VINA KABOLA

MARINO MARKEŽIĆ: Vinar koji je brendirao istarska jela i proslavio istarski tartuf!

 Hrvoje Serdar
Čovjek koji je, dok se Istra pamtila samo po znaku koze, na neki način brandirao njihova jela, proslavio istarski tartuf i još na mnogo načina pridonio da razvoj Istre krene prema njezinu današnjem statusu, odnosno najpoželjnijoj turističkoj destinaciji, i dalje je ispred svojeg vremena.

Vinar Marino Markežić jedan je od rijetkih u Hrvatskoji koji na svojoj vinariji Kabola u amforama radi duge maceracije jer vjeruje da se od malvazije može napraviti veliko vino u kojem se može dugo uživati. Osim toga, prvi je u Istri krenuo u veliki i ozbiljan poduhvat i počeo proizvoditi vina s ekocertifikatom. Osim u njegovim mirnim vinima, ovih smo dana uživali i u perlanju pjenušca i poželjeli doznati nekoliko crtica više iz života vlasnika vinarije Kabola.

Prije ste s obitelji vodili restoran. Jeste li potpuno odustali od ugostiteljstva?

Kad nešto radiš ili si radio s dušom, onda nikad ne možeš potpuno odustati od toga, tako da tu temu još držim otvorenom.

U svojem ste restoranu posluživali tartufe. Berete ih i danas?

Tartufi su bili glavna namirnica koju smo pripremali za goste, ali bilo je i drugih autohtonih jela, poput fuža, pljukanaca, njoka, divljači, boškarina... Danas, nažalost nemam više vremena za tartufe jer ima mnogo posla u vinogradu Kabola i našem podrumu.

Kuhate li ponekad za najbliže. Koje je to jelo?

Moram priznati da volim da drugi kuhaju meni, ali pritom nisam zahtjevan.

Koji vam je omiljen začin?

Volim laganu, ne previše intenzivnu hranu, biram jednostavna jela s našeg podneblja. Volim da namirnica dođe do svojeg punog izražaja, tako da nisam veliki ljubitelj začina, ali maslinovo ulje je nešto što zaista volim.

Zazirete li od ičega na tanjuru?

Ne, volim kušati hrabre kobinacije i modernu kuhinju, otvoren sam u tom smislu jer to je i priroda mojeg posla.

Ima li neko jelo ili sastojak koji niste kušali, a privlači vas?

Ne, ali današnja je gastronomija jako dinamična pa volim kada nas mladi kuhari iznenađuju.

Bijelo ili crno vino?

Ovisno o prilici, tj. koja je hrana na tanjuru. Ipak mogu reći da volim “ozbiljna” vina jer takva i radim, a ponekad uživam i u svježim vinima.

Najstarije vino u vašem podrumu?

1891. godina, muškat momjanski.

Odakle ime Kabola?

Nadimak obitelji koji se koristio generacijama.

Odakle ideja za zaštitni znak imena vinarije?

Inicijali imena, MM, grozd, nadimak.

Otkada radite vino u amforama - tko vam je napravio prvu amforu i koliko ima litara?

Vina u amforama radimo od 2003. godine. Amfore smo dopremili iz Gruzije, a zapremnina im je 1500 - 2000 litara.

U kojim su stranim renomiranim restoranima prisutna vaša vina?

Spomenimo samo neke, Njemačka - hotel i restaurant Hohenhaus, Belgija - Sel Gris, Francuska - Bernard Loiseau, Austrija - Taubenkobel te mnogi drugi u EU i susjednim zemljama.

Vi ste prvi koji u Istri proizvodi ekološka vina. Kako ste došli na tu ideju?

Prihvatio sam takav način rada od starijih generacija te mislim da se i dalje može tako raditi, bez kemije i zagađivanja prirode, loza, vina...

Koje su vaše tri želje za zlatnu ribicu?

Zdravlje, vrhunska vina - dobre berbe, a sve ostalo je bonus.

A koji su vaši planovi za ovu i buduće godine?

Razvijati Kabolu, sadnja novih nasada, proširenje kapaciteta, podizanje ljestvice kada je kvaliteta u pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 16:58