Mislimo da je pošteno reći da se većina nas toliko navikla kupovati namirnice u trgovinama da smo zaboravili prirodne blagodati koje spremno pruža majka priroda. Izađite u pravu šumu tijekom odgovarajuće sezone i možete pronaći svakakva čuda koja čekaju da budu ubrana (poput gljiva) ili skupljena. Doista, postoje i hranjiva blaga koja možete pronaći u vlastitom dvorištu, naravno ovisno o tome u kojem dijelu zemlje živite. Ne vjerujete nam? Pa, čitajte u nastavku...
Iako nismo hortikulturisti. Ne možemo imenovati većinu biljaka i ljekovitog bilja koje vidimo i definitivno nismo kvalificirani da ikome savjetujem koje je povrće sigurno za jelo. Pa ipak, kada smo prvi put čuli za portulak ili tušt, znali smo da je riječ o biljci vrijednoj pažnje.
Tušt je poznat kao korov u mnogim kulturama, ali zapravo je zeleno, lisnato povrće koje ne samo da se može jesti, već bi se vjerojatno i trebalo jesti, na isti način kao i drugo zelje poput špinata i zelene salate. Tušt je samonikla biljka otporna na visoke i niske temperature te na sušu, a može uspjeti i na tlu najlošije kvalitete. Zato je česta u vrtovima, dvorištima i livadama, a samim time i lako dostupna za konzumaciju te se izvrsno slaže u salatama zbog svog slatkasto-kiselkastog okusa.
Možete ju pronaći u pukotinama pločnika, ali često i u vrtovima i vinogradima. Ima dugu povijest korištenja u tradicionalnoj i alternativnoj medicini, a zahtijeva minimalan napor da se drži pod kontrolom. Ako to nije dovoljno, vjeruje se da tušt poboljšava zdravlje tla sprječavajući eroziju. Posjedovanje ovog povrća u vašem dvorištu može prirodno povećati plodnost i stabilnost vašeg tla, potičući tako biljke koje rastu oko njega.
Ali zašto biste to jeli, pitate se? Pa, tušt je bogat vitalnim hranjivim tvarima, osiguravajući omega-3 masne kiseline i vitamine A, C i E, kao i minerale uključujući magnezij, kalcij, kalij i željezo.
Zdravstvene i nutritivne dobrobiti
Vrlo je hranjiv zahvaljujući svom nutritivno bogatom sastavu, a njegova dugotrajna konzumacija, uz inače uravnoteženu prehranu, može pomoći u obrani i sprječavanju nastanka kroničnih bolesti. Brojne su zdravstvene i nutritivne dobrobiti konzumacije tušta. Osim listova, cvjetovi su također jestivi. Dok je biljka mlada, može se jesti u cijelosti jer je sve sasvim mekano. Biljka sadrži dobre količine vlakana, koja smiruju i omekšavaju probavni sustav i mokraćni trakt. Zbog vlakana može biti lijek protiv zatvora, a sprječava i infekciju crijevnih parazita. Bogata je flavonoidima, fitoestrogenima i organskim kiselinama, poput citrusne i jabučne kiseline.
Posebna značajka tušta je da u svome sastavu ima melatonin, hormon koji regulira san i ciklus buđenja, piše gospodarski.hr.
Sve u svemu, tušt je uobičajen u mnogim staništima i okolišima, a moglo bi se dogoditi da prirodno raste u blizini vašeg doma. Ako ga vidite, naš savjet bi bio da ga iskoristite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....