Svima nam je poznata prehrambena piramida koja daje preporuke vezano uz sadržaj namirnica koje bi trebale činiti okosnicu svakodnevne zdrave prehranu. Stoga su u Barillinom Centru za prehranu i nutricionizam osmislili su model Dvostruke piramide, koji se temelji na Prehrambenoj piramidi, s jedne strane, koja govori o tome kako bismo se trebali zdravo i uravnoteženo hraniti te koje bi namirnice trebali konzumirati i u kojim omjerima. Dok s druge strane prikazuje obrnuto proporcionalnu piramidu, tzv. Okolišnu piramidu koja prikazuje kakav je utjecaja proizvođača hrane na okoliš, pri čemu se koriste objektivne metode procjene potrošnje energije i utjecaja na okoliš.
Jednostavan model Dvostruke piramide tako je bio korak u novom shvaćanju zdrave prehrane i brige za okoliš koji je ukazao kako namirnice koje bismo prema preporukama liječnika i nutricionista trebali što češće konzumirati, kao što su voće i povrće te žitarice, imaju manju emisiju stakleničkih plinova kod proizvodnje, i tako ostavljaju manji ekološki otisak.
Dvostruka piramida tako potvrđuje kako je mediteranski način prehrane i stil života, koji obiluje voćem i povrćem, žitaricama i mliječnim proizvodima, najuravnoteženiji izbor prehrane. Naime, uzgoj namirnica koje čine okosnicu mediteranske prehrane i koje bismo prema prehrambenoj piramidi trebali konzumirati u najvećoj mjeri (voće, povrće i žitarice) ima najmanje štetan utjecaj na okoliš. Tako, osim što su te namirnice uravnotežene i zdrave za prehranu ljudi, „zdrave“ su i za okoliš.
Barillini proizvodi, tijekom proteklih pet godina, vođeni ovom filozofijom „Dobro za tebe, dobro za planet“ doživjeli su značajne promjene u recepturi, a sve kako bi postali još kvalitetniji i nutritivno uravnoteženi. Tako su smanjili udio soli i zasićenih masti u svojim proizvodima, izbacili aditive i umjetne boje, a povećali udio vlakana i integralnog brašna. Istovremeno, Barilla je uložila velika sredstva u modele održive poljoprivrede koji koriste manje gnojiva, poštuju prirodni slijed uroda i poboljšavaju kompetitivnost lokalnih poljoprivrednika. Isto tako primjenjuje se poseban način rezanja žita koje je najmanje štetno za okoliš. Barilla ujedno značajno investira u unapređenje procesa transporta u svrhu očuvanja okoliša. Tako su uvođenjem „Žitnog vlaka“, nove željezničke veze za dovoz durum pšenice smanjili 3.300 kamiona godišnje na cestama, odnosno smanjili njihovu emisiju stakleničkih plinova za 1.100 tona godišnje.
Barillina filozofija pokazuje koliko je važno odabrati kvalitetne, zdrave namirnice, kojima ne samo da osiguravate svoje i zdravlje svoje obitelji, već i osiguravate zdravlje planeta. Dakle, kad kupujete namirnice vodite se mišlju „Dobro za tebe, dobro za planet“.
Recept dana: Punozrnata tjestenina Barilla Farfalle s poprženim radičem i svježim lososom u aceto balsamicu
Sastojci za 4/5 osoba:
320 g punozrnate tjestenine Barilla Farfalle Integrale 200 g svježega lososa 100 g crvenog radiča 50 g svježeg poriluka |
Priprema:
U tavi na malo ulja propržite sjeckani poriluk da omekša. Dodajte mu vrlo tanko narezan crveni radič i prstohvat soli te sve zajedno kratko pržite na visokoj temperaturi . U drugoj tavi na malo ulja popržiti kriške lososa, koje rukom istrgajte na manje komadiće. Kada je losos pečen, poprskajte ga s malo acceta balsamica. Spojite zajedno preprženi poriluk, crveni radić i lososu. Promješajte umak te mu pridodajte „al dente“ skuhanu Barilla Farfalle integralnu tjesteninu.
Dobar tek želi vam Barilla!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....