DOBRO JE ZNATI

Agronom otkrio kako možete prepoznati lubenicu koja je prepuna štetnih tvari

 /SHUTTERSTOCK

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire u dužinu od 2-3 m. Stablo je razgranato, snažno, na njemu se nalaze puzave vriježe, a ovisno o sorti mogu narasti 3-4 m. Cvjetovi su razmješteni pojedinačno i izrazito su žute boje. Otvaraju se u jutarnjim satima i cvjetaju samo jedan dan, a neoplođeni ženski cvjetovi ostanu otvoreni i sljdeće dane. Lubenica je stranooplodna biljka i proizvodi se najčešće iz rasada, ali može i direktno iz sjemena. Uzgaja se na otvorenom polju, u plastenicima i kombinirano, piše Agroklub.

U nastavku navode da je lubenica je zrela 80-95 dana od dana sadnje. Danas je na tržištu prisutno puno sorti različitih dužina vegetacije, a porast i zrioba izravno je vezana za broj sunčanih dana. Bere se ujutro, odsijecanjem drške nožem ili mehanički.

Kako i sve voće i povrće u današnje vrijeme i lubenica je postala predmet manipuliranog uzgoja gdje se koristi različita kemija i nitrati za brži dozrijevanje i privlačniji izgled. Kako je vrhunac sezone lubenica pred vratima dobro je znati kako izabrati onu koja je zdrava jer sada su skoro sve slatke.

Lubenice mogu da sadržavati nitrate, odnosno kemiju koja se dodaje kako bi plod što prije sazreo. Problem je kada ova kemija prodire u voće, tada postaje opasna po zdravlje. Agronom Vladimir Vikulov objasnio za ruske medije kako možete izbjeći kupovinu voća s visokim sadržajem opasnih nitrata. Prema pisanju portala Mondo.rs najčešće se primjerci lubenica s povećanom koncentracijom nitrata prodaju na početku sezone, ali ima ih i kasnije u ljeto.

Visoka koncentracija nitrata je štetna za ljude, jer može dovesti do trovanja. Prema njegovim riječima Vikulova, kvalitetna lubenica koja nije "zatrovana" ima glatku površinu. "Grudasta kora zahtjeva pozornost, jer je to jedan od znakova visoke koncentracije nitrata", objasnio je Vikulov.

Grude na lubenici ukazuju na to da ima dovoljno razvijenu koru, a kada se presiječe bit će mnogo deblja nego obično. Takva kora ukazuje na visok sadržaj nitrata, prenosi Mondo.rs

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 05:58