SAVJETNIK AUTO KLUBA

Vladaju nezapamćene vrućine. Evo kako ćete najbrže rashladiti auto

Klima spašava većinu vozača i no na ovakvim vrućinama se čini da ni ona nije dovoljna, pogotovo kada uđete u auto koji je stajao na suncu

Vrućina u autu

 Jacques Alexandre/Alexandre Jacques/Profimedia

Hrvatsku je posljednjih dana zahvatio nezapamćeni toplinski val, a ekstremne dnevne temperature osjetno iznad 30 °C vladat će u velikoj većini Hrvatske i idućih desetak dana. Klima u autima, na sreću, spašava većinu vozača i putnika, no na ovakvim vrućinama ponekad se čini da ni ona nije dovoljna, pogotovo kada uđete u automobil koji je neko vrijeme stajao parkiran na suncu. Zato ćemo vam u nastavku donijeti savjete koji će vam pomoći da usijani auto što brže rashladite na temperature uz koje se "lakše diše".

1. Provjetrite unutrašnjost

Otvorite oba prozora na jednoj strani automobila, a zatim ‘provjetrite’ unutrašnjost tako da vrata na suprotnoj strani snažno pomičete naprijed-natrag, odnosno da ih otvarate i zatvarate. Možda ćete izgledati malo čudno no nakon nekoliko ponavljanja tim ćete potezom izbaciti vrući zrak iz auta i zamijeniti ga s hladnijim vanjskim. I čak ako je vani 35 °C u autu je sigurno mnogo toplije pa će ulazak u unutrašnjost biti mnogo "bezbolniji".

image

Klima u autu

-/Wavebreak/Profimedia

2. Ispravno uključite klima uređaj

Pokrenite motor i prebacite klima uređaj na najhladniju postavku. Obavezno odaberite da klima uređaj uzima zrak izvana, a ne da radi na recirkulaciji koja se često automatski aktivira uz najhladnije postavke klime. Zrak izvan automobila će u ovom trenutku biti hladniji. Otvorite sve preostale prozore jer će klima-uređaju trebati nekoliko minuta da počne raditi punom snagom.

image

Klima u autu

ST-images/Alamy/Profimedia

3. Koristite donje ventilacijske otvore

Topli zrak se diže, pa ima smisla puhati hladniji, klimatizirani zrak u prostor za noge, tjerajući vrući zrak koji je već u automobilu prema gore i van kroz otvorene prozore. Zatvorite gornje ventilacijske otvore na ploči s instrumentima i ispod vjetrobrana da je kompletan protok zraka u automobilu usmjeren prema gore.

image

Zamjena filtera kabine

Filippo Carlot/imago stock&people/Profimedia

4. Držite prozore otvorenima

Započnite vožnju, ali držite prozore automobila otvorene minutu ili dvije kako bi sav vrući zrak izašao, činite to dok zrak iz ventilacijskih otvora ne postane hladniji od vanjske temperature. Nažalost mnogi ljudi će zapeti u gužvi nakon što krenu, što neće pomoći cirkulaciji zraka.

image

Vrućina u autu

Kirill Ryzhov/Panthermedia/Profimedia

5. Zatvorite prozore i prebacite na recirkulaciju zraka

Nakon što klima uređaj počne puhati hladno, zatvorite sve prozore i prebacite na recirkulaciju zraka. Tako će klima uređaj koristiti hladniji zrak iz kabine i raditi efikasnije i pod manjim opterećenjem. Sada možete otvoriti gornje ventilacijske otvore i prilagoditi protok prema potrebi. Ako imate automatski klima uređaj namjestite temperaturu na razumnu razinu, najviše 8 stupnjeva hladnije od vanjske temperature kako ne biste doživjeli toplotni šok nakon izlaska iz auta. 18 stupnjeva u autu i 36 vani može biti vrlo opasna kombinacija za zdravlje, a kod kroničnih bolesnika i za život.

image

Klima u autu

Oleksandr Pirko/Alamy/Alamy/Profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 21:59