KURIOZITET

Zaboravljene studije: Zašto je BMW čak dva puta napravio M3 pick-up?

Moramo priznati da su u BMW-u u to vrijeme imali zaista "cool" ideje i razmišljanja o svojem proizvodnom procesu

BMW M3 Pick-up

 BMW Media

Osamdesetih godina prošlog stoljeća BMW je predstavio M3 koji će ući u povijest. Bio je to prvi, ali ne i jedini, M3 pick-up, funkcionalno konceptno vozilo koje je dugo prikazivano na sajmovima i izložbama diljem svijeta, ali nikada nije završilo na cesti.

image

BMW M3 Pick-up

BMW Media

Kao polazište za ovaj poseban projekt, inženjeri su odabrali seriju 3 E30 s dvojim vratima, legendarnu kockicu. Njen je stražnji dio odrezan i na njegovom mjestu napravljen aluminijski tovarni prostor.

image

BMW M3 Pick-up

BMW Media

Ipak, osnova za ovaj model nije bio tadašnji M3, već klasična serija 3 što se može vidjeti po nedostatku proširenih blatobrana koji su tipični za sportske M modele.

image

BMW M3 Pick-up

BMW Media

Ipak, ispod haube je od samog početka ugrađen pravi motor iz M odjela, odnosno 2.0 litreni motor sa 192 KS iz M3 koji se u to vrijeme ugrađivao u M3 na nekim europskim tržištima iz poreznih razloga, za razliku od 2,3 i 2,5 motora koji su ugrađivali u M3 za većinu tržišta.

image

BMW M3 Pick-up

BMW Media

Ali koja je bila svrha ovog konkretnog projekta? Prema raznim izjavama koje je tvrtka dala u proteklih 30 godina, ovaj brzi transporter bio je namijenjen za prijevoz komponenti i dijelova unutar tvornice BMW-ovog odjela. Ako je to istina, moramo priznati da su u BMW-u u to vrijeme imali zaista "cool" ideje i razmišljanja o svojem proizvodnom procesu. Ekspresna dostava dijelova za M automobile u pravom M automobilu.

Svaka čast BMW.

image

BMW M3 Pick-up

BMW Media

Godine 2012., nakon 26 godina rada u tvornici, testiranja i eksperimentiranja, prototip je povučen i spremljen u BMW-ovu kolekciju klasika. No BMW očito nije na tom stao. Naime, godinu dana ranije ga je zamijenio dostojni nasljednik. Novi M3 pick-up, ovaj je put temeljen na liniji E92, coupe verziji linije E90, predstavljenoj 2011. godine.

image

BMW M3 Pick-up

BMW Media

Potonjeg je bavarski proizvođač prigodno predstavio 1. travnja 2011. godine, no unatoč šaljivom datumu, bio je to pravi auto, vrlo ozbiljan projekt s 420 KS i 450 kilograma nosivosti u teretnom prostoru. Nekoliko pute je testiran i promoviran i na Nürburgringu, a pojavio se i u jednoj epizodi legendarnog Top Geara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:38