SVJETSKA PREMIJERA

Mini predstavio Acemana: Mogao bi postati najprodavaniji električni Mini

Mini predstavlja i treći električni model. Ovo je za sada jedini Mini koji se nudi isključivo s električnim pogonom

Mini Aceman

 Mini Press

Nakon premijere Mini Countrymana i Coopera prošle godine, Mini sada predstavlja i treći model u novoj električnoj ponudi: Aceman. Ovo je za sada jedini Mini koji se nudi isključivo s električnim pogonom.

Dok je Cooper mali automobil s troja vrata, a Countryman SUV s petero vrata, Mini pridošlicu svrstava u crossover segment. Što se tiče dimenzija, Aceman je na razini automobila gradske klase. Kao i Countryman, Aceman dolazi s pet vrata i pet sjedala, a što se tiče dimenzija popunjava prazninu između Coopera i Countrymana.

image

Mini Aceman

Mini Press

S 4,07 metara duljine i 1,50 metara visine, Mini Aceman dugačak je i visok poput tipičnog gradskog automobila. Automobil platformu dijeli s Minijem s troja vrata, za razliku od Countrymana koji se, još uvijek temelji na BMW-ovoj FAAR arhitekturi koja se također koristi u BMW-u iX1.

image

Mini Aceman

Mini Press

Dizajn je vrlo tipičan za Mini i prepoznatljiv, međutim, Aceman ima i neke off-road elemente. Što je u posljednje vrijeme vrlo moderno, Aceman nudi mogućnost mijenjanja izgleda prednjih dnevnih i stražnjih pozicionih svjetala putem infotainment sustava. U ponudi su četiri različite boje krova za dvobojne varijante, a tu su i četiri različita stila vanjskog dizajna:: Essential, Classic, Favorited i JCW.

image

Mini Aceman

Mini Press

U unutrašnjosti automobil dobiva isti okrugli OLED zaslon osjetljiv na dodir Cooper i Countryman. također kao i u Cooperu, ploče s instrumentima ispred vozača nema, a Head-up zaslon nudi se kao alternativa za nju. Brzina i razina baterije su također prikazani na zaslonu osjetljivom na dodir, a dodirom na prikaz brzine otvara se veliki brzinomjer preko cijelog zaslona Infotainmenta. Ispod zaslona osjetljivog na dodir nalaze se prekidači tipični za marku, koji se također koriste za pokretanje automobila i odabir načina vožnje (P, N, R ili D/B).

image

Mini Aceman

Mini Press

Armaturna ploča prekrivena je pletenom tkaninom, a navlake za sjedala izrađene su od tkanine ili Vescina, vrste "veganske kože". Naslon stražnjeg sjedala može se preklopiti u omjeru 60:40. Prtljažnik ima osnovni obujam od 300 litara i može narasti do 1005 litara preklapanjem sjedala.

image

Mini Aceman

Mini Press

Glasovno upravljanje Hey Mini nadopunjeno je avatarom sa stiliziranim Minijem ili virtualnim asistentom "Spike". Sustav bi trebao prepoznati rutinske procese i zatim ih automatski pokrenuti. Nova funkcija daljinskog parkiranja omogućuje opcionalno parkiranje automobila s pomoću pametnog telefona. Tu je i Digital Key Plus, s kojim pametni telefon postaje ključ.

image

Mini Aceman

Mini Press

Mini Aceman dostupan je samo s električnim pogonom. Od početka prodaje bit će dostupne varijante Aceman E i Aceman SE. Pogoni su isti kao kod Coopera. Imaju pogon na prednje kotače s jednim motorom i snagom 184 i 218 KS. Kapaciteti baterija su nešto veći nego kod Coopera s 43 i 54 kWh. Time se postiže doseg sličan onome kod Coopera 294-310 km za osnovni model i 382-407 km za snažniju varijantu s većom baterijom. Maksimalna snaga punjenja je 75 KW kod verzije s manjom baterijom i 95 kW kod snažnijeg modela.

image

Mini Aceman

Mini Press

Ubrzanje do 100 km/h kod osnovnog modela traje 7,9 sekundi a kod snažnije varijante 7,1 sekundi. Osnovni model razvija maksimalnu brzinu od 160 km/h, a top model 170 km/h.

image

Mini Aceman

Mini Press

Tržišno lansiranje Acemana planirano je za jesen 2024. Cijene za Hrvatsku još nisu objavljene, a u Njemačkoj počinju od 34.900 eura. Šefica marke Stefanie Wurst vjeruje da će Mini Aceman biti najprodavaniji od tri nova električna modela Minija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:20