Trenutak istine

Test: Jesu li povoljna ulja za aute dovoljno dobra, ili je ipak pametno uložiti u skuplja i kvalitetnija?

Jeftina ulja sasvim su u redu za rad u vašem motoru. Ali ako želite dugotrajno zdravlje i učinak, trebali biste ipak potrošiti malo više

Test ulja

 Youtube Screenshot

Dok neki vlasnici automobila ne štede ni centa na uljima i uvijek kupuju ona najkvalitetnija, drugima je kvaliteta potpuno svejedna i redovito biraju najjeftinija ulja koja mogu kupiti. Je li to opasno za motor?

Prema najnovijem testu s YouTube kanala Project Farm, jeftina ulja sasvim su u redu za rad u vašem motoru. Ali ako želite dugotrajno zdravlje i učinak, trebali biste ipak potrošiti malo više.

image

Test ulja

Youtube Screenshot

Popularni američki YouTube Kanal koji je s više od 700 milijuna pregleda videa svojevrsna institucija kada su u pitanju ulja, tekućine i drugi dodaci za automobile, je isprobao šest različitih ulja koja koštaju od 3,7 do 15,3 dolara.

Temeljno je testirao njihovu učinkovitost u nizu eksperimenata poput ispitivanja viskoznosti, sposobnosti podnošenja topline ili hladnoće i testa simuliranog trenja. Project Farm je također poslao uzorak svakog ulja u laboratorij kako bi analizirali stvari poput prisutnosti deterdženata i aditiva protiv trošenja.

image

Test ulja

Youtube Screenshot

Rezultati su jako dobri za sva ulja. Svako ulje pokazalo je zadovoljavajuće razine podmazivanja, što nije potpuno iznenađujuće s obzirom na to da su sva ova ulja u skladu sa SAE standardima kvalitete.

Najviše se razlikuju u tome kako se ponašaju na različitim temperaturama i koje su vrste aditiva prisutne. Na primjer, ulje srednje cjenovne klase nadmašilo je svako drugo ulje kada je, na primjer, u pitanju testiranje na niskim temperaturama.

image

Test ulja

Youtube Screenshot

Najviše razlike su zabilježene u količini aditiva u uljima. Što je ulje skuplje ima više aditiva, među kojima su najčešći elementi koji se koriste za proizvodnju deterdženata poput bora i kalcija te materijali protiv trošenja poput fosfora i cinka.

Svi ovi aditivi u ulju su izuzetno korisni za dugotrajno zdravlje motora, a više ih ima u najskupljim testiranim uljima. S druge strane, najjeftinije ulje Mobil Delvac ima najmanje aditiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 21:03