SVJETSKA PREMIJERA

Svi detalji novog Audija Q5: Dizelaši i dalje u ponudi, u domaće salone stiže krajem rujna

Predviđeni početak prodaje novog Q5 u Hrvatskoj je kraj rujna kada će biti poznate i cijene, prva vozila u salonima u proljeće 2025.

Audi Q5

 AUdi Media

Osam godina nakon premijere posljednje generacije konačno je stigao i novi Audi Q5. Auto je jedan od najuspješnijih premium SUV-ova na svijetu, tako da se Audi zaista potrudio oko nove generacije, unatoč tome što su u posljednje vrijeme gotovo sve adute polagali na nove električne modele.

Temelj novog Q5 je Audijeva platforma PPC, a paleta pogona je vrlo široka s benzincima, dizelašima, i plug-in hibridnim izvedbama. Osnovni motori su novi blagi hibridni benzinski 2.0 TFSI s 204 KS,blagi hibridni 2.0 TDI s 204 KS. I u top modelu SQ5 s 367 KS nalazi se novi blagi hibridni sustav s 3.0 V6 TFSI motorom.

Električni dio ovog sustava se sastoji od 48-voltne litij željezo fosfatne baterije kapaciteta 1.7 kWh, startera-generatora i pogonskog električnog motora od 24 KS koji se nalazi izravno na izlaznoj osovini mjenjača. Iako se ovo blagi hibridni sustav, manevriranje i parkiranje su isključivo električni, a električne pogonske komponente trebale bi se moći koristiti pri sporoj vožnji u gradu.

image

Audi Q5

AUdi Media

Svi pogoni povezani su sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom, a samo je četverocilindrični benzinski model dostupan i kao model s pogonom na prednje kotače. Dva plug-in hibrida uslijedit će 2025. i bit će temeljena na dvolitrenom benzinskom motoru. Oni razvijaju 299 i 367 KS i sada će imati električni doseg veći od 80 kilometara.

image

Audi Q5

AUdi Media

Zahvaljujući novoj platformi, kao i revidiranom sustavu ovjesa i upravljanja, Audi tvrdi da je novi Q5 osjetno udobniji od modela kojeg zamjenjuje. Standardni modeli imaju frekvencijski selektivne amortizere, a u ponudi je i zračni ovjes s prilagodljivim amortizerima.

image

Audi Q5

AUdi Media

Novi koncept interijera velika je promjena u odnosu na prethodnika, ali dobro poznat iz drugih recentnih Audija. Zakrivljeni zaslon sastoji se od 11,9-inčne digitalne instrument ploče i 14,5-inčnog MMI infotainment zaslona, a tu je i opcijski 10,9-inčni zaslon za suvozača. Infotainment sustav radi na Android Automotive OS-u i uključuje pristup Google aplikacijama, uključujući YouTube. Head-up zaslon je dio dodatne opreme.

image

Audi Q5

AUdi Media

Audi tvrdi da je kabina novog Q5 prostranija nego ikad prije. Stražnja sjedala također nude mnogo mogućnosti podešavanja, uključujući namještanje nagiba. Druge važne značajke interijera uključuju novi bežični hlađeni punjač za telefon, dva USB-C priključka naprijed i dva straga. Oni na stražnjoj strani mogu puniti do 100 W, što je dovoljno i za laptop.

image

Audi Q5

AUdi Media

Dizajn novog Q5 je vrlo elegantan s nešto agresivnih tonova i vješto krije velike dimenzije SUV-a srednje klase dugačkog 472 cm i širokog 190 cm. Zahvaljujući pametnim stilskim detaljima, uključujući lijepe obline i nabore, Q5 izgleda manji nego što zapravo jest i lijepo je vidjeti novi automobil kojim ne dominiraju oštre linije i dramatični ekstravagantni detalji, već klasična "sportska elegancija".

image

Audi Q5

AUdi Media

Među ključnim vanjskim elementima su digitalna stražnja OLED svjetla druge generacije koja mogu upozoriti ostale u prometu na nesreće i kvarove prikazivanjem prilagođene grafike stražnjih svjetala. Sprijeda su Matrix LED prednja svjetla s osam podesivih svjetlosnih potpisa dnevnih svjetala.

image

Audi Q5

AUdi Media

Predviđeni početak prodaje novih Q5 modela u Hrvatskoj je kraj rujna kada će biti poznate i cijene, a prva vozila u salonima očekuju se u proljeće 2025. No već sada znamo cijene u Njemačkoj gdje novi Q5 košta od 52.700 eura za osnovnu benzinsku i 57.100 eura za osnovni dizelski model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:47