SOK, ČAJ, APERITIV, PITA, PEKMEZ...

7 načina na koje možete pripremiti cvjetove bazge

Po sastavu, cvjetovi bazge su bogati taninima, glikozidima, karotenima, flavonoidima i vitaminom C. Isprobajte ove sjajne recepte (isprobane iz prve ruke) za sok, čaj, aperitiv, pitu, pekmez, pjenušac...
SOK ZA RAZRJEĐIVANJE

• 20 - 25 cvjetova bazge
• 2 kg šećera
• 3 - 4 limuna
• 2 l vode

U veći lonac stavite 2 kg šećera pa prelijte s 2 l vode. Dodajte 3 - 4 narezana limuna i dobro prokuhajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu prelijte preko čistih cvjetova bazge. Prekrijte posudu i ostavite dva dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga procijedite i konzumirajte razrijeđeno s vodom u omjeru 1:3.

ČAJ

• 2 čajne žličice osušenih cvjetova bazge
• 250 ml vode

Prelijte cvjetove bazge jednom šalicom vrele vode. Ostavite 10-ak minuta pa procijedite. Zasladite po želji šećerom ili medom. Odlično se slaže sa sirupom od višnje ili jabuka. Prema receptu iz narodnog ljekopisa, ovaj čaj potiče znojenje i učinkovit je kod liječenja prehlade, viroze i gripe.

POHANI CVJETOVI BAZGE

• 12 zatvorenih cvjetova bazge
• 2 jaja
• 2 vanilin šećera
• 100 ml mlijeka
• 120 ml bijelog vina
• 200 g pšeničnog oštrog brašna
• 1 žličica naribane limunove korice
• prstohvat soli
• ulje za prženje

Cvjetove dobro operite i osušite na ubrusu. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka, pa od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte vanilin šećer, pa pjenasto izradite miješalicom, a zatim dodajte mlijeko, vino, brašno, limunovu koricu i sol, pa ponovo dobro izmiješajte. Snijeg od bjelanjaka lagano, žlicom, umiješajte u smjesu. Osušene cvjetove bazge umočite u pripremljenu smjesu i pržite u vrućem dubokom ulju do zlatnožute boje. Prije serviranja posipajte šećerom u prahu.

PITA S CVJETOVIMA BAZGE

Za prhko tijesto:
• 1 jaje
• 30 g šećera
• 40 g maslaca
• 130 g pšeničnog oštrog brašna Podravka
• prstohvat soli
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žlica kiselog vrhnja ili svježeg kravljeg sira

Za nadjev:
• 4 jaja
• 80 g šećera u prahu
• 250 g mascarpone sira
• 200 ml slatkog vrhnja
• 1 žlica naribane limunove korice
• 1 žlica limunova soka
• 30 g krušnih mrvica
• 4 cvijeta bazge (20 g cvjetića)

Za prhko tijesto:
1. Jaja, šećer, sol, maslac, brašno pomiješano s praškom za pecivo izmiješajte, pa dodajte kiselo vrhnje i zamijesite glatko tijesto.
2. Tijesto tanko razvaljajte pa stavite u okrugli kalup (Ø 24 cm) tako da prekrijete rub kalupa.
3. Tijesto izbodite vilicom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C 10-ak minuta.

Za nadjev:
1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte.
2. Zatim dodajte mascarpone, slatko vrhnje, koricu i sok limuna i krušne mrvice. Na kraju umiješajte pojedinačne cvjetiće bazge i čvrsti snijeg bjelanjaka. Nadjev izlijte preko polupečenog tijesta i stavite peći 30-35 minuta u pećnicu zagrijanu na 180 °C.

PJENUŠAC OD BAZGE

• 20-ak cvjetova bazge
• 800 g šećera
• 700 g cvjetnog meda
• 200 ml jabučnog octa
• 4 - 5 limuna (narežite na ploške)
• 15 l vode

Sve sastojke dobro pomiješajte, stavite u staklenu ili plastičnu posudu (NE METALNU!), pa ostavite nekoliko dana na suncu. Kada provrije, procijedite pa ulijte u staklene boce. Tako pripremljen pjenušac upotrebljiv je 5 - 6 tjedana. Obavezno povremeno ispuštajte zrak iz boce u kojoj ga čuvate! Dobro rashladite i uživajte.

PEKMEZ OD BOBICA

• 2000 g zrelih bobica bazge
• 600 g šećera
• sok jednog limuna
• 50 g vanilin šećera
• 100 - 150 ml vode

Dobro očistite zrele bobice bazge od ostataka grančica i lišća pa operite i propasirajte. Zajedno sa šećerom, limunovim sokom, vanilin šećerom i vodom stavite u veću posudu pa kuhajte na laganoj vatri sve dok dio tekućine ne ispari, a smjesa se ne zgusne. Pustite da se malo rashladi pa stavite u pripremljene staklenke i dobro zatvorite.

SAMOSTANSKI APERITIV

• 1200 g zrelih bobica bazge
• 1 štapić vanilije
• 1/2 štapića cimeta
• 1 žlica limunova soka
• 3 žlice smeđeg šećera
• 1 dl vode
• 5 dl votke ili gina

Zrele bobice bazge očistite od lišća, grančica i nezrelih bobica pa dobro operite i ocijedite. Vaniliju prerežite uzdužno. U lonac stavite vodu, bobice, limunov sok, šećer, prerezane polovice vanilije i cimet pa prokuhajte 10-ak minuta. Nakon toga maknite s vatre i pustite da se ohladi pa gnječilicom za krumpir dobro izgnječite smjesu. U širu staklenku ulijte smjesu, prelijte votkom ili ginom. Dobro promiješajte, zatvorite i ostavite na tamnom mjestu 6 - 8 tjedana. Povremeno protresite bocu. Liker procijedite pa ulijte u čiste posude. Prije uporabe ostavite još nekoliko dana nakon procjeđivanja.

PLODOVI BAZGE

Energetska vrijednost 100 g svježih bazginih bobica iznosi 73 kcal/305 kJ. Od toga 18,4% ugljikohidrata, 0,7% proteina i 0,5% masti te 7 g vlakana/100g

Minerali:
• kalcij 38 mg
• željezo 1,6 mg
• bakar 0,06 mg
• selen 0,6 mcg

Vitamini:
• C 36 mg
• tiamin 0,07 mg
• riboflavin 0,06 mg
• niacin 0,5 mg
• pantotenska kiselina 0,14 mg
• B6 0,23 mg
• A 30 mcg

Sve o ovoj ljekovitoj biljci koja je savršena u jačanju imuniteta možete saznati ovdje.

Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2024 22:39