ŽIVOT S PRIRODOM

5 biljaka idealnih za male stanove

 /SHUTTERSTOCK
Ako vaš dom nije velik, to ne znači da ne možete uzgojiti slatki kućni vrt u njemu - bitno je samo da dobro odaberete što će biti u njemu. Evo naših prijedloga

Sobne biljke filtriraju naš zrak, povećavaju vlažnost i daju dašak prirode našem okruženju. Međutim, nemaju svi mjesta za uzgoj velike palme ili fikusa u zatvorenom prostoru. No, ako imate mali stan, to ne znači da ne možete uzgojiti slatki vrt u domu. Bitno je samo da pažljivo odaberete biljke. Evo naših prijedloga:

image
/SHUTTERSTOCK

TILLANDSIA

Malo je biljaka koje su tako nezahtjevne kao one iz roda tillandsia. Ovi epifiti ili zračne biljke uzimaju potrebnu vlagu iz zraka pomoću posebno prilagođenih ljuskica na svojim šiljastim listovima. Postavite ih na naplavljeno drvo, posložite u košaru ili viseći stakleni ukras. Rastu vrlo sporo pa nikada neće postati prevelike, a dovoljno je da ih jednom tjedno uronite u vodu kako bi ostale hidratizirane.

image
/SHUTTERSTOCK

MAGARČEV REP

Sedum morganianum ili magarčev rep savršena je sobna biljka za one koje imaju svijetlo osunčano mjesto za malu biljku koja puzi. Prva stvar koju morate zapamtiti je ta da magarčev rep što je moguće manje dodirujete, jer je vrlo osjetljiv na to. I najblaži dodir dovoljan je da listić otpadne. To ga čini savršenom biljkom za viseće posude za cvijeće ili za neko visoko mjesto na vašim policama.

image
/SHUTTERSTOCK

VENERINA MUHOLOVKA

Venerina muholovka posebno je zanimljiva djeci jer spada u biljke mesožderke, odnosno hrani se kukcima. Važno je znati da su osjetljive na minerale pa pri zalijevanju koristite destiliranu vodu. Dodajte jako svjetlo i niske zimske temperature kako biste osigurali dug život svojoj Venerinoj muholovki.

image
/SHUTTERSTOCK

KRUNICA

Senecio rowleyanus, kod nas poznata kao krunica, pripada obitelji sukulenata. Potječe iz Afrike pa je dobro prilagođena sušnim uvjetima i idealna za početnike. Listovi su okrugli, izgledaju kao zelene perlice, veličine su graška i imaju promjer oko pet milimetara. Ako krunicu posadimo u dobro laganu, prozračnu zemlju koja će se brzo sušiti, već smo na pola puta ka uspješnom održavanju ove biljke.

image
/SHUTTERSTOCK

AFRIČKA LJUBIČICA

Afričke ljubičice donedavno su bile biljke koje su voljele naše bake, ali odnedavno su ponovno popularne. Dobro ih je držati na prozorskoj dasci, no nipošto ne na udaru direktnog sunca. Idealna temperatura za njih je između 15 i 27 stupnjeva Celzijusa, što ih čini otpornima i na zimske i na ljetne uvjete u zatvorenom. Zalijevajte ih odstajalom vodom koja sobne temperature. Preporuča se stavljati vodu u tanjurić, pa nakon pola sata iscijediti višak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 14:50