samo u americi

Policajac uhitio vozača koji mu je pokazao srednji prst: Zaboravio je jednu ‘sitnicu‘ pa mu sada isplaćuju 100.000 $

Iako je takva reakcija u skladu s prvim amandmanom Američkog ustava policajac je vozača pritvorio na više od sat vremena i kazneno ga prijavio

Sudac, ilustracija

 Profimedia

Samo u Americi: jedna je priča iz prometa dobila sudski epilog. Naime, vozač je nakratko završio u pritvoru nakon što je policajcu pokazao srednji prst, no zbog toga je na kraju postao bogatiji za 100.000 dolara jer mu država mora platiti odštetu nakon što je policija pristala na sudsku nagodbu.

Prema Američkoj uniji za građanske slobode (ACLU) iz Vermonta, Gregoryja Bombarda zaustavio je policajac iz Vermonta Jay Riggen još 2018. godine jer je mislio da mu je Bombard pokazao prst.

Unatoč tome što je Bombard poricao to djelo policajac ga je navodno maltretirao i zadržao nekoliko minuta dok ga je ispitivao o navodnom nedjelu. Nakon što je ovo zaustavljanje završeno, a policajac se uputio prema svojem autu iznervirani Bombard je policajca opsovao i ovoga puta mu zaista pokazao srednji prst.

To je očito razbjesnilo policajca koji ga je ubrzo nakon toga nestašnog vozača ponovo zaustavio i uhitio ga zbog nedoličnog ponašanja. Iako je takva reakcija Bombarda u sladu s prvim amandmanom Američkog ustava o slobodi govora, policajac je vozača pritvorio na više od sat vremena, prijavio ga i priveo kaznenom sudu, nakon čega je uslijedio pravni postupak koji je trajao godinu dana prije nego što je optužba protiv vozača odbačena”.

ACLU podnio je tužbu u ime Bombarda 2021. godine. Udruga je tvrdila da je početno zaustavljanje prekršilo Bombardova prava, dok je uhićenje bila odmazda nakon što je Bombard koristio svoja prava iz Prvog amandmana.

image

Policajac je uhitio vozača koji mu je pokazao srednji prst

"Svatko tko razumije čak i najosnovnije stvari iz Prvog amandmana razumjet će da policajac ne može tek tako poduzeti akciju i osvetiti se nekome, uhititi ga i staviti u ćeliju samo zato što mu je ta osoba povrijedila ego", rekao je Jay Diaz, odvjetnik u Zakladi za prava pojedinca i izražavanje (FIRE) koji je zastupao Bombarda.

Nakon godina pravnog postupka, državna policija Vermonta odlučila se nagoditi i isplatiti 175.000 dolara odštete. Od tog iznosa Bombard će dobiti 100.000 dolara, dok će ACLU i FIRE navodno dobiti 75.000 dolara za pravne troškove.

image

Policajac je uhitio vozača koji mu je pokazao srednji prst

YouTube Screenshot

Odvjetnica Hillary Rich primijetila je: "Policija mora poštovati svačija prava iz Prvog amandmana, čak i za stvari koje smatraju uvredljivima." Slučaj je komentirao i sam Bombard, koji je rekao: "Nadam se da će državna policija Vermonta obučiti svoje djelatnike da izbjegnu ušutkavanje kritičara ili neutemeljeno zaustavljanje vozača automobila."

Dakle, dok biste se u Hrvatskoj za sličan prijestup prilično loše proveli jer za to prijete kazne do 4000 eura, u SAD-u kojeg često smatramo "policijskom državom", potpuno je legalno psovati policajce i vrijeđati ih pokazivanjem srednjeg prsta. Jer to je "sloboda govora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:24