veličanstveni Tourbillon

Svjedočili smo senzaciji u francuskom dvorcu: Ovo je prvi hrvatski Bugatti

Mate Rimac je u Molsheimu predstavio fantastični hibridni hiperautomobil s 1800 KS u cijelosti razvijen, a koji se dijelom i proizvodi u Zagrebu

Mate Rimac predstavlja novi Bugatti

 Gordana Galović

"Tourbillon je prvi potpuno novi Bugatti u posljednjih 20 godina, a od početka do kraja razvijen je kod nas u Hrvatskoj," otkrio nam je Mate Rimac, glavni izvršni direktor tvrtke Bugatti Rimac, na predstavljanju novog hiperauta u bivšem ljetnikovcu osnivača Ettorea Bugattija, a današnjoj tvornici, u francuskom Molsheimu nedaleko Strasbourga.

"Reakcije su fantastične. Potražnja za Tourbillonom veća je nego ikad u povijesti Bugattija i već smo rasprodali svih 250 primjeraka, premda je osnovna cijena bez dodatne opreme i davanja 3,8 milijuna eura. Riječ je mahom o poznatim kupcima, koji u svojim kolekcijama imaju pet, deset, pa i više Bugattija", otkrio nam je Rimac. Dio kupaca koji su već uplatili depozite našao se i među 350 uzvanika na ekskluzivnoj svjetskoj premijeri u Molsheimu, uz svega tridesetak novinara i poslovnih partnera iz cijelog svijeta.

image

Mate Rimac s maketom Bugatti Tourbillona

Gordana Galović

"Danas je za mene veliki dan, jer predstavljamo automobil u čiji sam razvoj uključen od samog početka 2020., kad sam se s minijaturnom maketom pojavio pred upravom Volkswagena. Četiri godine kasnije, počinje nova era u 115 godina dugoj povijesti Bugattija. Jako sam emotivan, jer je riječ o automobilu koji je u cijelosti razvijen kod nas u Hrvatskoj", nije skrivao oduševljenje Rimac, kojeg idući tjedan očekuje i predstavljanje robotaksija u Zagrebu.

"Tek kad sam početo raditi za Bugatti, shvatio sam što znače zbilja bogati ljudi. Naši automobili s početnih 2,6 milijuna u slučaju Chirona nerijetko na kasnijim aukcijama postignu i cijene veće od 10 milijuna eura. Prosječna individualizacija nam je oko pola milijuna eura, a postoje i kupci koji traže čitavu unutrašnjost u zlatu. Samo nebo je granica," otkriva nam Rimac stojeći kraj Chirona Profilée, najskupljeg serijskog automobila na svijetu prodanog na javnoj dražbi 2023. Među kupcima još nema ljudi iz Hrvatske, ali zato ima jedan Hrvat iz Švicarske.

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Četiri su razdoblja u povijesti Bugattija. Prvo, vrijeme osnivača Ettorea Bugattija i njegovog sina Jeana, koje je trajalo od osnutka tvrtke 1909. u Molsheimu do bankrota 1952., a koje nam je u naslijeđe ostavilo proslavljeni trkaći Type 35, luksuzni Type 41 i sportski Type 57. Drugo, doba talijanskog poduzetnika Romana Artiolija, koje je trajalo od kupnje prava na ime 1987. i preseljenja u talijansku Modenu do bankrota 1995., iz kojeg potječe jedan od najljepših automobila svih vremena EB110, iz pera Marcela Gandinija. Treće je era Ferdinanda Piecha, koja je započela Volkswagenovim preuzimanjem francuske tvrtke 1998. i trajala do 2021., ostavivši nam hyperaute Veyron i Chiron. I četvrto je doba hrvatskog inovatora i poduzetnika Mate Rimca (36), koje je započelo 1. studenoga 2021. osnivanjem tvrtke Bugatti Rimac.

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Dvije i pol godine kasnije Mate Rimac je u Molsheimu predstavio svoj prvi Bugatti u cijelosti razvijen u Hrvatskoj i nazvan Tourbillon, prema satnom mehanizmu koji poništava utjecaj gravitacije na preciznost mjerenja vremena, a kojeg je još daleke 1801. patentirao u Švicarskoj rođeni urarski genij Abraham-Louis Breguet, koji je živio u Francuskoj. Nasljednik je to, dakle, još 2004. predstavljenog Veyrona, odnosno Chirona iz 2016.

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Na prvi pogled izgleda kao da je riječ o ozbiljnijem redizajnu Chirona ili jednom od specijalnih izdanja (Divo, Centodieci, Bolide, Mistral). Zadržao je, naime, ne samo koncepciju hypersportskog dvosjeda nego i sve prepoznatljive dizajnerske elemente Bugattija - masku hladnjaka u obliku potkove, središnju liniju, dvobojnu karoseriju i bočnu liniju u obliku slova C. Evolucija, dakle, a ne revolucija.

Tourbillon je djelo Bugattijeva dugogodišnjeg dizajnera Franka Heyla, koji je na mjestu šefa dizajna u ljeto prošle godine naslijedio Chironovog autora Achima Anscheidta.

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Izgled, međutim, vara. Jer, riječ je o potpuno novom automobilu na novoj platformi, prvoj od preuzimanja Bugattija od strane Volkswagena i premijere Veyrona pred točno 20 godina. Tourbillon je, naime, plug-in hibrid pokretan sasvim novim 8,3-litrenim atmosferskim V16 od ravno 1000 KS i trima elektromotorima od daljnjih 800 KS, što sve zajedno čini čak 1800 KS.

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Kratki i široki prednabijani W16, dakle, zamijenjen je dugačkim i uskim atmosferskim V16, a izostanak četiriju turbopunjača nadoknadili su high-tech elektromotori. Bugattijev V16 pritom je jedini pravi 16-cilindarski V-motor u serijskom automobilu još od tridesetih godina prošlog stoljeća i već gotovo zaboravljenog Cadillaca V-16, jer su Cizetu Moroder V16T iz 1991. pokretala dva spojena Lamborghinijeva V8.

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Šesnaestocilindraš je remek-djelo danas najcjenjenije radionice za trkaće motore - engleskog Coswortha sa 176 pobjeda u Formuli 1, najviše iza Ferrarija i Mercedesa. Osim V16 motora za novi Bugatti, trenutno rade i V12 motore za Aston Martin Valkyrie (1014 KS) i Gordon Murray T.50 (663 KS).

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Osim V16, Tourbillon pokreću tri elektromotora – dva na prednjoj i jedan na stražnjoj osovini – s ukupno 800 KS. Arhitektura je, dakako, 800 volti, kao i Neverina, a posljednja generacija baterija s uljnim hlađenjem prihvati za hyperauto priličnih 25 kWh, što je prema standardu WLTP dovoljno da dvije tone težak dvosjed samo na struju prevali više od 60 kilometara. Četiri su paketa baterija ugrađena u središnji tunel, a još dva iza leđa vozača i suvozača i strukturni su dio monocoquea od ugljičnih vlakana.

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Sama je karoserija 2,7 centimetara duža od Chironove i mjeri 4,67 metara, široka je jednakih 2,05 metara i visoka samo 119 centimetara. Premda je, dakle, 3,3 centimetra niži, u Tourbillon je lakše ući nego u Chiron, jer se s novim tzv. diedralnim vratima otvara i priličan dio krova, pa se valja samo spustiti u sjedalo, kao u Neveru. Nema, također, ni širokog praga kao na većini današnjih hyperauta.

Podjednako težak, Tourbillon je sa dodatnih 300 KS i trima elektromotorima osjetno brži od Chirona. Do stotke stiže za točno dvije sekunde (Chiron za 2,4 sekunde), do 200 km/h za manje od 5 sekundi (6,1 sekunda), do 300 km/h za manje od 10 sekundi (13,1 sekunda), a do 400 km/h za manje od 25 sekundi (32,6 sekundi). Viša je, dakako, i krajnja brzina od 445 km/h (Chiron 420 km/h).

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

Tourbillon je upravo ušao u testnu fazu, prototipovi se već voze cestama, a prve se isporuke iz Ateliera u Molsheimu očekuju 2026., po završetku proizvodnje Bolidea i Mistrala. Bit će proizvedeno svega 250 primjeraka, svaki po cijeni od 3,8 milijuna eura. I većina već danas ima poznatog vlasnika...

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

12 KLJUČNIH TOČAKA NOVOG BUGATTI TOURBILLONA

1. Za razliku od isključivo benzinskim motorom pokretanih prethodnika Chirona i Veyrona, Tourbillon je plug-in hibrid. I to na sasvim novoj platformi, prvi put od 2004.

2. Plug-in hibridni pogon sastoji se od V16 benzinca i tri elektromotora (dva sprijeda i jedan straga), koji energiju crpe iz baterije od 25 kWh. Sveukupno, dakle, čak 1800 KS (Chiron 1500 KS)

3. Prethodnike Veyron i Chiron pokretao je kratki i široki 8,0-litreni W16 s čak četiri turbopunjača i 1001 KS, odnosno 1500 KS. Tourbillona, pak, pokreće uzak i dugačak atmosferski V16

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

4. Cosworthov 8,3-litreni V16 motor s cilindrima pod 90 stupnjeva i visokim stupnjem kompresije (14,5:1) vrti se do 9500 okretaja, a razvija okruglo 1000 KS i 900 Nm. Teži, međutim, svega 252 kilograma

5. Električni pogon je posljednja riječ tehnike i radi na 800 volti (kao i Nevera). Cijela prednja e-osovina razvija 600 KS, a teži svega 80 kilograma (uključujući elektromotore, invertere i mjenjače)

6. Zahvaljujući hibridnom pogonu i bateriji od 25 kWh, što je dovoljno da na struju prijeđe 60 kilometara, Tourbillon na svaki kilometar ispusti samo 120 grama CO2, bitno manje od Chironovih 572 grama

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

7. Unatoč atmosferskom V16, trima elektromotorima (s pripadajućim inverterima i mjenjačima) te pozamašnoj bateriji od 25 kWh, težina je ostala na 1995 kilograma - kao kod prethodnika Chirona

8. Zadržan je mjenjač s dvjema spojkama, ali umjesto prijašnjih sedam sad ima osam stupnjeva prijenosa i smješten je iza, a ne više ispred motora, pa vozač i suvozač sjede bliže

9. U središnji tunel, odnosno iza leđa vozača i suvozača smještena T-baterija ugrađena je u sami monocoque i hlađena je uljem. Spremnici benzina od 80 litara smješteni su sa strane

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES

10. Nesvakidašnje visoki stražnji difuzor ujedno je dio crash-strukture, a stvara toliko downforcea da suvišnim čini stražnji spojler - čak i pri postizanju krajnje brzine od 445 km/h

11. Instrumentna ploča sastoji se od 6000 dijelova, uključujući i ležajeve od rubina kao na skupocjenim ručnim satovima, a proizvodi ju tvrtka iz Švicarske. Teži svega 0,7 kilograma

12. Brake-by-wire kočnice s karbokeramičkim diskovima isporučuje talijanski Brembo, a specijalno za Tourbillon rađene gume 285/35 R20 sprijeda i straga 345/30 R21 francuski Michelin

image

Bugatti Tourbillon

BUGATTI AUTOMOBILES
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 16:05