FUNKCIONIRA SAVRŠENO

Nevjerojatno koliko više snage možete dobiti iz motora uz ovaj jednostavan trik

Ne, ne radi se ni o kakvom tuningu, mijenjaju dijelova motora ili reprogramiranju njegove mape. Ova metoda ne može biti jednostavnija

Ulje u motoru i snaga

 YouTube Screenshot

Ako tražite metodu kojom biste povećali snagu vašeg motora ovu vam nikako ne bismo preporučili. Iako savršeno funkcionira.

Ne, ne radi se ni o kakvom tuningu, mijenjaju dijelova motora ili reprogramiranju njegove mape. Ova metoda ne može biti jednostavnija, ali je zato i izuzetno opasna. Naime, radi se o količini ulja u motoru koja itekako može utjecati na snagu auta.

Koliko više snage možete dobiti smanjivanjem količine ulja u motoru pokazao je Lake Speed ​​Jr. s YouTube kanala The Motor Oil Geek koji je motor automobila testirao na dinamometru kako bi precizno očitao snagu s raznim količinama ulja.

Test je obavio u suradnji s Benom Straderom sa sveučilišta EFI.

U Chevroletov V8 motor prvo je stavljeno pet litara ulja, što je opasno mala količina za taj motor. Motor s ovoliko ulja razvija 649 konjskih snaga, ali je talk ulja opasno nizak. Nakon dodavanja još dvije litre ulja motoru tlak ulja se podigao na sigurnu razinu, ali je snaga pala na 630 konja.

Nakon što su motoru dodane još dvije litre ulja za ukupno devet litara, snaga motora pada na 569 KS, odnosno skoro 10 posto manje od snage s najmanjom količinom ulja.

Ovaj test je koncept koji amaterski i profesionalni trkači koriste već desetljećima, posebno na utrkama ubrzanja gdje opterećenje traje vrlo kratko i gdje se tijekom same utrke gotovo ne potroši ni malo ulja. Idealna razina ulja je taman ona koja daje siguran tlak ulja jer će tada snaga motora biti najveća, te neće biti pretjerane opasnosti da se motor ošteti.

image

Ulje u motoru i snaga

YouTube Screenshot

No zašto manje motornog ulja uopće znači više konjskih snaga? Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan.

Manje ulja znači manje tekućine koja usporava vrtnju motora i manji otpor za unutarnje dijelove u motoru. Naravno, loša strana rada s manje ulja je veći rizik za vaš motor, pa vam nikako ne preporučujemo do ovo isprobavate ‘kod kuće‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2024 14:04