NOVO NA TRŽIŠTU

Nova Dacia Duster stigla na hrvatsko tržište: Već smo je isprobali, evo i svih cijena

Dizelaša više nema, ali nude se benzinac 1.0 sa i bez plina, mild hibridni 1.2 i štedljiv hibrid 1.6

Dacia Duster

 Dacia

Treća generacija Dacije Duster, jednog od najočekivanijih ovogodišnjih noviteta, stigao je u prodaju i na hrvatskom tržištu. S obzirom na to da su dosadašnje dvije generacije (prva iz 2010., druga iz 207. godine) globalno prodane u 2,4 milijuna primjeraka, a i kod nas su stekle iznimnu popularnost i neprestano su u vrhovima prodajnih top lista, ne čudi zanimanje prolaznika koje smo u novom Dusteru s hrvatskom registracijom izazvali na prvim vožnjama okolicom Zagreba.

image

Dacia Duster

Dacia

Duster uživo izgleda odlično, odaje sliku robusnog i modernog SUV automobila, bez dvojbi jednog od najatraktivnijih u svojoj klasi. Detalj za koji se ponajviše lijepe pogledi su LED svjetla u stilu položenog slova ipsilon, a premda se tako čini, u dužinu nije narastao naspram prijašnjeg modela (4,34 metra).

image

Dacia Duster

Dacia

Međutim, nova modularna platforma CMF-B većeg osovinskog razmaka (2,66 metra), uzeta iz arsenala koncerna Renault-Nissan, te nova arhitektura unutrašnjosti donijeli su još više prostora i komfora u vožnji, što se zamijeti odmah čim se sjedne, bilo sprijeda ili straga.

Veći je i prtljažnik, narastao na 517 litara (u hibridu 450 litara). Nov dizajn interijera donosi moderan ambijent s dobrom sigurnosnom (automatsko kočenje, držanje vozne trake, automatska duga i kratka svjetla, čitanje znakova i upozorenje na prekoračenje brzine...) i naprednijom digitalnom tehnologijom (TFT instrumenti, suvremenija multimedija), a da je plastika tvrda shvati se tek kad se njome prođe prstima.

image

Dacia Duster

Dacia

Lijepo je obrađena, a na pogled djeluje maštovito, kao da je skuplja. Bolja su i sjedala i zvučna izolacija, a 20 posto površina potječe od recikliranih materijala. Zgodan detalj za one koji ne vole sigurnosne sustave je prekidač kojim se svi sustavi odjednom isključuju.

image

Dacia Duster

Dacia

Što se motora tiče, glavna vijest je da Duster nema više dizelskog motora. Kao osnovni motor ostaje 3-cilindarski turbobenzinski 1.0 u dvije verzije: standardnoj (91 KS) i Eco-G (100 KS) s tvorničkom plinskom instalacijom (talijanski Westport). Cijena im je ista – 19.500 eura, s osnovnom opremom Essential i prednjim pogonom. Novost u ponudi je također 3-cilindarski, ali blagohibridni turbobenzinski motor 1.2 (130 KS), poznat iz Australa. Osim prednjeg nudi i pogon 4x4, a u prvoj opremi Expression košta 22.800 eura (s 4x4 pogonom 24.900 eura).

image

Dacia Duster

Dacia

Duster po prvi put ima i štedljivu hibridnu verziju poznatu iz Renaulta Clio i Captur te Joggera, a takav 1.6 Hybrid Expression (140 KS) starta na 26.000 eura. Na vrhu ponude su opreme Journey i Extreme. Ne razlikuju se u cijeni (s plinašem startaju na 23.100 eura), već u karakteru opremanja. Journey je više usmjeren tehnološkom aspektu, a Extreme avanturističkom.

image

Dacia Duster

Dacia

Treba reći i da verzije s pogonom 4x4 imaju jače odignutu podnicu od tla (21,7 centimetar, dublji vodeni gaz (45 centimetara), off-roaderski oblikovan stražnji branik s većim silaznim kutem (31 stupanj), prilagođeni su i omjeri u mjenjaču, a papučica spojke je mekanije ugođena.

Veći je i izbor programa za vožnju po terenu, uključujući kontrolu spuštanja strminom, a serijski se dobivaju i cjelogodišnje gume. Automatskih mjenjača zasad još nema u ponudi.

image

Dacia Duster

Dacia

Na koncu, jasno je da Duster više nije više onoliko jeftin koliko je nekad bio, ali s obzirom na dizajnerski i tehnološki napredak te osjetno bolji komfor i osjećaj preciznosti i stabilnosti u vožnji, nema dvojbi da i dalje daje jedan od najboljih omjera uloženog i dobivenog na tržištu. Ukorak s modernom konkurencijom ide i jamstvo od šest godina.

image

Dacia cjenik

Dacia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 12:43