DOBRE IDEJE

LIGNJE, SIPA I HOBA IZ LEDA: Smrznute alternative će poslužiti! Imamo nekoliko ideja u koje ćete se zaljubiti!

 Getty Images/iStockphoto
Lignje su, uz hobotnicu, svakako najpoznatije od svih glavonožaca. Bilo da su friške, koje je uvijek najbolje samo prepržiti, ili smrznute, mogu se spremati na iste načine kao i sipe ili hobotnice

Smrznute alternative sipe, liganja i hobotnice u vrijeme izolacije dolaze kao naručene, a dobro je i to što je, bar kad je hobotnica u pitanju, proces zamrzavanja neizbježan. Zaboravite dugotrajno lupanje hobotnice drvenim batom ili mit o kuhanju s nekoliko plutenih čepova. Ako želite da vam hobotnica bude mekana, tada ju je najbolje zamrznuti, a onda odmrznutu kuhati u neslanoj vodi. Tada ju možete pripremiti na salatu, po receptu Dobre hrane. Sipa je pak velika gastro ikona Dalmacije, priprema se na razne načine, a najpoznatiji je recept crni rižoto od sipe. Ipak, mi vam donosimo malo drugačiji, onaj za dalmatinski dim sum.

Totani e patate

Traditional Italian food “Totani e patate” with calamari and potatoes
Getty Images/iStockphoto

Ragu od sipe, hobotnice i liganja sa slanutkom

Bol na Bracu, 260615.
Trudna teca, gastro dogadjaj u sklopu festivala kultuure Imena.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Salata od hobotnice i bijelog graha

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Punjene lignje

Indoor shot sea food on plate.
Getty Images/iStockphoto

Dim sum sipa

Zagreb, 210319.
Jela s sipom pripremili su Zoran Simunic i ekipa ia Gastronomada; crni rizoto, punjena sipa s tri vrste zitarica i sipa na salatu s holandez umakom.
Rizoto u fazama pripreme kao i holandez umak.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2024 18:06