SVJETSKA PREMIJERA

Ford je oživio legendarni Capri, no od pretodnika je ostalo samo ime, sve ostalo je sada drugačije

Capri je zapravo kupeovski dotjerana verzija novog električnog Forda Explorera koji je baziran na VW električnim ID modelima

Ford Capri

 Ford Media

Ford je oživio legendarni Capri, ili bolje reći njegovo ime jer novi Capri nema previše zajedničkog s popularnim coupe automobilom koji je Ford proizvodio u tri generacije od kraja 60-ih do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća. Dok je originalni model bio svojevrsni europski Mustang, njegov moderni ekvivalent samo je još jedan električni SUV.

Capri je zapravo kupeovski dotjerana verzija novog električnog Forda Explorera koji je baziran na Volkswagenovim električnim ID modelima. Auto koristi MEB platformu Volkswagen Grupe, tako da Capri možete zamisliti kao Fordov ekvivalent modelu ID.5, dok je Explorer prerađeni ID.4.

image

Ford Capri

Ford Media

Novi Capri ima nekoliko retro elemenata u dizajnu po kojima, recimo, podsjeća na original, a moramo priznati i da linija ovog coupe SUV-a u sebi ima i nešto limuzinsko. Auto je dugačak 463 cm, širok 187 cm i visok 163 cm, dok međuosovinski razmak iznosi 277 cm. Proporcije su tako vrli slične onima VW-a ID.5.

image

Ford Capri

Ford Media

Osnovna verzija će imati pogon na stražnje kotače s jednim električnim motorom sa 286 KS. Sprint do 100 km/h traje 6,4 sekundi, a maksimalna brzina je ograničena na 180 km/h. Baterija ima litij-ionsku nikal-mangan-kobalt (Li-NMC) kemiju i neto kapacitet od 77 kWh što je dovoljno za 627 km dosega po WLTP ciklusu. Maksimalna snaga punjenja je 135 kW.

image

Ford Capri

Ford Media

Snažnija verzija ima dva motora, pogon na sve kotače i 340 KS, kao i noviji VW GTX modeli. S tim pogonom Capri do 100 km/h stiže za 5,3 sekunde, a maksimalna brzina je također 180 km/h. Snažniji Capri koristi bateriju od 79 kWh za 592 km dosega, a punjenje je snažnije s maksimalnih 185 kW.

image

Ford Capri

Ford Media

Dok je Capri iz starih dana težio od oko 1000 kilograma, nova generacija je s masom od oko 2100 kilograma zapravo dvostruko teža.

image

Ford Capri

Ford Media

Novi Capri ima uglavnom istu kabinu kao i ranije predstavljeni Explorer. Tu je veliki okomito orijentirani 14,6-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji se pomiče gore-dolje kako bi otkrio "tajni" pretinac koji se nalazi iza njega. Unutrašnjost je vrlo prostrana, a prtljažnik s 572 litre ogroman, osjetno veći nego u Exploreru.

.

image

Ford Capri

Ford Media

Poput Explorera, oživljeni Capri sastavljat će se u Kölnu u Njemačkoj. Cijene ta Hrvatsku se još ne znaju, a u Njemačkoj će auto koštati od 51.950 eura, odnosno 2450 eura više od Explorera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 22:49