VRIJEDI PROBATI

Ako svaki dan pojedete 2 kivija 1 sat prije spavanja neke stvari će se dramatično promijeniti u vašem organizmu

 /SHUTTERSTOCK

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada voćna vrsta. Počela se uzgajati u Novom Zelandu prije 50-ak godina, prije 20-ak u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj. U RH se uzgaja u primorskom području. Na mjestima na kojima postoje preduvjeti za uzgoj, kivi se pokazao kao vrlo rentabilna kultura, naime u punom rodu u intenzivnom nasadu donosi oko 20 t/ha.

Pun vitamina C, kivi ima snažna antioksidativna svojstva, koja pomažu u jačanju funkcije imunološkog sustava i poboljšavaju zaštitu i popravak stanica. Studije ukazuju na to da je kivi bogat vlaknima i kalijem što je moguća pomoć za zdravlje srca i dišne ​​funkcije. Druga pak istraživanja pokazuju da je kivi koristan za djecu s respiratornim problemima, prenosi SleepDoctor.com.

U nastavku portal donodi informaciju da su istraživači s Tajvanskog medicinskog sveučilišta Taipei proučavali učinke konzumacije kivija na san. Otkrili su da je svakodnevna konzumacija kivija povezana sa značajnim poboljšanjima kvalitete i količine sna. Njihova studija uključila je 22 žene i 2 muškarca u dobi od 20 do 55 godina. Svi su imali neki oblik poremećaja sna. U periodu od 4 tjedna volonteri su jeli 2 kivija 1 sat prije spavanja. Istraživači su prikupljali podatke o spavanju dobrovoljaca tijekom cijelog razdoblja istraživanja koristeći dnevnike spavanja, standardni upitnik o kvaliteti sna i ručne satove koji su mjerili aspekte kvalitete i količine sna. Nakon 4 tjedna konzumiranja kivija, istraživači su otkrili značajna poboljšanja u nekoliko mjera:

  • Ljudi su brže zaspali. Vrijeme koje je potrebno da se zaspi nakon odlaska u krevet – smanjila se za 35,4%.
  • Ljudi su čvršće spavali. Vrijeme buđenja nakon početka sna – količina vremena provedena u razdobljima budnosti nakon što su prvi put zaspali – smanjila se za 28,9%.
  • Kvaliteta sna poboljšana. Rezultati na standardiziranom upitniku o kvaliteti sna—gdje niži rezultati znače bolji san—smanjili su se za 42,4%.
  • Učinkovitost spavanja—mjera količine vremena provedenog u spavanju u usporedbi s ukupnim vremenom provedenim u krevetu—porasla je za 5,41%.
  • Ljudi su općenito više spavali. Ukupno vrijeme spavanja među volonterima povećalo se za 13,4%.

Ovo su neka prilično dramatična poboljšanja kvalitete, količine i učinkovitosti sna, piše na SleepDoctor.com.

image
/SHUTTERSTOCK

Prednosti kivija

Ista antioksidativna svojstva koja pružaju mnoge druge zdravstvene dobrobiti također mogu pomoći u poboljšanju sna. Odnos između hrane s antioksidansima i sna tek se počinje povezivati. Istraživanja su utvrdila osnovnu vezu između sna i antioksidansa u tijelu. Studije pokazuju da je loš san povezan sa smanjenom razinom antioksidansa, a također da se čini da san pomaže obnoviti razinu antioksidansa. Niz studija pokazalo je negativne učinke opstruktivne apneje za vrijeme spavanja na antioksidacijsku funkciju, te da je antioksidans vitamin C učinkovit u liječenju kardiovaskularnih problema povezanih s apnejom za vrijeme spavanja. Ova najnovija studija mogla bi ukazati na ulogu kivija i drugih namirnica s visokim sadržajem antioksidansa u liječenju problema sa spavanjem.

Osim svoje snage kao antioksidansa, kivi je također voće s visokim sadržajem serotonina. Serotonin je također kritičan za kvalitetan san. Serotonin u tijelu pomaže lakše zaspati i održati san tijekom noći. Hormon je uključen u regulaciju kretanja kroz faze sna, uključujući vrijeme provedeno u najdubljem, sporovalnom snu. Serotonin također pomaže u stimulaciji budnosti ujutro. Istraživanja pokazuju da manipulacija razinama serotonina naviše ili naniže može potaknuti ili spriječiti san. Čini se da serotonin stupa u interakciju s melatoninom, drugim hormonom koji je neophodan za spavanje, pomažući u reguliranju tjelesnog 24-satnog cirkadijalnog ciklusa, kao i drugih fizioloških funkcija.

Hrana bogata magnezijem i kalijem pomaže u opuštanju i cirkulaciji. Oni uključuju tamno lisnato povrće, banane, orašaste plodove, sjemenke, citruse, rajčice i cjelovite žitarice. Hrana bogata kalcijem pomaže u povećanju razine melatonina. Mliječni proizvodi, soja, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice su jak izvori kalcija.

Ipak, u zaključku se donosi da nam jedna studija ne može reći sve što trebamo znati o učinku konzumacije kivija na san. Dodatna istraživanja su potrebna kako bi potvrdili i proširili ove vrlo zanimljive početne rezultate. Svejedno, nema sumnje da je prehrana bogata vitaminima, s niskim udjelom masti i šećera korisna za vaš san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 18:49