auto klub predstavlja

Sjećate li se Olimpijade u Sarajevu 1984. i Univerzijade u Zagrebu 1987.? Ovaj je Mitsubishi bio dio auto flote

Mitsubishi L300 4WD primjerak je iz originalne olimpijske flote i u središtu je pozornosti svakog oldtimer skupa na kojem se pojavi

Mitsubishi L300 WD

 Željko Puhovski/CROPIX

Mitsubishi se sramežljivo počeo pojavljivati na europskom tržištu potkraj 1970-ih, a u sklopu agresivnijeg marketinškog nastupa tada kod nas još nepoznata japanska marka postala je službeni dobavljač vozila za dvije najveće sportske priredbe održane u Jugoslaviji, Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. i Univerzijadu u Zagrebu 1987.

image

Mitsubishi L300 WD

Željko Puhovski/CROPIX

Marta Šerić i Berislav Topol nisu znali mnogo više od toga kada su kupili ovaj kombi – a onda se priča počela odmotavati neslućenom brzinom i identitetom. On je od tinejdžerskih dana u svijetu oldtimera, no bavio se samo Mercedesima, poglavito kombijima serije T1.

Ona je Sarajka s Ilidže, koja se preselila u Zagreb nakon što je upoznala Beru. Životni stil im je posvećen odlascima u prirodu i kampiranju, te su poželjeli neki manji, praktičniji kombi od glomaznog T1 4x4.

image

Mitsubishi L300 WD

Željko Puhovski/CROPIX

Prisjetili su se Mitsubishija L300 4WD iz 1983., koji je jedan njegov prijatelj kupio prije nekoliko godina. Kako je nakon kupnje kombi samo stajao na livadi, par ga je prošle godine otkupio i počeo pripremati za uređenje.

Nije bilo teško shvatiti da je ovaj primjerak uistinu bio među službenim vozilima ZOI’84, sačuvan je i dio izvornih naljepnica, no što su više počeli otkrivati njegovu povijest, to su bili fasciniraniji. Izvorno je registriran u Sarajevu 1983., te je vjerojatno jedan od primjeraka koji su služili već u pripremi Igara.

image

Mitsubishi L300 WD

Željko Puhovski/CROPIX

U Zagreb je došao za Univerzijadu, gdje je očigledno također bio službeno vozilo, tijekom uređenja pronašli su i naljepnice s tog natjecanja, tri dana prije čijeg je početka dobio prvu ZG registraciju.

Kasnije priče nisu potvrđene, navodno je u Domovinskom ratu bio policijsko vozilo – pronađeno je i nekoliko rupa od metaka koje bi mogle potjecati iz tog razdoblja. Kasniji su privatni vlasnici prelakirali kombi, održavali ga na razne načine, te je došao do našeg para u vrlo umornom stanju.

image

Mitsubishi L300 WD

Željko Puhovski/CROPIX

Nova saznanja znatno su im promijenila planove. I dalje je ideja bila urediti ga tako da im kasnije ne bude žao ići s njim na nepristupačne terene i voziti ga po divljini, no sada je prioritet bio spasiti čim više izvornih dijelova, a vizualno ga urediti da izgleda kao u veljači 1984.

Premda imaju i drugi kombi za dijelove, koji je u boljem stanju, s njega su iskoristili samo stražnja vrata i još neke sitnice, kako ne bi pretvorili izvornik u repliku. Mitsubishi je lakiran izvornom nijansom, ali akrilnom bojom, tako da ostavlja dojam patine, a ne svježe obnove. Naljepnice su minuciozno rekreirane, mehanika dovedena u posve pouzdano i funkcionalno stanje, a unutrašnjost uređena u stilu koji čim više podržava original. Sve je to značajno podiglo i trošak obnavljanja, koji je premašio realnu tržišnu vrijednost kombija.

image

Mitsubishi L300 WD

Željko Puhovski/CROPIX

Radovi su bili intenzivni i svakodnevni, jer je sve moralo biti napravljeno za samo tri mjeseca, kako bi ostvarili plan i s kombijem došli u Sarajevo na vrijeme za proslavu četrdesete obljetnice Igara. Krenuli su na put neposredno nakon što su pričvrstili posljednji vijak. Nadali su da će se L300 svidjeti Sarajlijama, no nisu bili pripremljeni na razinu oduševljenja.

Ljudi su im stalno prilazili, pričali priče iz vremena ZOI, počeli davati poklone. To se nastavilo i kada su počeli posjećivati hrvatske oldtimer skupove, a u međuvremenu su upoznali i vodeće regionalne i svjetske kolekcionare memorabilija. Ispostavilo se da su ZOI’84, za razliku od većine ostalih zajedničkih uspomena bivše države, i danas upamćene samo u pozitivnom svjetlu, te izazivaju lavinu lijepih uspomena. Napravili su već oko 7000 kilometara, što po skupovima, što na svojim izletima u prirodu.

image

Mitsubishi L300 WD

Željko Puhovski/CROPIX

Prije 40 godina osvojena je samo jedna domaća medalja, srebro Jureta Franka u veleslalomu, no nema nikakve dileme da zato ovaj kombi danas, gdje god da se pojavi, dobiva zlatnu medalju u disciplini navlačenja osmijeha na lice.

Ukratko

Na kombiju su trenutno kotači od 15 cola, no imaju i originalne od 14, za koje zasad nisu uspjeli nigdje pronaći odgovarajuće terenske gume

Motor je originalan, ne baš štedljiv 1.8-litreni benzinac od 82 KS. Tijekom obnove je repariran, no nisu bili potrebni veći zahvati

Marta i Berislav shvatili su da ovaj Mitsubishi, čiju su povijest obilježili i Vučko i Zagi, savršeno simbolizira i njihovu sarajevsko-zagrebačku vezu

image

Mitsubishi L300 WD

Željko Puhovski/CROPIX

Na vrhu vjetrobrana je sačuvana izvorna naljepnica, a ostale su reproducirane uz fanatičnu posvećenost ispravnim RAL kodovima, dimenzijama i pozicioniranju

Svako je vozilo na ZOI imalo radio stanicu s vlastitom frekvencijom, a vlasnici imaju i jednu od tadašnjih službenih iskaznica

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s CVH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 12:16