poput F1

Red Bull je napravio auto koji lekcije može održati svim hiperautomobilima: Brojke i performanse su nevjerojatne

Kombinirana snaga od 1200 KS u bolidu laganom 900 kg je kombinacija dostojna Formule 1. A tu je i motor koji vrišti na 15.000/min

Red Bull RB17

 Red Bull

Nakon tri godine razvoja Red Bull Advanced Technologies je predstavio pretprodukcijski prototip hiperautomobila RB17, ideju slavnog dizajnera Adriana Neweyja nakon njegovog rada na modelu Aston Martin Valkyrie. Ovaj automobil vremena kruga na stazi koja su konkurentna Formuli 1 hibridnom sklopu od 1200 KS s atmosferskim V10 motorom, vrhunskoj aerodinamici i nevjerojatno maloj masi.

image

Red Bull RB17

Red Bull

Razvoj Red Bull RB17 započeo je 2021. i sada je pred krajem. Očekuje se da će se ovaj hiperautomobil za stazu početi testirati u ljeto 2025., te da ubrzo nakon toga počne serijska proizvodnja. u pogonima Red Bulla u Milton Keynesu. Napravit će se samo 50 primjeraka, a unatoč cijeni od 5 milijuna funti bez poreza (oko 5,94 milijuna eura bez poreza) navodno su već svi primjerci rasprodani.

Prototip predstavljen na Goodwood Festivalu brzine gotovo je identičan konačnom dizajnu. Zanimljivo, iako je RB17 projektiran za stazu, probirljivim će vlasnicima biti dostupna opcija preinake u cestovnu verziju. Svaki od 50 primjeraka obećava da će biti remek-djelo personalizacije, s opsežnim mogućnostima prilagodbe za boje, materijale i druge detalje po narudžbi.

image

Red Bull RB17

Red Bull

fascinantna karoserija izgleda kao da je preuzeta s trkaćeg automobila i izuzetno je aerodinamički efikasna usmjeravajući zrak na prava mjesta za maksimalne performanse. Prema tvrtki, hiperautomobil je sposoban proizvesti 1.700 kg potisne sile i ima najveću brzinu veću od 350 km/h.

image

Red Bull RB17

Red Bull

RB17 pokreće atmosferski 4,5-litreni V10 koji je razvio Cosworth i koji se okreće do 15.000/min i proizvodi 1000 KS. Jedan električni motor daje dodatnih 200 KS i integriran je u automatski mjenjač sa šest brzina koji snagu šalje na stražnju osovinu. Kombinirana snaga od 1200 KS u automobilu laganom samo 900 kilograma je kombinacija dostojna Formule 1.

image

Red Bull RB17

Red Bull

Ovjes je inspiriran trkaćim automobilima i podesiv je s potisnim šipkama u stilu F1. Tu su i karbonske kočnice i nekoliko modela Michelin guma koje su ekskluzivno razvijene za RB17. Naplatci su od karbona i imaju promjer od 19 inča.

image

Red Bull RB17

Red Bull

Unatoč nedavnoj najavi odlaska iz Red Bull Racinga, Adrian Newey ostaje posvećen dovršavanju razvoja hibridnog hiperautomobila RB17, a končan proizvod bismo trebali vidjeti za malo više od godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:32