PIVSKI PJENUŠAC OD MUŠKATA

PIVSKI PJENUŠAC: Buzetska kreatorica piva skuhala prvo pivo od muškata!

 Goran Šebelić / Hanza Media
Ekspanzija craft piva u Hrvatskoj pa tako i Istri potaknula je veliku kreativnost kod pivara, pa i onih velikih koji proizvode na tisuće litara. Tako da danas i veliki pivari rade čuda koja su nekad bila nezamisliva. Pivo se nudi u raznim varijantama i okusima, poput piva s višnjama, a u Istri od nedavno i ono s tartufima te pivski pjenušac od muškata.

Priča je to velike buzetske Istarske pivovare koja je htjela iskočiti u ponudi jer smatra da to duguje istarskoj gastronomskoj sceni. Veli nam to direktorica proizvodnje i kvalitete te biotehnolog ove pivovare Nensi Vojsković Mijatović, koja je smislila recept za ova dva posebna piva.

- Bilo je drugih pokušaja da se proizvede ovakvo pivo, ali nije normalno da vam netko drugi proizvodi priču koja vam je doslovce u vrtu, odnosno doma. Tako smo krenuli s tartufom koji je zaštitni znak Buzeta. Osim što smo poznati po tartufu, znani smo i po dobrom vinu, pa tako i muškatu. Naravno da nam je onda palo na pamet da nešto napravimo na takvoj bazi, a da to bude odlična kombinacija piva, pjenušca i muškata - priča nam inovativna direktorica proizvodnje kako su došli na ideju proizvesti nešto specifično.

Buzet, 150917.
U buzetskoj pivovari proizveli su pivski pjenusac s tartufom ili muskatom. Na fotografiji: boce pivskih pjenusaca snimljeni u pogonu u kojem nastaju.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

Buzet, 150917.
U buzetskoj pivovari proizveli su pivski pjenusac s tartufom ili muskatom. Na fotografiji: boce pivskih pjenusaca u ambalazi za poklone.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

Doduše, nije nam otkrila recept za proizvodnju ovih piva jer, kaže, “to ne otkriva nitko”. Dodaje da se sva piva rade od četiri sastojka, ali da ima raznih kombinacija u kojima je samo nebo granica. Zato je svako pivo drugačije.

- Istarski tartuf je vrlo specifična namirnica intenzivnog mirisa i okusa. Teško ju je sljubljivati s bilo čime. I često ide kao začin. U ovom slučaju napravili smo pivo od tartufa s našim nefiltriranim pivom. To nam je bila baza i taj mu kvasac daje jednu drugu puninu i zaokruženi okus koji ublažuje tartuf. Dakle, najprije ide maceracija tog piva s tartufom, a na koji način se to radi, odnosno koliko dugo se te namirnice sljubljuju, tehnološka je tajna.

Buzet, 150917.
U buzetskoj pivovari proizveli su pivski pjenusac s tartufom ili muskatom. Na fotografiji: boce pivskih pjenusaca snimljeni u pogonu u kojem nastaju.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

Na kraju u pivu dobivamo izraženu aromu tartufa. Time se scena tartufa diže na jednu drugu razinu - ističe Vojsković Mijatović, koja preporučuje da se ovo pivo sljubljuje sa sirevima ili tjesteninom. S druge strane, pojašnjava da se u pivskom pjenušcu od muškata koji ima samo dva posto alkohola te je stoga idealan za aperitiv, koristi sasvim drugačije pivo kao baza - ono nefiltrirano kako bi pjenušac bio lagan i kako bi se zadržala aroma samog muškata.

Buzet, 150917.
U buzetskoj pivovari proizveli su pivski pjenusac s tartufom ili muskatom. Na fotografiji: boce pivskih pjenusaca snimljeni u pogonu u kojem nastaju.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

- Po pitanju pivskog pjenušca od muškata prvi smo u Europi koji smo s time krenuli. Dosad se nitko nije usudio to napraviti. Ta kategorija jednostavno ne postoji. U njega stavljamo kombinacije slada i čak četiri različite sorte hmelja. Zatim dodajemo muškat koji doziramo u tom hmelju da dobijemo njegov prekrasan miris i okus. A gorčinu smo morali ublažiti slatkoćom. A kako bismo sve napravili da bude na bazi pjenušca, koristili smo jako puno tehnologije te smo pivo i muškat gazirali da bismo postigli perlanje - ističe Vojsković Mijatović. Doduše, nije otkrila omjere i kakav je muškat korišten u proizvodnji.

Buzet, 150917.
U buzetskoj pivovari proizveli su pivski pjenusac s tartufom ili muskatom. Na fotografiji: Nensi Vojskovic Mijatovic, tehnolog i direktorica proizvodnje.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

- To su tajne svakog proizvođača, kao što sami vinari nikada ne kažu na koji način rade svoj muškat. Njega možete raditi na maceraciji ili ne, u svakom slučaju u sto varijanti. To je stvar i tajna samog tehnologa - zaključuje ova buzetska kreatorica piva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. prosinac 2024 05:19