SVJETSKA PREMIJERA

Lexus LBX Morizo RR: Mali Lexusov SUV dobiva fantastičan motor iz GR Yarisa

U imenu nosi trkački nadimak Akia Toyode, koji je poznat kao fanatik za brzim modelima i jasno je da novi LBX mora biti nešto posebno

Lexus LBX Morizo RR

 Lexus Media

Lexus LBX na tržištu je od lipnja. Luksuzni brat Toyote Yaris Cross najmanji je i najjeftiniji Lexus u ponudi, no poput većine Lexusa ne donosi nešto uzbudljivo kada je u pitanju pogonska tehnologija. Jedini dostupan pogon je do sada bio 1,5-litreni trocilindrični hibrid sa 136 KS, no najmanji Lexus sada je postao puno zanimljiviji dodavanjem nove pogonske opcije za prave sladokusce.

Lexus je, naime, predstavio LBX Morizo ​​​​RR. Uz činjenicu da u imenu nosi trkački nadimak Akia Toyode (Morizo), koji je poznat kao fanatik za brzim i uzbudljivim modelima jasno je da novi LBX mora biti nešto jako posebno. Za pogon je zadužen bijesni trocilindraš iz GR Yarisa koji u LBX-u ima čak malo više snage. S 300 KS i 400 Nm motor je po performansama jednak onome iz Toyote GR Corolle, koja se ne prodaje na europskom tržištu.

image

Lexus LBX Morizo RR

Lexus Media

LBX Morizo ​​​​RR bit će dostupan sa 6-stupanjskim ručnim i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Sprint do 100 km/h traje 5,2 sekunde, a maksimalna brzina nije otkrivena.

image

Lexus LBX Morizo RR

Lexus Media

Kao i dva Toyotina GR modela, sportski LBX se nudi samo s pogonom na sve kotače. Kotači su kovani i imaju promjer od 19 inča, a gume su dimenzija 235/45 R19. S ručnim mjenjačem automobil je težak 1440 kilograma, a u automatskoj verziji 30 kilograma više. Sportski LBX je 15 milimetara širi i 10 milimetara niži od "normalnog" LBX-a. S dužinom od 419 cm, mali SUV crossover se nalazi između GR Yarisa i GR Corolle. Ostale sportske značajke uključuju nešto agresivniji izgled karoserije, dvostruki ispušni sustav i veće kočnice. U unutrašnjosti su, između ostalog, sportska sjedala.

image

Lexus LBX Morizo RR

Lexus Media

Automobil se za sada nudi samo u Japanu, a Lexus za njega traži 6.500.000 jena bez obzira na izbor prijenosa. To je oko 38.000 eura. Postojat će i verzija "Bespoke Build" s dodatnim opcijama prilagodbe za protuvrijednost od 42.100 eura. Ovo posebno izdanje ograničeno je na 100 primjeraka i dodjeljuje se putem svojevrsnog sustava lutrije, dok proizvodne brojke ostalih LBX Moriza ​​​​RR nisu ograničene. Isporuke će u Japanu započeti krajem kolovoza, a tijekom iduće godine auto bi trebao stići i u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 23:25