pad zvijezde

Pa nije ni krenuo: Unikatni ultrabrzi električni Lotus Evija X razbijen na Goodwoodu

Evija X bila je jedna od najvećih zvijezda Festivala brzine u Goodwoodu, no njen nastup je trajao samo nekoliko sekundi

Nesreća: Lotus Evija X

 YouTube Screenshot

S obzirom na to da je Lotus Evija X prije nekoliko mjeseci postavio treće najbrže vrijeme ikada zabilježeno na Nürburgring Nordschleife, moglo bi se pomisliti da će s lakoćom svladati kratki ali kultni uspon na brdo na Goodwood Festivalu brzine. No nije bilo tako, već je sve završilo popriličnom blamažom za Lotus.

Evija X bila je jedna od najvećih zvijezda Festivala brzine u Goodwoodu koji se održava ovog tjedna. No njen nastup na stazi je trajao samo nekoliko sekundi i automobil je udario u bale sijena tik nakon što je napustio startnu liniju.

image

Nesreća: Lotus Evija X

YouTube Screenshot

Snimka nesreće prikazuje kako Lotus kreće u oblaku dima nakon što je vozač na startu odlučio publiku zabaviti paljenjem guma. Odmah nakon kretanja automobil iznenada skreće udesno i udara u zaštitnu prepreku od sijena. Iako se nesreća dogodila pri relativno maloj brzini, čini se da je prednji dio Lotusa znatno oštećen.

image

Nesreća: Lotus Evija X

YouTube Screenshot

Službeni razlog nesreće nije naveden, ali službeni komentator i cijenjeni automobilski novinar Harry Metcalfe sugerirao je da nije uzrokovana pogreškom vozača, već problemom s računalnim softverom.

To se čini mogućim s obzirom na to da Evija X ima četiri elektromotora i može biti potreban samo mali prekid u snazi ​​u jednom od ovih motora da se hiperautomobil od 2039 KS postane nestabilan. Naravno, drugi mogući uzrok nesreće može biti previše teška noga na gasu u kombinaciji s isključenom kontrolom proklizavanja i ESP-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 06:04