FOTO, VIDEO

Predstavljen novi Audi A5: Nasljednik Audija A4 je znatno veći te ima nove hibridne pogone

Predviđeni početak prodaje novog A5 u Hrvatskoj je kraj srpnja kada će biti poznate i cijene, a prva vozila u salone stižu krajem godine

Audi A5

 Audi Media

Audi je potpuno izmiješao svoju ponudu modela. Ubuduće će svi parni brojevi biti rezervirani za električne automobile, dok će neparni brojevi biti rezervirani za motore s unutarnjim izgaranjem. Zbog toga je nakon 30 godina stigao i kraj za klasični Audi A4 koji se od nove, danas predstavljene, generacije zove A5. Dosadašnji A5 modeli su pak potpuno ukinuti.

I limuzina i karavanski Avant u dužinu mjere 483 cm. To je 6,7 centimetara više nego kod posljednjeg A4 i 35 cm više od prvog A4 iz 1994. godine. S 290 cm (plus osam centimetara), međuosovinski razmak gotovo je na razini više klase. Auto je nastao na novoj platformi PPC. Skraćenica označava Premium Platform Combustion i dokaz je da Audi također u budućnosti računa na motore s unutarnjim izgaranjem.

image

Audi A5

Audi Media

Predviđeni početak prodaje novih A5 modela u Hrvatskoj je kraj srpnja kada će biti poznate i cijene, a prva vozila u salonima očekuju se krajem godine. Početak prodaje S5 modela na hrvatskom tržištu očekuje se najesen. U Njemačkoj su već objavili cijene i novi model košta od 45.200 eura što je popriličnih 3400 eura više nego kod prethodnika.

image

Audi A5

Audi Media

Dizajn A5 ne donosi velika iznenađenja i tipično je Audijev. Djeluje moderno i jednostavno, a razvučena silueta u kombinaciji s dugim međuosovinskim razmakom i kratkim prevjesima izgleda ugodno i elegantno. Singleframe rešetka hladnjaka je šira i ravnija. Suprotno trenutnom trendu u industriji, A5 se odriče podijeljenih svjetala i umjesto toga dolazi s agresivnim klasičnim prednjim svjetlima. Svatko tko naruči Matrix LED tehnologiju može birati između osam različitih potpisa za dnevna svjetla. Isto se odnosi i na novorazvijena OLED stražnja svjetla druge generacije (doplata).

image

Audi A5

Audi Media

Auto standardno dolazi s relativno malim 17-inčnim kotačima, no S ima 19 inča, a uz doplatu moguće je dobiti i kotače od 20 inča kakvima su opremljeni modeli na slikama. Na boku je primjetna još jedna novost, ne previše elegantne, ali zato aerodinamičke kvake koje su u ravnini s vratima. Audi je napravio i jedan dobar potez kojim je reagirao na kritike kupaca. Lažni vrhovi auspuha su povijest, a ispušne cijevi su sada opet prave.

image

Audi A5

Audi Media

U unutrašnjosti ima osjetno više mjesta nego u prethodniku, ali prtljažnik se smanjuje. U A5 Avant stane 476 do 1424 litara, a u limuzini ima dovoljno prostora za 445 do 1299 litara. No zato je utovar u prtljažni prostor limuzine sada mnogo jednostavniji jer automobil umjesto klasičnog poklopca prtljažnika ima "peta vrata" koja se otvaraju zajedno s a stražnjim staklom.

image

Audi A5

Audi Media

Mnogo novosti nam dolazi vezano uz pogone. Novi A5 će od početka biti dostupan s dvolitarskim benzinskim ili dizelskim motorima. Već su najavljena i dva plug-in hibrida s električnim dosegom od oko 100 kilometara te S5 s V6 motorom, ali još nije odlučeno hoće li biti i trolitrenog dizelaša kao do sada.

image

Audi A5

Audi Media

Dobro je što se Audi vratio jednostavnim nazivima 2.0 TFSI i 2.0 TDI i izbacio zbunjujuće kratice poput 35 TFSI ili 40 TDI. Osnovni benzinski motor ima 150 KS i kombiniran je s pogonom na prednje kotače, a njegova snažnija verzija razvija 204 KS i nudi se i kao Quattro. Dizel, koji također ima 204 KS, ima novu blagu hibridnu tehnologiju MHEV plus koja autu omogućava i vožnju na struju. Električni pogonski motor nalazi se na izlaznoj osovini mjenjača i razvija 24 KS i 230 Nm pojačanja. Zahvaljujući njemu automobil bi se prilikom paktiranja i manevriranja te na (vrlo) malim brzinama trebao kretati potpuno električno, što nisu omogućavali dosadašnji Audijevi blagi hibridi.

image

Audi S5

Audi Media

Kasnije stiže i sportski model S5 koji ima istu novi blagu hibridnu tehnologiju. Trolitreni šestocilindrični TFSI s 367 KS i 550 Nm trebao bi osigurati vrhunske performanse, a blagi hibridni sustav uštedjeti 0,7 litara goriva. Kao novost S model od sada koristi mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa s dvostrukom spojkom, a ne više klasični automatik s pretvaračem zakretnog momenta. I svi ostali modeli u seriji imaju mjenjač s dvostrukom spojkom.

image

Audi S5

Audi Media

U unutrašnjosti auto dobiva panoramski zaslon poznat iz Q6 e-trona s 11,9-inčnim instrumentima i zakrivljenim dodirnim zaslonom od 14,5 inča. Uz nadoplatu se nude i zaslon osjetljiv na dodir od 10,9 inča za suvozača i novi head-up zaslon s 85 posto većim prikazom. Odabir materijala i izrada su na uobičajeno visokoj razini.

image

Audi A5

Audi Media

Tvrtka iz Ingolstadta unaprijedila je i ​opremu. U seriji su tako panoramski zaslon s navigacijskim sustavom, električna vrata prtljažnika, stražnja pomoć pri parkiranju, progresivno upravljanje, LED prednja svjetla i još mnogo toga. Uz nadoplatu su dostupna i Matrix LED prednja svjetla, OLED stražnja svjetla i panoramski krov koji zatamnjuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 11:48