NOVI OLDTIMER

Prilika za ljubitelje! Prodaje se Mazda 323 F sa samo 630 km: Priča iza nje je vrlo zanimljiva

Za ovu Mazdu prodavatelj traži 17.950 € što je prilično velika svota za 34 godine star automobil. Ipak, ovo vozilo ima zanimljivu prošlost

Mazda 323 sa samo 630 km

 Mazda Media

Svakodnevni automobili su nekada bili uzbudljivi, a tako su i izgledali. Početkom 90-ih san svakog mlađeg vozača bio je sportski auto, a ponuda je bila ogromna, jer gotovo svaki proizvođač je u ovoj klasi imao nešto za ponuditi.

Jedan od najzapaženijih i najuspješnijih povoljnih coupea iz tog doba bila je Mazda 323 F, prilično prostrani i auto s petera vrata s karoserijom u stilu coupea i svojim karakterističnim svjetlima "na izvlačenje" danas je vrlo rijetka pojava na cestama ali i na tržištu rabljenih, no sada se pojavio primjerak iz 1990. godine koji je gotovo netaknut i poput novog automobila.

image

Mazda 323 sa samo 630 km

Mazda Media

Unatoč tome što je stara 34 godine, ova Mazda 323F ima samo 630 km na brojaču kilometara. To je jedan od mnogih automobila iz zastupstva Heinza Macchija u Švicarskoj, čija je priča vrlo tužna.

Naime, Macchi je u svoje vrijeme imao najveću mrežu autosalona u Švicarskoj te je zastupao brojne marke. Nakon iznenadne smrti njegove supruge i uspješni biznismen se potpuno promijenio te je počeo kompulzivno gomilati automobile u svojem skladištu, uglavnom potpuno nove i neregistrirane. Ta opsesija na kraju je dovela do propasti njegovog inače uspješnog biznisa.

Nakon što je Macchi umro u krajnjem siromaštvu 2013. godine, zgrada i oko 240 automobila u njoj prodani su na dražbi.

image

Mazda 323 sa samo 630 km

Mazda Media

Ovaj primjerak Mazde 323F kombinira svijetloplavu nijansu karoserije s odgovarajućom bojom u unutrašnjosti od velura. Budući da je oprema GLX, standardno je dolazio s ručno pkretanim prozorima i električnim krovnim otvorom. Ispod haube nalazi se atmosferski 1,8-litreni četverocilindrični motor sa 106 KS, koji snagu šalje na prednju osovinu putem ručnog mjenjača s pet stupnjeva prijenosa.

image

Mazda 323 sa samo 630 km

Mazda Media

Prema opisu na eBayu, 323F se trenutno nalazi u Krakowu, što ne iznenađuje jer jedan je poljski prodavatelj otkupio stotinjak automobila iz Macchijeve kolekcije. Za ovu Mazdu prodavatelj traži 17.950 eura što je prilično velika svota za 34 godine star automobil.

Ipak, ovo vozilo ima zanimljivu prošlost i jeftinije je od potpuno nove Mazde3, njezinog suvremenog pandana.

image

Mazda 323 sa samo 630 km

Mazda Media

Za one koje zanimaju stari japanski automobili, na eBayu se nude još dvije nikad registrirane starodobne Mazde, koje također potječu iz inventara Heinza Macchia. Riječ je o dva primjerka različitih generacija Mazde 626 iz 1983. i 1986., koji se nude za 19.100 eura svaki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 00:11