VIDEO

Jesu li nešto zaboravili? Novi Ferrarijev hiperautomobil F80 s V6 motorom zvuči prilično dosadno

Motor realno zvuči poput V6 motora u mnogo skromnijem i jeftinijem 296 GTB. Štoviše u ovom videu F80 zvuči čak malo prigušenije

Ferrari F80

Ferrari je u četvrtak otkrio svoj najnoviji hiperautomobil. Ali za razliku od svoja tri slavna prethodnika, F40, Enzo i La Ferrari, novi F80 nema V12 motor. Umjesto toga, F80 dolazi s twin-turbo V6 preuzetim iz trkaćeg automobila tvrtke koji je osvojio 24 sata Le Mansa. Uz taj motor tu su još tri električna motora. Iako je snaga s 1200 KS izvanredna, F80 ima važan nedostatak za jedan hiperautomobil, nedostaje mu izvrstan zvuk.

To smo saznali nakon što je Ferrari javno pokazao F80 tijekom vikenda na stazi u Imoli. YouTube kanal NM2255 objavio je video u kojem hibridni hiperautomobil kako juri i drifta na stazi, dajući nam pogled izbliza i mogućnost da poslušamo taj trolitreni V6 koji razvija 900 KS.

image

Ferrari F80

Motor realno zvuči poput V6 motora u mnogo skromnijem i jeftinijem 296 GTB. Štoviše u ovom videu F80 zvuči čak malo prigušenije, sa samo naznakama uzbuđenja pri visokim okretajima. U prvoj brzo prolaska pored kamere F80 ima posebno neimpresivan zvuk, gotovo kao da radi potpuno na električnu energiju.

image

Ferrari F80

Iako zvuk u konačnici nije najvažnija značajka u ovakvom automobilu, ipak je važan čimbenik. Čuti da ovako fascinantan auto zvuči kao "ništa posebno" pomalo je razočaranje, posebno s obzirom na vriskove V12 motora koji su dolazili prije iz top modela Ferrarija.

image

Ferrari F80

No teško je kriviti Ferrari što se odlučio na "downsizing". I njihovi F1 automobili i trkaći automobili za Le Mans koriste V6 hibridne pogonske sklopove, tako da za tvrtku ima smisla da njen najprestižniji cestovni automobil dobije isti format pogona.

image

Ferrari F80

Svih 799 primjeraka hiperautomobila vrijednog 3,6 milijuna eura prodano je vlasnicima još prije premijere i sumnjamo da će bilo koji od njih biti nezadovoljan autom. A oni koji baš inzistiraju na V12 još uvijek imaju izbora jer tu su fascinantni Daytona SP3 i 12Cilindri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 11:56