TEHNOLOŠKI NAPREDAK

Ovaj jeziv video testa sigurnosti iz 1984. najbolje pokazuje koliko smo napredovali

Ovaj film objašnjava napredak tadašnje Volkswagenove sigurnosne tehnologije, ali također naglašava koliko je danas sve bolje

Crash test, ilustracija

 Daimler AG

Testiranje sudara automobila doživjelo je zamah krajem 20. stoljeća uvođenjem Euro NCAP testova. No proizvođači su i prije toga vrlo intenzivno testirali svoje automobile. Ovaj Volkswagenov video iz daleke 1984. godine pokazuje kako je to izgledalo tada i s današnjeg gledišta djeluje prilično mračno i jezivo.

Video počinje poput skandinavskog trilera, s tmurnim kadrovima užurbanog prometa, panoramskim snimkama automobila koji prolaze i mračnim snimkama iz unutrašnjosti automobila, popraćenim sirenama za hitne slučajeve i jezivom sintesajzerskom glazbom koja bi dobro pasala u neki horor iz prošlog stoljeća.

Volkswagen je koristio ovaj video kako bi dokazao sigurnost svojih vozila, posebno svojih komercijalnih kombija T3. U to vrijeme automobili nisu imali zračne jastuke i bili su neusporedivo slabije konstrukcije od današnjih. Također, u prednjem dijelu ispred vozača i suvozača nije bilo nikakve velike zone deformacije jer su sjedili praktično u "nosu vozila". Sve to se čini kao smrtonosna zamka prema današnjim standardima, ali 1980-ih je zapravo bilo prilično normalno. A Volkswagen je krenuo dokazati da njegov dizajn nije ništa opasniji od konvencionalnijeg, s motornim prostorom ispred vozača.

image

Volkswagen T3 I LT

Volkswagen Media

Video vodi gledatelje kroz razne mjere koje je Volkswagen ugradio kako bi zaštitio putnike, od prednjih udarnih podupirača kombija, preko deformacijske šipke pričvršćene na njih, do svih dodatnih strukturnih učvršćenja vozila. Kombi je čak imao i deformacijski stup upravljača, kako bi se smanjila mogućnost "nabijanja na njega". Naravno, sve to vjerojatno ne ulijeva puno povjerenja u usporedbi s modernom sigurnosnom opremom, ali prije 40 godina to je bila prilično napredna stvar.

image

Volkswagen T3

Volkswagen Media

Također je bio veliki fokus na prevenciji sudara, a VW je naglašavao važnost dobrih kočnica i uravnoteženog ovjesa. Potonji može pomoći vozilu da manevrom izbjegne sudar, čak i kada je vozilo natovareno teretom i putnicima.

Ovaj video je zanimljiv, iako uznemirujući, pogled na to kako su sigurnosni testovi provedeni prije zračnih jastuka i standardnih ABS kočnica. Ovi VW-ovi kombiji bili su iznenađujuće sigurni za svoje vrijeme, ali danas ovaj filma uglavnom naglašava koliko je sigurnosna tehnologija napredovala kroz četiri desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 14:40