SVJETSKA PREMIJERA

Otkriveno kakva je to zvijer srušila rekord na Nürburgringu. Ovo je najsnažnija Panamera ikada

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

 Porsche Media

Prekjučer je Porsche objavio da je Panamera postavila novi rekord Nürburgring Nordschleifea za luksuzne limuzine. Autu je trebalo samo 7 minuta i 24 sekunde da prijeđe 20,8 kilometara najteže staze na svijetu. Porsche tada uopće nije objavio o kakvoj se Panameri tu radi, no sada smo i to doznali. Riječ je novoj izvedbi Panamera Turbo S E-Hybrid koja ima elektrificirani biturbo V8 pogon.

Opsežno revidirani 4,0-litreni biturbo V8 sada ima 599 KS i spreman je za Euro 7. Prebacivanje s twin-scroll na mono-scroll turbopunjača skraćuje fazu zagrijavanja njegovih katalizatora. Temperature ispušnih plinova do 1.000° C i povezano čišće izgaranje, kao i povećanje prosječnog vršnog tlaka na 140 bara u komorama za izgaranje imaju za cilj povećati učinkovitost pogona, posebno u visokom dinamičkom području.

image

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Porsche Media

Mjenjač, 8-brzinski PDK je također novi dizajn. U njegovo kućište je integriran elektromotor snage 190 KS. Performanse pogonskog sustava povećane su za 102 KS na 782 KS u usporedbi s prethodnikom, a okretni moment sustava povećan je za 150 Nm na okruglih 1.000 Nm.

image

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Porsche Media

Toliko snage rezultira spektakularnim performansama. Nova Panamera Turbo S E-Hybrid ubrzava od nula do 100 km/h za 2,9 sekundi i postiže najveću brzinu od 325 km/h. U odnosu na prethodnika to su poboljšanja od 25 km/h i 0,5 sekundi.

image

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Porsche Media

S bruto kapacitetom od 25,9 kWh, kapacitet baterije povećan je za 45 posto. To rezultira električnim dosegom do 88 km za najsnažniju Panameru. Osim toga, sada je moguća rekuperacija do 88 kW. Ugrađeni AC punjač od 11 kW puni bateriju od nula do 100 posto za oko dva sata i 39 minuta.

image

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Porsche Media

Automobil se i vizualno razlikuje od ostalih Panamera. Ovakvi prednji i stražnji odbojnici dostupni su samo na Turbo S E-Hybridu. Tu su i tamno brončani kromirani završeci ispušnih cijevi. Standardna oprema uključuje keramičke kočnice s kočionim čeljustima obojenim u žutu ili jarko zelenu boju, kovane 21-inčne kotače, aktivni ovjes Porsche Active Ride kao i sustave kontrole dinamike vožnje te upravljanje stražnjom osovinom. Interijer se, između ostalog, razlikuje po "Turbonit" detaljima, Race-Tex krovnoj oblozi i Bose audio sustavu. Uz nadoplatu može se dobiti novi karbonski aero kit i gume Michelin Cup 2 od 275/35 ZR 21 sprijeda i 325/30 ZR 21 straga, koje su posebno razvijene za auto. Upravo uz ove dodatke auto je i odvozio najbrži krug na "Ringu".

image

Porche Panamera GTS

Porsche Media

Osim najsnažnije izvedbe, Porsche je predstavio i poboljšanu GTS izvedbu Panamere. Njen biturbo V8 također je "sveobuhvatno revidiran" i sada proizvodi 500 KS, 20 KS više nego prije. Dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi i najveću brzinu od 302 km/h. Automobil je dobio i brojna druga poboljšanja.

image

Porche Panamera GTS

Porsche Media

Nova Panamera Turbo S E-hybrid već se može naručiti, a cijena u Hrvatskoj za ovaj auto iznosi 248.715 eura. Osnovna cijena nove Panamere GTS je 214.163 eura. Isporuke bi trebale početi krajem godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 16:56