Otvorio je vrata svog srca još prije šest godina i od tada preuzeo ulogu čuvara riječkog šarma i drugačijeg. E pa baš ta nova doza drugačijeg na mala vrata ušla je u Cukar ovog ljeta da bi „pravo“ zaživjela baš sada. Radi se o ponudi specijaliziranih vrsta piva koja obuhvaća u prosjeku 15ak različitih stilova (12-16). Popis brendova na tap listi uistinu je impresivan i teško dostupan u krugu od 500 kilometara.
Najzaslužniji za opasno „drmanje“ riječke pivske scene je Zvonimir Pelko, pivski sommelier i trenutno jedini Doemens Biersommelier na Balkanu i u jugoistočnoj Europi. Inače, diplomirani ekonomist odlučio se voditi svojom strašću te zajedno sa suprugom Anom pokrenuo MAS plenum, tvrtku koja je postala vodeći distributer specijalnih piva za Hrvatsku, a u svojoj ponudi imaju oko 250 različitih piva iz preko 60 svjetskih pivovara i 15 najvažnijih „pivskih“ zemalja.
Budući da je „Cukar“ oduvijek koketirao s proizvodima koji imaju karakteristiku „neobičnog“; suradnja između njih dogodila se prilično spontano.
„Nismo htjeli mijenjati smjer Cukra već ga samo nadopuniti. Svi obožavamo dobro jesti, piti dobru pivu i slušati dobru muziku, putovati i uživati. Cijeli projekt zamišljen je davno ali proteklo je toliko vremena u isprobavanju klope koju ćemo nuditi, šminkanju detalja, odlučivanju koje će pive prve ugledati svijetlo dana na tap listi da ne znam točno ni reći“ rekao nam je vlasnik Cukarikafea, Davor Grželj (poznatiji kao Grga).
„Krenuli smo sa 16 stilova, a brendovi će se mijenjati. Tako će se ljudi s vremenom naviknuti da su u prvom dijelu karte lageri, zatim nešto pšenično nakon čega nam slijedi nekakva avangarda. Možda je ljudi neće na prvu prihvatiti ali ima tu geekova koji vole i kuže dobru pivu i vjerujem da će i ta piva naći svoju riječku publiku. Zatim nam slijedi nešto brendova belgijskog stila, pa „hoppy“, dok je kraj liste rezerviran za tamna piva“ rekao nam je Zvonimir.
Što se tiče lagera bit će to kombinacija njemačkih okusom sladnijih lagera i gorčih čeških. Na karti se dosta dugo zadržao klasik - pšenični Schneider, a zatim će uslijediti neko avangardno iznenađenje. Chimay White i Lindemans Kriek pojavili su se kao predstavnici belgijskog stila u kojima je prvi spomenuti famozno Trapističko pivo Tripel stila, dok je Lindemans ružičasta senzacija dobivena od 25 kilograma višanja na 100 litara sladovine/piva što ga čini i savršenim ženskim pivom. Osma pozicija na listi rezervirana je za "fermentacije" poput kakvih cidera te je svoje mjesto pod suncem dugo držao Buzdovan čakovečkih dečki iz Međimurja. Što se tiče pale aleova, zanimljivo je spomenuti da su uvrstili Sierra Nevadu; APA-u koja je zapravo pokrenula američku craft revoluciju te njoj uz bok stavili Novu rundu, hrvatskog predvodnika IPA-e. Prava poslastica dolazi na kraju u tamnijim tonovima pa tu imamo nešto engleskih Bittera i recimo ne tako često viđenog stouta Perennial Abraxas 2016.
Craft revolucija zahvatila je Hrvatsku pred nekoliko godina ali treba biti iskren pred činjenicom koliko ljudi zapravo kuži ono što pije i zato će ova ekipa dosta polagati pažnje baš na edukaciju.
„Ovo je piva koja se gušta i ne donosi samo otvorena na stol pred gosta. Želimo objasniti zašto je nešto tu i što mogu očekivati sljedeće te da na sceni postoji puno više od pale ili indian aleova“ nastavio je Zvonimir.
Što se tiče samih vrsta čaša išli su na pet vrsta diskretno brendiranih čaša koje mogu pokriti svih 16 stilova, dok su pravilno skladištenje i higijena imperativ.
„Jako malo lokala ima dobru temperaturnu kontrolu, a o higijeni da ne govorim. Kod nas pivo prvo ide u komoru na 10°C na dva dana da ste stabilizira, a zatim ide u ponudu.“ rekao nam je Zvonimir pa nastavio „Imamo tu sreću da Cukar ima nekoliko prostorija pa u planu imamo održavati razne panele i edukacije. Osim tap liste imat ćemo i bottle listu gdje ćemo pokušati ljudima dofurati pive koje su stvarno teško dostupne i posebne u nekom smislu.“
Ova ekipa misli ozbiljno pa su osim pivske ponude osmislili i niz jela/zalogaja/ tapasa u kojima možete guštati.
„Svi obožavamo dobro klopati i teško je bilo odlučiti se sa čim ćemo startati. Moj osobni favorit je quiche s porilukom i prosciuttom crudom i tart od tamne čokolade. Imat ćemo ploču na kojoj će pisati koliko porcija još ima, a kad odu, to je to za taj dan“ nadovezao se Grga.
Inače, tart od čokolade je stvarno prava senzacija i ako ste u Rijeci ovo je nešto što morate probati budući da rade s Valrhona čokoladom. Spremaju još svašta nešto novoga, ali tko još nije bio u „novom“ Cukru nek svakako svrati i javi nam dojmove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....