Dobro je znati

Vrlo korisno: Znate li što znači ovaj mali ključ ugraviran na stup upravljača nekih automobila?

Možda niste ni primijetili da na plastici oko stupa upravljača vaš automobil ima ugraviran maleni ključ. O čemu se radi?

Znak ključa

 youtube screenshot

Tehnologija u automobilima iz dana u dan sve više evoluira, posebice je to slučaj u posljednjih 10-ak ili 15-ak godina. Nema na čemu se nije radilo, pa su tako današnji sigurnosni sustavi u automobilima dotakli nebo, tehnologija koju prije 20 godina nismo mogli ni sanjati. Tu su dakako i sustavi infotainmenta, povezivosti, udobnosti...da ne nabrajamo dalje. No, i dan danas, svi ti sustavi nisu svemoćni i mogu zakazati. Vratimo se na maleni ključ ugraviran u plastiku iza volana poput primjerice nove Opel Astre.

Malo tko zna čemu zapravo služi. Možda ga i vi imate, provjerite. Kao što znate, prije mnogo godina tradicionalni ključevi za otvaranje i pokretanje automobila ustupili su mjesto sofisticiranijim ključevima koji nam omogućavaju daljinsko otvaranje vrata i pokretanje motora bez vađenja ključa iz džepa.

U novije vrijeme pojavili su se napredniji sustavi s kojima možemo učiniti isto, ali s mobitela ili jednostavno približavanjem ruke kvaci na vratima.

Međutim, kao što smo već spomenuli, može doći do kvara ili vam se jednostavno u pametnom ključu potroši baterija. Kako onda ući u kabinu ili pokrenuti vaš automobil. Pametni ključevi u sebi imaju skriven ‘klasičan‘ ključ, do kojeg se lako može doći. No jednom kada ste ušli u vozilo, kako ga upaliti ako se vaše vozilo pali na gumb. Tome služi ugravirani ključić najčešće na stupu upravljača ili na središnjoj konzoli.

Jednostavno približite vaš ključ tom ugraviranom simbolu i tada će sustav dekodirati vozilo i koliko god baterija u ključu bila prazna, moći ćete startati vaš automobil preko gumba.

Mnogi vozači nisu svjesni ovog jednostavnog trika koji imaju mnogi automobili, iako sve lijepo piše u knjizi s uputstvima koju dobijete uz svaki novi automobil. Ali, naravno, malo ih ljudi čita. No, ovaj savjet vrijedi uzeti u obzir jer vas može izvući iz nevolje kada joj se najmanje nadate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:10