zaustaviti hlađenje. Vlasnici se stoga ne bi trebali predaleko ili predugo udaljavati od automobila s ljubimcem. Također je važno paziti da pas zaista uživa u hladnom zraku, jer temperatura nije svugdje ista u automobilu.

Otvoreni prozori nisu zamjena za aktivno hlađenje klimom. Također, pritom postoji rizik da će životinja iskočiti iz automobila i istrčati na prometnu cestu ili parkiralište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 21:59