VIDEO

10 savjeta za presađivanje vaših omiljenih biljaka: Tako lako, tako jednostavno, a tako brzo!

 D&D VIDEO/

Kada se brinete za svoje kućne biljke, postoje očiti aspekti njege o kojima svi govore, kao što su rasvjeta, zalijevanje i hranjenje. Međutim, ono što ne dobiva uvijek potrebnu pozornost je presađivanje. Ne samo da je važno kako ćete presaditi biljku, već je također od ključne važnosti za zdravlje vaše biljke znati kada biste trebali presaditi. Prerano ili prekasno presađivanje može oštetiti ili čak ubiti biljku. Kao i kod većine njege biljaka, pažnja je najbolji način da budete sigurni da radite pravu stvar za svoju omiljenu biljku. Promatranjem i učenjem signala vaše biljke, moći ćete bolje razumjeti njezine potrebe i reagirati u skladu s tim.

Presađivanje je jednostavno, ali teži dio je znati koju posudu koristiti, koje je tlo najbolje i kako izvaditi biljku iz stare posude, a da je ne slomite. Nažalost, gotovo uvijek postoji manja šteta na biljci kada se presađuje. Ali to je u redu; sve dok ste nježni i imate minimalnu štetu, vaša bi biljka trebala biti u redu.

1. Provjerite je li biljka ukorijenjena

Kada je biljka rasla kao luda, a mislite da bi joj trebala veća posuda, provjerite njezino korijenje. Da biste to učinili, nježno izvucite biljku iz posude i pogledajte kako izgleda korijenje. Ako kruže po stranama lonca i vidite samo malo zemlje, spremno je za novi lonac. Ili, ako je vaša biljka još uvijek u loncu za rasadnik ili drugom loncu s drenažnom rupom, možete provjeriti viri li korijenje. Ako jesu, znate da je vrijeme za novi lonac.

Vrijedno je napomenuti da nemaju sve biljke protiv vezanja za korijenje (kada korijenje biljke vrti lonac). Na primjer, biljke kao što je sanseverija (svekrvin jezik) još uvijek može uspijevati čak i s debelim korijenskim kuglicama. Stoga nemojte paničariti ako vidite bijeli zid kada provjerite korijenje ovih biljaka. Iako je važno presaditi ove biljke, to nije hitno.

image
PIXEL-SHOT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/PIXEL-SHOT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

2. Djelujte ako prestanete vidjeti novo lišće

Kad su biljke sretne i zdrave, vidjet ćete kako proizvode puno novih listova i rastu. Čak će i kaktusi imati skokove u rastu i odjednom su par centimetara viši! Ako vaša biljka kojoj stalno raste novi list iznenada stane, možda je vrijeme da provjerite korijenje. Kada biljka uspori rast, to ili znači da je previše vezana za korijenje i da nema dovoljno zemlje i vode, ili je tlo u kojem se nalazi lišeno svih hranjivih tvari i treba novo tlo. Obje ove situacije znače da je vrijeme za presađivanje biljke.

Svaka sorta biljke ima drugačiju stopu rasta, pa je učenje i trošenje vremena da primijetite kako vaša omiljena biljka raste ključno za razumijevanje što će joj trebati. Za usporedbu, biljke zmije proizvode lišće tjedno kada su zdrave, ali mnoge biljke ne proizvode novo lišće čak ni kada su zdrave. Stoga ćete morati provjeriti druge znakove da vidite jesu li te vrste biljaka spremne za novu posudu. Na primjer, iznenadno opadanje lišća, mlohavo lišće i izostanak novog rasta tijekom cijele sezone vjerojatno znači da je potrebno presaditi.

image
DIKUSHIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Dodajte pravu zemlju

Kada presađujete biljku u posudu, bitno je razumjeti potrebe te biljke za tlom. Svojoj bebi biljci nećete učiniti nikakvu uslugu stavljanjem u posudu mješavine materijala koji joj se neće svidjeti. Ako vam je ovo prvi put da presađujete ovu biljku, istražite na kojem tipu tla ova biljka želi živjeti. Mnogim biljkama ne smeta generička mješavina supstrata u vrećicama koju možete pronaći u gotovo svakom vrtnom centru ili trgovini mješovitom robom. Međutim, ove već pripremljene mješavine često nemaju dovoljno prozračivanja unutar mješavine. Dodavanje perlita ili kamena lave vašoj mješavini tla može pomoći u smanjenju rizika od nakupljanja zemlje i mokrog korijenja koje se na kraju pretvara u truljenje korijena. Osim toga, korijenje treba zrak, a ne samo supstrat i vodu, pa je za njihovo zdravlje ključno osigurati dovoljno kisika.

Kako biste si olakšali život, razmislite o dodavanju gnojiva sa sporim otpuštanjem u mješavinu. Time ćete smanjiti broj stvari koje morate obaviti tijekom godine, a vaša će omiljena biljka dobiti obilje hranjivih tvari kako bi bila zdrava. Imajte na umu da kada vadite biljku kako biste je smjestili u novi dom, morat masirati korijenje i pokušati ga olabaviti najbolje što možete, a da ga ne slomite. Također pokušajte ukloniti što više starog tla.

image
CLARKANDCOMPANY/GETTY IMAGES

4. Koristite pravu posudu

Pronalaženje prave posude za smještaj vaše biljke može izgledati zastrašujuće sa svim dostupnim informacijama. Međutim, to ne mora biti tako komplicirano, i stvarno, svaka biljka može ići u bilo koju posudu sve dok je odgovarajuće veličine i znate kako testirati razinu vlage u tlu. Sve je u poznavanju svoje biljke i poznavanju sebe. Na primjer, ako kronično previše zalijevate, vjerojatno nije dobra ideja koristiti lonce bez rupa za drenažu. Ali ako koristite mjerač vlage i testirate tlo prije nego što ga zalijete, bit će vam sasvim u redu ako koristite lonac bez drenažnih rupa.

Hoće li biljka biti u boji terakote, keramike, betona ili plastike ovisi o vama i vašoj osobnoj estetici. Posude od terakote su klasične, a pomažu u smanjenju rizika od truljenja korijena jer terakota odvodi vlagu. Keramičke posude dolaze u velikom rasponu stilova, ali mogu biti teške. Betonske posude su moderne i elegantne, ali su i vrlo teške. Plastika je lagana, lako se čisti i manje je vjerojatno da će se slomiti ako padne, ali nije uvijek estetski najugodnija opcija.

5. Pravilno postavite novi dom biljke

Dobili ste posudu, biljka je izašla iz svog starog doma, a tlo koje ste sami istražili i pomiješali spremno je za rad. Što sada? Postoje različita mišljenja o tome kako postaviti novi lonac. Neki tvrde da ju morate staviti do dna kako biste smanjili rizik od truljenja korijena, dok drugi kažu da je to užasna ideja. U stvarnosti, ako pazite na svoje biljke i koristite mjerač vlage ili prst da testirate tlo, vaša biljka će biti u redu kako god da ju postavite u posudu.

Kada budete spremni za presađivanje, dodajte zemlju, stavite biljku i napunite prostor oko biljke zemljom dok se ne učvrsti. Ovo je također savršeno vrijeme da dodate potporni stup, ako mislite da je potreban za biljke koje vole rasti uz stup ili za drveće kojem bi možda trebala dodatna potpora dok ne očvrsnu.

@tannertheplanter I don’t see me not using this plant hack in the future #planttips #planttiktok ♬ Up - Movie Theme - Giampaolo Pasquile

6. Za jednostavnu sadnju koristite originalnu posudu

Popularna TikTok superzvijezda tannertheplanter zaslužna je za popularizaciju virusnog hacka za presađivanje. Njegov vrtlarski savjet jednostavan je i jasan u svojoj briljantnosti jer koristi nešto što već imate pri ruci — izvornu posudu za biljku. Prilikom presađivanja može biti teško znati koliko prostora ostaviti u novom loncu za svoju biljku. Prema Tanneru, sve što trebate učiniti je uzeti znak iz originalnog spremnika.

Započinje punjenjem otprilike donje trećine nove, malo veće posude zemljom za posude. Odavde biste obično samo nastavili puniti, kopajući malu rupu za biljku na kraju i ispunjavajući zemlju oko nje. Ali umjesto toga, Tanner stavlja izvornu posudu u središte nove kako bi ostavio prostor savršene veličine za biljku i dodaje zemlju oko toga. Nakon što je olabavio korijenje biljke kako bi osigurao njeno zdravlje, on stavlja biljku u udubljenje i popunjava svu potrebnu dodatnu zemlju. Tako lako, tako jednostavno, a tako brzo! Ovaj trik možete koristiti čak i s više lonaca u velikoj žardinjeri ako stvarate vrt s kontejnerima.

7. Uzmite u obzir godišnje doba kako biste biljkama dali najbolje šanse za oporavak

Najbolje vrijeme za presađivanje biljaka je na početku njihovog aktivnog ciklusa rasta, što je obično kasna zima. Dani postaju duži neposredno prije proljeća, potičući biljke da izađu iz zimskog mirovanja i proizvedu novi rast. Ako im date svježu novu zemlju i veću posudu, ako je potrebno, omogućit ćete im dovoljno prostora za širenje korijena dok počnu tjerati nove stabljike i lišće. Ponovno udomljavanje vaših biljaka u pravo doba godine ne samo da potiče rast, već im olakšava oporavak u novom okruženju.

Iako je kasna zima ili rano proljeće općenito najbolje vrijeme za presađivanje, ne slijede sve vrste iste sezonske obrasce rasta. Na primjer, božićni kaktusi (Schlumbergera bridgesii) počinju cvjetati u jesen i možda će im biti draži drugačiji raspored presađivanja. Osim toga, unutarnji uvjeti mogu utjecati na njihov proces rasta. Biljne bebe koje žive u blizini izvora topline ili dobro osvijetljenog prozora mogu napustiti stanje mirovanja ranije od ostalih. Promatrajte svoje biljke i po potrebi prilagodite plan presađivanja.

image
SIMONSKAFAR/GETTY IMAGES

8. Zalijte biljku prije prijenosa kako biste smanjili šok

Kako biste svojim sobnim biljkama osigurali nesmetan prijelaz, najprije im dajte vode. Ne postoji točan raspored kojeg se morate pridržavati kada je potrebno hidratizirati prije presađivanja sve dok je korijenje potpuno zasićeno. Dakle, možete ih zalijevati 15 minuta do nekoliko dana prije nego što započnete proces. Međutim, ako lišće uvene zbog nedostatnog zalijevanja, trebali biste izbjeći promjenu doma biljke. Umjesto toga, dobro ga zalijte i pričekajte dok ponovno oživi prije nego što krenete s presađivanjem.

Okoliš je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir kako biste smanjili šok za svoje voljene biljke. Nakon što vaša sobna biljka bude u novom loncu, najbolje je da je postavite na isto mjesto na kojem ste je držali. Istodobna promjena mjesta i tla može biti previše za nju da se odjednom prilagodi, što može dovesti do šoka. Radite jednu po jednu radnju, dajući svom zelenom prijatelju vremena da se navikne na promjene prije nego što promijeni nešto drugo.

image
MILANVIRIJEVIC/GETTY IMAGES

9. Zalijevajte nakon ponovne sadnje i pazite na razinu vlage

Nakon što vaša biljka bude u novom domu, osigurajte da imate otprilike 1,5 cm zemlje od vrha lonca za pravilno zalijevanje. Ovaj prostor sprječava prelijevanje i osigurava da biljci možete dati dovoljno vode da korijenje dobije odgovarajuću hidrataciju. Možda ćete morati prilagoditi ako primijetite da nema dovoljno prostora za zalijevanje bez prolijevanja. Nakon što je vaša biljka sigurno postavljena, poželjet ćete navlažiti tlo. Pričekajte otprilike jedan dan nakon presađivanja u posudu i nemojte provoditi potpuno zalijevanje budući da je došlo do dobrog tuširanja prije promjene posude.

Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, što može biti kobno ako se brzo ne liječi. Alternativno, nedovoljno zalijevanje ograničava količinu hidratacije i hranjivih tvari koje korijenje može apsorbirati, što opterećuje biljku i može usporiti njezin rast. Stoga je dobra ideja steći naviku provjeravati potrebe za zalijevanjem jednom tjedno. Mjerač vlage jedan je od najboljih načina da nadgledate tlo i znate kada svoju biljku dobro zaliti. Također možete zabiti prst oko zgloba duboko i zalijevati ako se čini da je tlo suho. Ako se osjeća vlažno, odgodite zalijevanje dok se ne osuši. Bolje je podlijevati nego prelijevati, jer je lakše popraviti dehidraciju nego truljenje korijena.

image
IRINA ZHARKOVA/GETTY IMAGES

10. Odrežite trulo ili bolesne korijene

Presađivanje je savršeno vrijeme da provjerite korijenje i osigurate da izgleda sretno i zdravo. Odsijecanje svih kašastih, promijenjenih ili pretjerano izduženih korijena ključno je za promicanje rasta i općeg zdravlja biljke. Neki od ovih neuglednih korijena mogu imati bakterije koje brzo mogu preuzeti vašu biljku. Čak i ako su samo mrtvi i beskorisni, njihovo uklanjanje potiče biljke na rast novih, zdravih korijena koji bolje apsorbiraju njihove vitalne hranjive tvari.

Korištenje čistih sredstava za dezinfekciju alata jednako je važno kao i sam proces podrezivanja. Očistite oštrice škara dezinficijensom, poput alkohola, nakon svakog reza. Bez ovog koraka riskirate širenje bakterija na zdravo korijenje, što može širiti bolesti koje mogu biti kobne za vašu biljku. Ako koristite isti lonac, dobro ga očistite jer bi se iza njega mogle zadržati bakterije. Koristite mekanu, suhu četku za uklanjanje čestica prljavštine prije pranja. Nastavite s vodom sa sapunicom i temeljito isperite prije dodavanja biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 15:30