KAKO DO OBILNIH PLODOVA?

Ako primijetite ove znakove na vašim rajčicama, odabrali ste krivo mjesto za njihov uzgoj

 /SHUTTERSTOCK

Rajčica, paradajz, poma... Mnogima omiljeno povrće, koje se iz perspektive botaničara smatra voćem, savršena je ljetna namirnica koja se često koristi kao glavno jelo ili njegov dodatak: od raznih kombinacija u salati s kapljicom maslinova ulja i zrnom soli do šalše te drugih umaka i variva. A ako je rajčica pritom domaćeg uzgoja, njezin okus i miris ne može nadmašiti ništa kupljeno u trgovini. Stoga nas ne čudi što je upravo rajčica najčešći izbor vrtlara početnika - za nju ne treba površinom velik vrt, ona se može uzgajati i na balkonu, pa čak i na prozorskoj klupčici. No, da bi njezin uzgoj bio uspješan, potrebno je znati nekoliko stvari, od sastava tla i zalijevanja do potrebne količine svjetlosti.

Megan Hughes, koja se vrtlarstvom bavi više od 30 godine, ističe kako je rajčicama potrebno minimalno šest, odnosno otprilike osam sati sunčeve svjetlosti dnevno kako bi stvorile obilne plodove, i to bez obzira na odabranu sortu.

"Za najbolji rast, posadite rajčice na mjesta gdje primaju izravnu sunčevu svjetlost od zore do sumraka. Ne samo da sunčeva svjetlost potiče rast, već također pomaže u zaštiti od bakterijskih i gljivičnih bolesti rajčice", piše autorica članka objavljenog na portalu Better Homes and Gardens.

Važna je, dodaje, i kvaliteta sunčeve svjetlosti: ona treba biti jaka i izravna.

"Sunčeve zrake ne prolaze kroz strukturu stabla ili tende, nego izravno pogađaju lišće. Najveća je vrijednost izravne sunčeve svjetlost između 10 i 16 sati. Nastojte smjestiti biljke rajčice tako da budu potpuno izložene suncu tijekom tih sati. Vodite računa o obližnjim biljkama i građevinama koje mogu napraviti sjenu na rajčice tijekom dana", piše Megan Hughes, dodajući kako je još prije sadnje potrebno promatrati kretanje sunca i odrediti najsunčanije mjesto.

S obzirom na to na izravno sunce može brzo isušiti tlo, preporučuje dodavanje sloja malča debljine pet centimetara jer rajčice ujedno vole i vlagu. To može biti malč od usitnjene kore, pokošena trava, slama ili komadići lišća.

A kako znati kad rajčice nemaju dovoljno sunca? Potražite ove znakove: vretenaste i slabe biljke s malo lišća, spor rast, malo ili nimalo plodova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 02:27