PREMIJERA

Predstavljena električna G-klasa: Ima četiri motora i može se okretati poput tenka

Auto se može okrenuti na mjestu kao tenk. Da bi se to postiglo kotači desnoj i lijevoj strani vozila okreću se u suprotnim smjerovima

Mercedes G 580 EQ

 Mercedes Benz

Dvije i pol godine nakon predstavljanja koncepta EQG na salonu IAA 2021, Mercedes sada predstavlja serijsku verziju električne G-klase. Za razliku od ostalih električnih Mercedesa ovaj nema tipičan naziv s dva prva slova EQ, odnosno ne zove se EQG. Umjesto toga Mercedes je odabrao prilično dug naziv: Mercedes-Benz G 580 with EQ Technology.

Kao i kod modela s motorima s unutarnjim izgaranjem, konstrukcija se temelji na ljestvičastom okviru s neovisnim ovjesom sprijeda i De Dion krutom osovinom straga. Međutim, okvir je modificiran i ojačan za električni model. Četiri električna motora (jedan po kotaču) pričvršćena su na okvir ljestava i pokreću kotače preko kratkih pogonskih osovina. Oni razvijaju po 147 KS za ukupnih 588 KS. Energija dolazi iz baterije od 116 kWh, koja omogućuje doseg do 473 kilometara po WLTP-u.

image

Mercedes G 580 EQ

Mercedes Benz

Vizualno se automobil malo razlikuje od klasične G-klase. Jedna od prepoznatljivih značajki je pravokutna kutija na stražnjim vratima koja, međutim, nije serijska oprema. U nju se mogu pohraniti kabeli za punjenje, alati ili lanci za snijeg. Srebrne oznake EQ na prednjim branicima također označavaju električni pogon. Druge posebne značajke ove G-klase uključuju blago podignuti poklopac motora i proširene lukove stražnjih kotača sa zavjesicama. Potonji su, zajedno s novim ukrasima A-stupa i krovnim spojlerom, namijenjeni poboljšanju aerodinamike. Tu su i Matrix LED prednja svjetla (“Multibeam”) u seriji. Rešetka hladnjaka standardno ima četiri horizontalne letvice, no opcijski, tu je i prilično zatvorena, glatka maska s četiri utora. Maska također ima LED svjetlosni okvir.

image

Mercedes G 580 EQ

Mercedes Benz

Unutra se nalazi široki panel koji se sastoji od 12,3-inčnog zaslona s instrumentima i jednako velikog zaslona osjetljivog na dodir. Tu su i okrugli ventilacijski otvori tipični za G-klasu i ručka ispred suvozačevog sjedala. Opcijska su dva dodatna 11,6-inčna zaslona osjetljiva na dodir straga na kojima možete gledati filmove ili surfati internetom.

image

Mercedes G 580 EQ

Mercedes Benz

Za pogon su zadužena četiri sinkrona motora s trajnim magnetima, svaki snage 147 KS. To rezultira izlaznom snagom sustava od 588 KS. Uz ovoliku snagu G 580 EQ ubrzava do 100 km/h za 4,7 sekundi. Svaki električni motor je namijenjen pojedinom kotaču i ima svoj dvobrzinski mjenjač i inverter. Dvobrzinski mjenjači koriste se za implementaciju off-road reduktora prijenosa. Svaki motor se kontrolira zasebno tako da automobil ima virtualne blokade diferencijala koje su jednako efikasne kao i mehaničke. Ovaj sustav omogućuje kontrolu momenta na svakom pojedinačnom kotaču kako bi se osigurala maksimalna trakcija u svim uvjetima.

image

Mercedes G 580 EQ

Mercedes Benz

Motori na četiri kotača omogućuju posebne off-road funkcije. S G-Turn auto se može okrenuti na mjestu kao tenk, ali samo na rastresitom terenu. Da bi se to postiglo kotači na desnoj i lijevoj strani vozila okreću se u suprotnim smjerovima. Smjer vrtnje bira se povlačenjem i držanjem lijeve ili desne poluge na upravljaču. Funkcija G-Steering omogućuje da se G-klasa okreće oko unutarnjeg stražnjeg kotača, što može eliminirati potrebu za manevriranjem na uskom terenu. Osim toga, ovi Mercedes-Benz G 580 EQ može svladati nagibe do čak 100 posto na odgovarajućim površinama i prolaziti kroz vodu dubine do 85 centimetara.

image

Mercedes G 580 EQ

Mercedes Benz

Energija dolazi iz baterije neto kapaciteta 116 kWh koja se sastoji od dvanaest modula i smještena je u kućištu otpornom na torziju. Ispod kućišta nalazi se zaštita podvozja "tenkovske" debljine 2,5 cm. Prema Mercedesu, sastoji se od "inteligentne mješavine materijala uključujući ugljik", i čvršća je od čelika ili aluminija, a teži samo 58 kilograma.

image

Mercedes G 580 EQ

Mercedes Benz

WLTP doseg novog auta je od 434 do 473 kilometara, ovisno o izvedbi. Punjenje je moguće maksimalnom snagom do 200 kW s DC strujom. Istosmjernom strujom baterija se može napuniti od 10 do 80 posto za oko 32 minute.

image

Mercedes G 580 EQ

Mercedes Benz

Cijene za novi model nisu objavljene, no očekuje se da bi električna G-klasa mogla koštati više od 200.000 eura u osnovnoj izvedbi bez dodatne opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:17