Euro NCAP

Dacia Duster i Suzuki Swift su dobili samo tri zvjezdice na crash testu. No, jesu li zbog toga nesigurni?

Danas kada smo navikli da većina automobila ima maksimalnih 5 zvjezdica, a samo rijetki manje od toga, ovaj se rezultat čini dosta lošim

Suzuki Swift crash test

 Euro NCAP

Nova Dacia Duster i Suzuki Swift su u novoj seriji Euro NCAP testova dobili osrednju ocjenu, tri zvjezdice. Danas kada smo navikli da većina automobila ima maksimalnih 5 zvjezdica, a samo rijetki manje od toga, ovaj se rezultat čini prilično lošim, ali to je samo pola istine.

image

Dacia Duster crash test

Euro NCAP

U najnovijoj seriji Euro NCAP konkurencija je bila mnogo impresivnija. Tako su Mercedes E-klasa, VW Passat, Škoda Superb i Škoda Kodiaq dobili maksimalnih pet zvjezdica. To jasno pokazuje da dva automobila dosta zaostaju za skupljim modelima, no zašto je tako?

Glavni razlog za lošije rezultate Dustera I Swifta su sustavi pomoći u vožnji. Zakon zahtijeva da svi automobili budu opremljeni autonomnim sustavima kočenja u nuždi, sustavima za držanje trake, inteligentnim limitatorima brzine i detekcijom umora vozača. Duster i Swift ispunjavaju ovu obvezu, ali ne nude mnogo više od toga kada su u pitanju sustavi pomoći u vožnji. No, Dacia je uvijek isticala da kupci ne žele armadu sustava pomoći koji mnoge vozače zapravo smetaju i osjetno podižu cijenu automobila.

Što se tiče aktivne sigurnosti, Euro NCAP standardi za ocjenu od 5 zvjezdica znatno su viši od zakonskih zahtjeva. No kada je u pitanju pasivna sigurnost, odnosno sigurnost u slučaju sudara Duster i Swift ne zaostaju mnogo. Konkretno Duster je dobio 70 posto maksimalnih bodova za zaštitu vozača i putnika na prednjim sjedalima, a Swift 67 posto, što je otprilike na razini od 4 zvjezdice. Što se tiče zaštite djece u sjedalicama straga Dacia je čak nadmašila Kodiaq s 84 posto bodova, a Swift je bio solidan s 65 posto. U pogledu zaštite pješaka Dacia je podbacila sa 60 posto, a Swift je ostvario 75 posto. U pogledu sustava pomoći u vožnji Dacia je ostvarila 57 posto bodova, a Swift 62 posto. Za usporedbu, najbolji po zaštiti odraslih putnika je Passat s 93 posto, djece Mercedes s 90 posto, pješaka također Mercedes s 84 Posto, a isti auto ima i najbolje sustave pomoći u vožnji za koje je dobio 87 posto bodova.

"Naša najnovija publikacija pokazuje sve veći jaz između sigurnosnih ambicija različitih marki automobila. Različite ocjene djelomično su posljedica segmenata u kojima se automobili natječu, ali Euro NCAP također vjeruje da postoji pitanje prioriteta brenda", izjavio je Dr. Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP-a.

image

Dacia Duster crash test

Euro NCAP

Neki, poput Mercedes-Benza, Škode, VW-a, BMW-a i Renaulta, uvjereni su da njihovi kupci u svojoj paleti proizvoda stavljaju sigurnost na prvo mjesto, a uz više cijene njihovih modela lakše im je to i ostvariti. Dacia i Suzuki usredotočeni su na pristupačnost, stoga ne mogu ostvariti vrhunske Euro NCAP rezultate. No valja naglasiti da su današnje tri zvjezdice otprilike na razini pet zvjezdica od samo prije četiri, pet godina jer su kriteriji testova u međuvremenu postroženi. To znači da su Duster i Swift još uvijek vrlo sigurni autu, bez obzira na to što je skuplja konkurencija osjetno sigurnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 19:06