NAKUPLJANJE NASLAGA

Video: Test pokazao kako lošije gorivo može oštetiti motor automobila

Vrhunsko gorivo ostavlja 19 puta manje naslaga na vitalnim dijelovima motora kao što su brizgaljke, ventili i klipovi

DIjelovi motora nakon testiranja goriva

 YouTube Screenshot

Vremena loših goriva su, nadamo se, iza nas i danas rijetko tko razmišlja o tome na kojoj benzinskoj postaji puni spremnik svojeg auta. No da razlike, čak i među gorivima ipak mogu postojati dokazuje sada ovaj test iz SAD-a.

Total Seal Piston Rings je u videu na YouTubeu otkrio razliku između standardnog goriva i najboljih goriva dostupnim na tržištu. Kao i u EU, benzinska goriva koja se prodaju u Sjedinjenim Državama moraju se pridržavati određenih standarda, odnosno imati određenu količinu aditiva u benzinu.

Premium goriva, u pravilu, imaju još više aditiva od propisane razine, a ali u SAD-u postoji još jedna kategorija benzina nazvana "Top Tier" benzin. To je standard kojeg su utemeljili proizvođači automobila kako bi poticali korištenje još kvalitetnijih goriva. Da bi se gorivo kvalificiralo kao Top Tier, mora zadovoljiti niz uvjeta kada je riječ o aditivima, a ti uvjeti su daleko iznad onih propisanih zakonom.

Proizvođači automobila poput BMW-a, Stellantisa, General Motorsa, Forda, Mercedes-Benza, Honde, Toyote i Volkswagena sponzoriraju razvoj ovog benzina.

image

DIjelovi motora nakon testiranja goriva

YouTube Screenshot

AAA je proveo neovisnu studiju uspoređujući Top Tier benzin s gorivom koje jednostavno ispunjava minimalne američke propise, i otkrio je da Top Tier benzina ostavlja 19 puta manje naslaga na vitalnim dijelovima motora kao što su brizgaljke, ventili i klipovi tijekom simulacije od 16.000 kilometara vožnje.

Nakupljanje naslaga na tim komponentama na kraju dovodi do prekomjernog razrjeđivanja ulja u motoru, što dovodi do većeg trošenja motora. Više naslaga također znači manju učinkovitost i performanse, stoga je najbolje smanjiti ih što je više moguće.

image

Motor nakon testiranja goriva

YouTube Screenshot

U Europi nemamo takvu striktnu kategorizaciju, no mnogi proizvođači goriva se trude napraviti što kvalitetnija premium goriva koja bi trebala imati sličan učinak na motor automobila. Glavna razlika takvih goriva je također mnogo više aditiva od standardnog, običnog Eurosupera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 23:59