PREGLED

The Quail 2024: Izložba igračaka za superbogate na livadi. Ovo su najbolji auti sa spektakla u Montereyu

The Quail: A Motorsports Gathering u Montereyu se jedva može spasiti od navale posjetitelja. Iako ulaznica službeno košta 1500 dolara

Pebble Beach Concours d Elegance 2024

 Profimedia

Dok se sajmovi automobila u Europi bore za svakog posjetitelja, a tradicionalni spektakli poput Ženevskog salona zauvijek "stavljaju ključ u bravu" događaj The Quail: A Motorsports Gathering u Montereyu se jedva može spasiti od navale posjetitelja. Iako ulaznica službeno košta 1500 dolara!

image

The Quail 2024

YouTube Screenshot

No, sada već tradicionalno okupljanje koje se održava prije Concours d‘Elegance u Pebble Beachu nije bilo kakav sajam automobila. Događaj na otvorenom na golf terenu daleko je najblistaviji festival konjskih snaga na svijetu. Možda nema masovnost i povijesnu komponentu kao Goodwood, no bogati na The Qauilu mogu vidjeti automobile koje ne mogu nigdje drugdje na svijetu. U Kaliforniji jednostavno ima dovoljno novca i bogataša da nikome ne smetaju visoke cijene karata, a mnogi će, onako u prolazu, kupiti svoj novi sportski automobil za nekoliko milijuna dolara.

image

The Quail 2024

YouTube Screenshot

Dok se na "štandovima" proizvođača potpisuju milijunski ugovori za kupnju najnovijeg modela, a čekić unosno udara u aukcijskim šatorima, luksuzni i egzotični brendovi, ali i renomirani proizvođači posebno ovdje imaju ogromnu korist od izlaganja. Jer, za razliku od drugih salona automobila publika ovdje ne dolazi da bi samo gledala, već masovno kupuje. U nastavku ćemo proći kroz najvažnije modele koji su ove godine imali svoju premijeru na The Quailu.

Lamborghini Temerario

Iako je daleko jeftiniji od najskupljih igračaka superbogatih, novi Lambo je najveća i najvažnija novost ove godine. Lamborghini je iskoristio pozornicu na uskom terenu za golf za svjetsku premijeru nasljednika Huracana. Iako će u budućnosti imati samo osam cilindara umjesto deset, motor s unutarnjim izgaranjem proizvodi 800 KS i vrti se do 10.000 okretaja u minuti. A tu su i tri elektromotora koji povećavaju snagu sustava na 920 KS.

image

Lamborghini Temerario

Lamborghini

Rimac Nevera R i Bugatti Tourbillon

Nije samo nama u Hrvatskoj nova Nevera R druga po važnosti od svih izloženih automobila u Kaliforniji. Auto je i među bogatima izazvao veliko zanimanje jer rijetko što na cesti može parirati novoj Neveri R. Snaga se povećala na čak 2107 KS, a ionako munjevit sprint bit će još brži u budućnosti. A Nevera R samo je jedan od dva automobila koje je predstavio hrvatski pionir električnih hiperautomobila. Bugatti Rimac je Amerikancima premijerno prikazao i Bugatti Tourbillon.

image

Rimac Nevera R

Rimac Automobili

Pagani, Hennessey, Koenigsegg i "društvo"

Cijena Nevere R i Tourbillona se mjeri u milijunima, ne u tisućama, međutim za one koji u Kaliforniji vrlo dobro zarađuju, takvi su automobili jednostavno "roba masovne proizvodnje". Zato se na The Quailu predstavljaju brojni drugi proizvođači koji rade male količine spektakularnih i spektakularno skupih auta. Pagani, Hennessey i Koenigsegg su izložili desetak automobila. A tu su i relativno novi brendovi poput Czingera, Pininfarine, Hispano Suize ili Karme. Ako i to nije dovoljno egzotično tu su zvijeri iz razmetljivog Rezvanija ili čak i privatni mlazni avioni raznih proizvođača. Njih je također u izobilju na The Quailu.

Gembala, Singer i vojska ljubitelja Porschea

Restomodovi i prerade poput onih koje je svojim modelima marke Singer proslavio engleski rock glazbenik i vlasnik ove marke Rob Dickenson, i ove su godine vrlo popularni. Posebno Porschei. Tako se na The Quailu pojavilo čak sedam tvrtki koje se bave restmodovima i drugim preradama Porschea. Od onih važnijih valja istaknuti Gemballu s najnovijom izvedbom modela Marsien, fantastični Tuthill s GT One u stilu 911 GT1 i Kalmar 9x9 koji je restomod posveta legendarnom Porscheu 959.

image

Tuthill GT One

Tuthill Porsche

Unikatni modeli

The Quail nije samo pozornica za izlaganje tisuća konjskih snaga već se tu nađu i neki naizgled skromniji auti čija je posebnost da su unikati. Tako je na The Qailu zablistao jedan u "limun žuto" obojeni Rolls-Royce Spectre Semaphore. O kakvom se djelu ovdje radi najbolje pokazuje činjenica da su njegovu "haubu" 160 sati ručno oslikavali prije nego što su bili zadovoljni rezultatom, koji, ruku na srce, izgleda kao da je netko izlio boju. No bogati valjda bolje znaju...

image

Rolls-Royce Spectre Semaphore

Rolls-Royce Media

Malo skromniji auti "za narod"

Poput Lamborghinija Teneraria, nađe se na The Quailu i poneki primjerak za koje vlasnik neće morati izbrojati sedmeroznamenkastu cifru. Uz Rimce, Bugattije, Koenigsegge i društvo oni se doimaju gotovo kao "narodni auti". Porsche je tako predstavio obljetnički model za 50. rođendan Porschea 911 Turbo, koji je ograničen na 1974 primjeraka, a Maserati svoj najekstremniji cestovni auto - novi GT2 Stradale.

image

Maserati GT2 Stradale

Maserati Media

The Quail nije samo blistaviji od bilo kojeg drugog auto showa, elegantniji i iznad svega uspješniji. Postoji još jedna, vrlo bitna razlika: tamo gdje tradicionalni sajmovi obično traju više od tjedan dana, ovdje je čarolija opet gotova istog dana u ranim poslijepodnevnim satima i odredi za čistoću već čekaju s grabljama i metlama da sve ekspresno srede jer se prvi golferi žele se vratiti na teren prije zalaska sunca. Ali zabava s konjskim snagama se nastavlja u Pebble Beachu, a nakon toga i u raskošnim vilama na privatnim zabavama s predstavljanjima i izlaganjima dodatnih automobila. Ne kaže se bez veze da "nikad ne kiši u Kaliforniji"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 19:47